Riemu - KaDy (5 - 4)

Aika: 6.4.2015 20.00
Paikka: Monitoimitalo
Sarja: Pudotuspelit


Kaikkien aikojen jyväskyläläinen derby-sarja ei katkennut Kampuksen Dynamon ja Liikunnan Riemun toiseen puolivälieräkohtaamiseen. Riemu oli jäänyt ensimmäisessä osaottelussa pelillisesti pahasti KaDy-hirviön jalkoihin, mutta maanantai-iltana Monnarilla nähtiin aivan eri otteilla pelaava haastaja. Vaikka Dynanamo meni pelin ensimmäisellä neljänneksellä parin maalin johtoon, ottelua isännöivä Riemu onnistui rokottamaan oman pään virheistä ja estämään punamustien pallollista peliä niin tehokkaasti, että loppusummerin soidessa pöytäkirjaan vietiin lukemat 5–4 (3–3). Näin ollen kuumista kuumin ottelusarja jatkuu vielä keskiviikkona, jolloin ratkeaa paitsi jatkoonmenijä, myös Jyväskylän futsal-herruus.

Ennakkoasetelmat

Vaikka Riemu on aina ollut vähintäänkin ajoittain vaarallinen ja hankala vastustaja, Dynamo oli ehdoton ennakkosuosikki toisessakin osaottelussa. Sen lisäksi, että KaDy oli voittanut kuudesta aiemmasta kohtaamisesta viisi, lauantain esitys oli ollut varmaa ja tehokasta KaDya ja hermostunutta, mahdollisesti ylilatautunutta Riemua. Lukemat 4–1 vihjasivat selkeään kahdessa pelissä ratkeavaan puolivälierään, semminkin kun liikuntalaiset keräsivät nipun kortteja kahakoinnista ja torikokouksista. Kahden mustaturkoosin profiilipelaajan lisäksi toki myös KaDyn Arash Muridiyazd poistettiin kentältä lopun puolivälieräsarjan ajaksi.

kady-riemu_2014_1-800px.jpg

"Kajuk" iski tehot 2+2 ja palkittiin kentän parhaana dynamolaisena. Vanhassa kuvassa taustalla erotuomarilegenda Timo Onatsu, joka onnistui tuomariparinsa kanssa maanantai-iltana erinomaisesti.

”Aran” poissaolosta huolimatta päävalmentaja Tero Kelhälällä oli valinnanvaraa peluutuksessaan. Ensimmäisestä osaottelusta pois jääneet Jere Keskinen, Markus Rautiainen ja Kimmo Tolvanen olivat kaikki mukana pelaavassa kokoonpanossa, ja runkosarjan kevätkierroksella Riemua vastaan jalkansa telonut veskari Niila-Ville Laitinen oli kuntoutunut ja pelannut jo ensimmäisessä osaottelussa.

Riemun kotipeleissä on aina väkeä, väriä ja ääntä, ja lauantaina oli nähty myös punamustan yleisön syttyvän toden teolla paikalliskohtaamiseen. Kun Monnarin lehterit täyttyivät kauden toistaiseksi tärkeimmän pelin alla, oli selvää että Jyväskylä oli juuri sillä hetkellä maan futsal-pääkaupunki.

Mikä ratkaisi?

Lauantaisista konnankoukuista ja torikokouksista oli päästy tehokkaasti eroon, ja fyysinen ja vauhdikas peli pysyi rehtinä ja urheilullisena. Pelin ensimmäiset minuutit menivät melko lailla käsikirjoituksen mukaan: Riemu puolusti intensiivisesti ja kovaa, KaDy piti palloa ja määräsi pelin tempon. Sinipaidat pääsivät pariin terävään vastahyökkäykseen, mutta jo ennen avausmaalia näytti siltä, ettei Dynamolla ole hätää. Kahdeksannella peliminuutilla Jori Lagerblom, toinen Riemun pätevistä maalivahdeista, torjui Jussi Kaihlajärven vedon eteensä ja KaDy-kippari Jukka Kytölä pääsi siirtämään pallon tyhjiin. Seuraavan reilun minuutin aikana Riemu-puolustus nuokkui useamman oman pään erikoistilanteen aikana, eikä Mikko Kytölä erehtynyt saadessaan helposti haltuunsa sisäänpotkun maalin edessä. 2–0.

Riemun Tom Korolainen kaatoi kuitenkin kylmää vettä ennakkosuosikin niskaan vain kymmenen sekuntia ”Komikin” maalin jälkeen uittamalla pallon KaDy-vahti Henri Hytösen kainalon ali maaliin. Kavennuksesta rohkaistunut Riemu onnistui hetkeä myöhemmin täydellisesti prässipelissään: KaDyn kenttäpuoliskolla katkaistu hyökkäys johti tasoitusmaaliin. Tasoitusta seuranneiden minuuttien aikana KaDy onnistui luomaan monta maalipaikkaa, mutta loistavaa peliä pelannut Tom Korolainen iski seuraavan maalin, joka syntyi samantyyppisestä KaDyn oman pään virheestä kuin tasoituskin. Vähintään yhden maalin jokaisessa kauden ottelussaan tehnyt Miika Hosio tasoitti kuitenkin pelin saman tien uudelleen.

Vaikka KaDy oli antanut haastajalle lahjamaaleja, punamusta katsomo oli varma, että toinen puoliaika vietäisiin rutiinilla. Toisin kävi. Dynamo ei saanut itselleen pallonhallintaa, vaan ajoittain sekin annettiin vastustajalle. Korolainen täydensi hattutemppunsa ohjaamalla vapaapotkun maalille vaihdetun ”Nippe” Laitisen taakse, ja KaDy oli taas takaa-ajajan asemassa, joka heikkeni entisestään, kun pallo kimpoili viidennen kerran Dynamon maaliin.

Priimalaatua esitelleen Riemun peli sujui loppuun saakka. Tammikuisessa derbyssä KaDy hieroi ylivoimapelillä viimeisen kymmenen minuutin aikana rinnalle ja ohi. Nyt kurinalaisesti pelannut Riemu onnistui kaiken aiemman lisäksi puolustamaan maaliaan alivoimalla, jonka aikana ainoastaan ”Kajuk” Kytölä onnistui kertaalleen pommittamaan maalin.

KaDyn ylivoimapeliltä vei epäilemättä terää kaksi keskeistä poissaoloa. Pelikieltoa kärsineen ”Ara” Muridiyazdin ohella totutusta yv-viisikosta puuttui ”Maagi” Hosio, joka otti toisella puoliskolla toisen keltaisen kortin vaihtopenkiltä käsin. Tämä tarkoittaa myös sitä, että puolet KaDyn maajoukkuenelikosta on poissa keskiviikkona viimeisessä ja ratkaisevassa osaottelussa. Lohtua voi hakea siitä, että mikäli Dynamo onnistuu Riemun pudottamaan – mikä ei maanantai-illan tappiosta huolimatta ole kovin kaukaa haettu toive – ensimmäisessä välierässä kummankin ”saliharrin” pelikiellot on lusittu.

Erikoista

Ensimmäisen osaottelun tavoin KaDy sekoitti ketjuja aivan eri tavalla kuin runkosarjassa. ”Ykkösnyrkin” pelaajat saivat tappioasemassa luonnollisesti paljon minuutteja, mutta maajoukkuepelaajien rinnalla myös esimerkiksi ”Kimble” Tolvanen, ”Kaihlos” Kaihlajärvi ja ”Jekku” Keskinen pääsivät pallonhallintajaksojen aikana lukuisia kertoja vaarallisille tonteille.

Kadyfutsal.net tavoitti kentän laidalta ”Komik” Kytölän (kuvassa), joka mainitsi pelin erikoisuudeksi myös haitallisten vaikutteiden ottamisen vastustajalta:

komik.jpg

– Jostain syystä emme pystyneet pelaamaan meidän omaa peliämme, joka perustuu tällaisia joukkueita vastaan pallonhallintaan. Me emme pelaa esimerkiksi 3–1-peliä emmekä edes 2–2-peliä, niin kuin Riemu. Jostain syystä jätettiin tänään pois kaikki se, mitä on harjoiteltu vuosia. Pelattiin niin kuin Riemu. Yllättäen hävittiin siinä.

– Riemulle pitää antaa krediittiä. He prässäsivät aggressiivisesti, mutta sen pitäisi olla meille vain etu. Nyt meidän riskitasomme oli liian korkea, ja annoimme Riemulle monta lahjamaalia.

Seuraava ottelu

Puolivälierästä jatkoon menevä jyväskyläläisjoukkue ratkeaa siis keskiviikkona klo 19 Monnarilla. Odotettavissa on kaikkein aikojen puolivälierien huipennus, jota ei kannata jättää väliin.

Yleisöä: 555

(Lisäksi Monskan Näköradion live-striimiä ottelusta katsottiin ympäri maailmaa peräti 1100 eri osoitteessa. Tämä on useita vuosia jalkapalloa ja futsalia striimanneen Näköradion uusi ennätys. Aiempi ennätys oli 647 kotikatsomoa.)

Palkitut:

Riemu: Tom Korolainen
KaDy: Jukka Kytölä

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
0 - 107:20Kytölä JukkaKaihlajärvi Jussi
0 - 208:38Kytölä MikkoKytölä Jukka
1 - 208:48Korolainen TomAhokas Jaakko
2 - 210:28Lukkari TeemuTörmänen Janne
3 - 214:46Korolainen TomEi syöttäjää
3 - 315:09Hosio MiikaKytölä Jukka
4 - 327:08Korolainen TomVähäkoitti Ville
5 - 333:05Sarkkinen MikaEi syöttäjää
5 - 436:03Kytölä JukkaKaihlajärvi Jussi
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
00:00Korolainen TomKeltainen
00:00Hosio MiikaKeltainen
00:00Tolvanen KimmoKeltainen
00:00Hosio MiikaKeltainen
00:00Hosio MiikaPunainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
1Laitinen Niila-Ville
Maalivahdit
5Kaihlajärvi Jussi
Kenttäpelaaja
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaajat
7Tolvanen Kimmo
Kenttäpelaajat
8Linjamäki Tuomas
Kenttäpelaaja
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
10Hosio Miika
Kenttäpelaajat
11Kytölä Mikko
Kenttäpelaajat
14Rautiainen Markus
Kenttäpelaajat
18Akhawan Sadeg
Kenttäpelaaja
20Hytönen Henri
Maalivahti
21Savela Tarkko
Kenttäpelaaja