Aika: 2.12.2015 19.30
Paikka: Alastarohalli
Sarja: Futsal Cup

Ennakkoasetelmat

Vuoden 2012–13 Cup-mestari KaDy lähtee joka syksy mukaan Cupiin parhaalla mahdollisella kokoonpanollaan vain mestaruus tavoitteenaan. Tämänkertaisen arvan piti olla paria aiempaa syksyä otollisempi, sillä vaikka Alastaron Urheilijat (Turun piirin II div.) tiedettiin yllätysvalmiiksi, kotietuaan vahvasti hyödyntäväksi joukkueeksi, on joukkueiden välillä sentään kahden sarjaportaan ero. Vierasarpa jo ennestään pahaan Liigan ja maajoukkueen otteluruuhkaan tiesi väistämättä arki-illan korpitaivalta; tästä huolimatta sopiva ottelupäivä löytyi nopeasti ja KaDy sai matkaan liki parhaan miehistönsä. Pois joutui jäämään luottonelikko Laitinen – Keskinen – Tolvanen – Kalliokoski, mutta matkassa oli riittävästi laatua voittamaan mikä hyvänsä suomalainen joukkue.

Mikä ratkaisi

Oliko Dynamon kohta seitsenvuotisen liigahistorian ehkä suurin mahalasku sitten omaa huonoutta vai vastustajan hyvyyttä? Silminnäkijöiden ja KaDya reissussa luotsanneen pelaaja-valmentaja Jukka Kytölän mukaan molempia. KaDy:n pelaajat eivät saaneet työ- ja opiskelupäivän sekä neljän tunnin bussimatkan jäljiltä itsestään parhaita suorituksia irti; samanaikaisesti kotijoukkue käytti vahvuuksiaan sekä ahdasta kotisaliaan hyödykseen optimaalisella tavalla. Kaksi AU-avainpelaajaa (Mettälä, Happonen) viimeistelivät kliinisesti KaDyn tuhnuillessa maalin edustalla. Tiiviisti puolustanut ja terävästi vastahyökkäyksillä Dynamoa kurittanut kotijoukkue vei lopulta cup-taiston ahtaassa kotisalissaan lukemin 5–4 (2–0).

jesus.jpgEnsimmäinen puoliaika oli varsin tehotonta Dynamoa, ja perustekeminenkin jätti toivomisen varaa. Alastaro viimeisteli puoliajan loppupuolella kahdesti KaDyn pallonmenetyksistä; maalissa debytoinut espanjalainen Jesús Cabello oli voimaton rakoilevan puolustuksen viimeisenä lukkona. Kapteeni Kytölä lepuutti itseään ja kierrätti kahdeksan kenttäpelaajan rinkiä, jossa Jussi Kaihlajärven paluuta kentille seitsemän kuukauden lasarettipiipahteen jäljiltä tervehdittiin KaDy-perheessä ilolla.

Toisella puoliajalla Dynamo terävöitti tekemistään ja kavensi pelin välittömästi 2–1:een. Kytölän ohella askiin viltistä hyppäsi Santeri Paltamaa. Tasoihin ei päästy kuitenkaan missään vaiheessa, kun Ilari Mettälä (yht. 3 maalia) ja Tuomas Happonen (2 maalia) rokottivat vuoron perään vierasjoukkueen pallonmenetyksistä. 4–2-tilanteessa Cabello teki tilaa lentävälle maalivahdille Juppis Savolaiselle, mutta edes KaDyn hyvin harjoiteltu ylivoimapeli ei riittänyt kuin kahteen viime minuuttien maaliin. Jossittelunkin varaa jäi hieman, kun Kytölän ylärimakudin jatkopallosta Happonen onnistui viemään isännät jo kolmen maalin karkumatkalle, joka jäi jyväskyläläisiltä kuromatta umpeen. Tolppa sisään, tolppa ulos – ja peli olisi voinut saada uuden käänteen.

Rutinoitunut liigajoukkue ei kuitenkaan koskaan saisi jättää tällaisia Cup-otteluita tolppien varaan, vaan voitot tulisi kairata selvin numeroin ilman selittelyitä. Tällä kertaa Dynamo epäonnistui tehtävässään pahemman kerran. kaihlos.jpgKaDyn kannalta tylyssä mahalaskussa ja masentavassa tuloksessa oli sentään pieni valonpilkahdus: Kaihlajärvi on viimein palannut terveenä parketeille ja tekaisi ensi töikseen kelpo tehot 3+1 toisella puoliajalla. Hänenkään panoksensa ei riittänyt nostamaan KaDya voittoon tai edes jatkoajalle ottelussa, jossa reilu minuutti ennen päätössummeria takamatkaa oli peräti kolme maalia.

Vastustaja puolusti tiiviisti neliössä, jonka keskelle jäänyttä tilaa emme kyenneet riittävän taidokkaasti hyödyntämään. Viimeistely ontui, laukauksissa ei ollut laatua, eritteli ensimmäisen puoliajan huilannut Jukka Kytölä.

AU sai muutaman vaarallisen vastaiskun turhista harhasyötöistämme ja pallonmenetyksistämme hyökkäysalueella. He viimeistelivät niistä myös laadukkaasti, ”Kajuk” jakaa tunnustusta vahvuuksillaan pelanneille alastarolaisille.

Maalissa debytoinutta Jesús Cabelloa ei takaiskuista voi syyttää; perustekemisemme syötöistä ja laukauksista lähtien jätti tänään toivomisen varaa. Kaipa AU oli lopulta tuon verran parempi tänä iltana ja ansaitsi voittonsa, vaikka pallo kotijoukkueen tolpissa pomppikin takaa-ajomme aikana.

Nämä pari viikkoa ovat olleet todella raskaat, kun olemme ennakkosuosikin asemassa hävinneet kaksi niukkaa matsia eikä viime minuuttien ylivoimapelin avulla saatua ”boostia” ole saatu hyödynnettyä loppuun asti. Itseäni kuormittaa vielä maajoukkueen tiivis ohjelma, Virossa kolme ottelua viikonloppuna urakoinut Kytölä summaa.

Seuraavaksi nollaamme tappiot tyystin ja matkaamme Sieviin täynnä näytönhalua ja voitontahtoa. Tärkeä matsi tulossa perjantaina.

Futsal-Cupin puolivälieräparit arvotaan maanantaina 7.12.; mukana leikissä on AU:n ohella kuusi liigajoukkuetta sekä Futsal-Ykkösen klassikkonippu Zenith Myllypuro. Cup-mestaruus ratkotaan sunnuntaina 24. tammikuuta Tampereella.

Erikoista

– KaDy alkaa kasata itselleen jo karkean Cup-alisuorittajan leimaa, sillä edellistä Cup-ottelun voittoa saa kaivaa niinkin kaukaa kuin helmikuulta 2013, jolloin Dynamo sentään pokkasi koko pystin Haaparannalla. Mestaruuden jälkeen lähtö ”laulukuoroon” on tullut jokaisena vuonna ensimmäisessä ottelussa, joskin viime vuonna KaDyn ensimmäinen arvottu vastus Ilves kaasutteli aina Cup-mestariksi asti. Kaukana ovat joka tapauksessa ne myyttiset ”Vanhan Huhtaharjun” ajat, jolloin KaDy pudotteli ja kiusasi ennakkosuosikkeja Cup-mittelöissä.

– Jesús Cabellosta tuli vasta toinen ei- Suomen kansalainen, joka on edustanut KaDyn edustusjoukkuetta Liiton sarjoissa. Aiemmin puna-mustan nutun oli pukenut yllensä ”Nacho” Marturet (ESP; syksy 2014). Vuonna 2013 KaDyssa pelannut katalaani Pol Viada Mañé ehti virallisesti mukaan vain opiskelijoiden SM- ja EM-kisoihin.

Yleisöä: 60

Ottelupöytäkirja

Seuraava ottelu

KaDy ei kauaa ehdi murehtia Cup-pettymystä, sillä tuhannen kilometrin matkaviikko kyläseurojen vieraana jatkuu jo (tänään) perjantaina 4.12., kun Tilausliikenne Paajasen minibussin nokka suunnataan Nelostielle kohti pohjoista ja Sievin monitoimihallia. Viime kevään finaalisarjan revanssin avauspotku on klo 18:30. Puhtaalla voitolla KaDy harppaisi tasaisen ylemmän keskikastin sisällä aina sarjataulukon jaetulle kolmossijalle; tyhjä pistepotti painaisi joukkuetta aivan pudotuspeliviivan tuntumaan. Kyseessä on siis eräänlainen syyskierroksen ”minifinaali”, jossa hieman alisuorittaneet huippujoukkueet hakevat kärjen takana kyttäysasetelmia kevätkierroksen koitoksiin.