Ilves FS - KaDy (4 - 0)

Aika: 3.10.2015 13.45
Paikka: Pyynikin palloiluhalli, Tampere
Sarja: Futsal-Liiga



KaDy:n Liiga-avaus kaudelle 201516 alkoi odotetun haastavissa merkeissä, kun poissaolojen heikentämä puna-musta joutui turvautumaan puolustustaisteluun vieraissa suurinta mestarisuosikkia Ilvestä vastaan. Nuori miehistö taisteli avausjakson upeasti, mutta toisella puoliajalla rutinoituneempi Ilves meni menojaan ja rokotti armottomasti Dynamon lapsuksista: futsalin historiaan jäivät loppulukemat 40 (00). Päävalmentaja Kelhälä ja manageri Kytölä manasivat tulosta mutta jakoivat myös kehuja pelaajilleen.

kady-logo300px.png

 ilveslogo.png

Ennakkoasetelmat

Uusi kausi käsillä, vastassa Dynamon ehdoton suosikkivastustaja, joka oli jäänyt KaDylle kakkoseksi niin kevään välieräsarjassa kuin Kööpenhaminan Nordic Champions -finaalissa. Edellisistä tosipeleistä kotimaan kamaralla yli viisi kuukautta. Kauan odotettu seurahistorian ensimmäinen tv-ottelu YLE:n kanavilla.

Pre-season oli mennyt laadukkaiden treenien parissa ja kaikin puolin hyvällä meiningillä, kirkkaimpana kohokohtana Kööpenhaminasta napattu Pohjoismaiden-mestaruus. Maajoukkuetähtien Jukka Kytölän ja Maagi Hosion poissaolo oli ollut tiedossa jo kauan, mutta KaDy joutui lähtemään vaikeaan avausmatsiin sitäkin vaikeammasta tilanteesta. Sairastupa ja pakolliset työvuorot söivät punamustaa rosteria vuosikymmenen seuraennätyksen (11 poissaoloa!) verran; antaisiko tämä sittenkin liikaa tasoitusta kivenkovalle Ilvekselle?

Lopulta kokoonpanoon raavittiin kuin raavittiinkin kahden mainion maalivahdin lisäksi kaksi ketjullista lähes terveitä pelimiehiä, aivan viime hetken yllätyskiinnityksenä kokkolalaislähtöinen Jesse Kalliokoski (ex-TP-Kaarle). Tavoitteena olisi kohtuuttomasta poissaololistasta vain ja ainoastaan vierasvoitto ja kolme sarjapistettä.

 

Mikä ratkaisiara-lahikuva-2015.jpg

KaDyn totaalisesti uudistunut miehistö antoi uhrautuvasti kaikkensa ja noudatti kuuliaisesti puolustusvoittoista, vastaiskuja odottelevaa pelitaktiikkaa; puoliajalle mentiinkin aivan ansaitusti 0–0-tasatilanteessa. Ilveksen pallonhallinta avausjaksolla jäi tehottomaksi ja KaDy-remmi kapteeni Arash Muridiyazdin (oik.) johdolla turhautti Ilves-hyökkäyksistä terävimmän kärjen tarkalla nelikkopuolustuksella. Pahimmat vaaratilanteet selvitti viimeistään Dynamo-debyyttinsä liigatasolla tehnyt Juppis Savolainen (vas.) mainioilla vastaantuloillaan ja torjunnoillaan. Toisessa päässä niin ikään Ilves-veskari Kallioinen teki tyhjiksi pari KaDy:n luomaa huipputonttia. Kaiken kaikkiaan uskoa ja toivoa valava puoliaika; pisteryöstö olisi täysin mahdollinen. Etenkin nilkkavaivaisena operoinut Jere Keskinen sai luotua yksilösuorituksillaan uhkaa Ilves-puolustukselle, joka joutui toistuvasti repimään ja raastamaan ”Jekkua” sääntöjen rajamailla.

Juppis-syys-2015.jpgToisella puoliajalla Ilveksen rutiini ja parempi pallokontrolli johtivat kuitenkin vääjäämättä nopeaan johtomaaliin, semminkin kun KaDy-pelaajat alkoivat puolustustaistelun väsyttäminä pudottaa terävintä fokustaan Pyynikin palloiluhallin kupruilevaan mainosmuovimattoon. Ilman uusinta paluumuuttajaansa, 37-vuotiasta kehäkettua Timur Inapshbaa, olisi kotijoukkueen tehtävä murtaa KaDy-puolustusmuuri ollut huomattavasti hikisempi. Muutaman minuutin sisällä Inapshba järjesteli Ilves-kippari JP Torviselle ja alati vaaralliselle Juhana Jyrkiäiselle sellaiset tontit, joista ei voinut erehtyä. Jälkimmäinen tosin suti loistopassin ensin puolityhjästä maalista ylärimaan, mutta sai onnenkantamoisena absurdista pompusta toisen mahdollisuutensa ja nikkasi lopulta päällään pallon maaliviivan yli.

Näiden maalien jälkeen Dynamo joutui lisäämään riskitasoa ja nosti joukkueen parhaana palkitun Savolaisen mukaan viidenneksi kenttäpelaajaksi hyökkäyksiinsä. Ylivoimapeli ei kuitenkaan toiminut alkuunkaan ja Ilves pääsi rokottamaan kahdesti tyhjään maaliin Dynamon luokattomista harhasyötöistä. Tältä osin siis ansaitusti lunta tupaan ja lupaavasti alkaneesta ottelusta luu käteen. Muutamasta hyvästä maalipaikasta viimeistely-yrityksetkään eivät olleet sitä tasoa, joka tarvittaisiin rutinoituneen Ilves-maalivahtiduon Kallioinen–Ojanperä ohittamiseen. Jos olisi KaDy voinut tonteistaan muutaman maalin onnistua tekemään, esiintyi vastaavaa tuhlailua myös keltapaitojen lapikkaista; alhaiset maalilukemat eivät siis kerro kumminkaan päin koko totuutta ottelun kurinalaisuudesta ja puolustusten onnistumisista.

johto-smaug.jpgVaikea matsi meille. Hyvä rosterihan meillä oli matkassa poissaoloista huolimatta ja taktiikka toimi aina toisen puoliajan alkuun saakka, manageri Samu Kytölä kommentoi ottelun jälkeen.

– Olisin suonut meidän roikkuvan tasapelissä mukana hieman pidempään; nyt takaa-ajosta tuli liian vaikea kun Ilves pääsi parin–kolmen maalin karkumatkalle. Yv-pelissä kyllä epäonnistuimme, erittelee ”Smaug” rauhallisena.

– Näen poissaoloissa jotain hyvääkin: tässä tuli arvokasta vastuuta ja kokemusta liigan kärkimatsien vaatimustasosta tulevaisuuden KaDy-sukupolvelle. Esimerkiksi Paltamaasta ja Ikosesta kuullaan vielä pian, ”Smaug” virittäytyy futuuriin.

– Kotiavaukseen Mad Maxia vastaan saadaan ketjullisen verran lisää laatua, joten vierasjoukkue voinee vahvistumisestaan huolimatta varautua tukalaan reissuun, Kytölä ennustaa.

 

Erikoista

– Liigadebyyttinsä tekivät kesällä Dynamon rinkiin alemmista sarjoista nostetut Jose Ikonen ja Santeri Paltamaa. Lisäksi Savolaiselle ja Kalliokoskelle liigaottelu oli ensimmäinen KaDy-paidassa. Kokoonpanossa toistaiseksi penkin puolella oli myös toinen ”Jesse”, espanjalainen maalivahti Jesús Cabello Torras, josta kuullaan vielä näilläkin sivuilla.

– Dynamon kokoonpanosta vain kolme pelaajaa (Muridiyazd, Keskinen, Tuomas Linjamäki) oli samoja kuin huhtikuun finaalisarjassa Sievi Futsalia vastaan. Melkoinen kato on siis käynyt, mutta KaDy:n Ystävien onneksi vain Mikko Kytölä on toistaiseksi vaihtanut maisemaa; useimpien muiden runkopelaajien tervehtymistä ja paluuta kokoonpanoon odotellaan tapahtuvaksi loka-marraskuussa.

 

Videokooste (YLE TV2)

(Youtube-edit: Styntty Channel)

YLE TV2:n haastattelut (Muridiyazd, Torvinen, Kelhälä, Jyrkiäinen)

Palkitut:

Ilves FS: Jani Korpela

KaDy: Juha-Matti Savolainen

 

Tähdet:

*** Juhana Jyrkiäinen, Ilves

** Juha-Pekka Torvinen, Ilves

* Timur Inapshba, Ilves

Seuraava ottelu

KaDy astelee Hirviö-Luolan parketille rakkaan kotiyleisönsä eteen perjantaina 9. lokakuuta, jolloin vastassa on kello 19:00 alkavassa ottelussa selvästi vahvistunut Mad Max (Valkeakoski). Jyväskylän yliopiston ja JAMK:n opiskelijoille vapaa pääsy!

Ottelun facebook-tapahtuma löytyy täältä.

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
1 - 021:01Torvinen Jukka-PekkaInapshba Timur
2 - 025:59Jyrkiäinen JuhanaInapshba Timur
3 - 030:51Jyrkiäinen JuhanaKorpela Jani
4 - 032:28Inapshba TimurEi syöttäjää
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
8Linjamäki Tuomas
Kenttäpelaaja
9Muridiyazd Arash
Kenttäpelaajat
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
15Paltamaa Santeri
Kenttäpelaaja
16Huusko Juha
Kenttäpelaaja
17Rinne Juho
Kenttäpelaajat
19Ikonen Jose
Kenttäpelaajat
22Kalliokoski Jesse
Kenttäpelaajat
30Savolainen Juha-Matti
Maalivahdit