KaDy - Tervarit (9 - 2)

Aika: 5.3.2017 14.00

kioski2016-17.jpgKaDy kellisti sarjajumbo Oulun Tervarit Monnarilla sunnuntaina lukemin 9–2 (1–1). Toisella puoliajalla murskavoitoksi levenneen ottelun myötä varmistui, että perinteikäs oululaisjoukkue joutuu hakemaan vauhtia sarjaporrasta alempaa Ykkösestä.

Dynamo sen sijaan tarrasi puolivälierien tärkeään kotietuun entistä vankemmin. Iltapäivän puna-mustia suuronnistujia olivat muiden muassa kaksi maalia mieheen kengittäneet Jesse Kalliokoski (vas.) ja Jani Korpela.

Ennakkoasetelmat

Kalenterin kääntyessä maaliskuulle lähestyy runkosarja päätepistettään. Dynamon viimeistä edellisen runkosarjaottelun vieraaksi saapui sarjajumboksi kabinettipistemenetysten johdosta jämähtänyt Tervarit Oulusta. Kolmen pisteen voitot Tervareista sekä päätöskierroksen vastustaja PJK:sta saattaisivat hyvinkin riittää himoittuun paikkaan neljän joukossa.

Pohjoisen perinteikäs Tervarit oli totisesti ollut koko sydäntalven veitsi kurkulla ja onnistunutkin ottamaan kaksi tärkeää voittoa jonoon ennen tätä Monnarin-reissuaan. Syyskierroksen keskinäinen ottelu Oulussa toi Dynamolle kolmen pisteen potin vasta viimeisen minuutin ratkaisumaaleilla lukemin 1–3, joten sarjataulukon pohjalta odoteltiin paremminkin äkäistä kuin helppoa vastusta.

(kaikki kuvat: Sami Virtanen)

Mikä ratkaisi

Ottelun ensimmäinen puolisko mentiin odotetusti melko selvässä kotikomennossa: punamustat loivat huomattavasti enemmän maalintekopaikkoja. Tervarien puolustus oli kuitenkin tiivis ja kokenut ”voittava” maalivahti Juho Keskinen blokkasi vuorenvarmasti KaDyn hieman ponnettomat yritykset. Ainoasta KaDy-osumasta vastasi Kalliokoski, joka lasautti Jukka Kytölän rajapotkusta pallon aivan oikeaan ylänurkkaan. Parranpärinää aiheutti ansaitusti se, että Kytölä toimitti pallon rajalta peliin ennenaikaisesti ilman erotuomarin vihellystä pelin oltua poikki ennen erikoistilannetta. Upea maali kuitenkin hyväksyttiin. Leimallisesti KaDy joutui rikkomaan reippaasti vieraita enemmän ja Tervareiden kokenut Dritan Stafsula pääsi upottamaan puoliskon lopussa kymppimetrisen: tauolle tasoissa, mikä ei varmasti tyydyttänyt kotijoukkuetta.

Toinen puoliaika kuitenkin osoitti, ettei ottelu missään nimessä pienoiseen 1–0-osuman tuomarierheeseen ratkennut. KaDyn peli rullasi tauon jälkeen viimein lähes parhaalla tavallaan. Jukka Kytölä osui Sergei Korsunovin esityöstä heti puolikkaan alussa, mutta Tervarien Iiro Vandell tasoitti nopeasti pistohyökkäyksestä nostamalla pallon tyylikkäästi Niila-Ville Laitisen yli. Tästä hetkeä myöhemmin Kalliokoski väläytteli toistamiseen oikean jalan laukaustaan: voittomaaliksi jääneen 3–2-osuman Jesse laukoi tarkasti aivan vasempaan alakulmaan röyhkeän murtautumisen päätteeksi oululaispuolustuksen odottaessa syöttöä laitaan.

Lopullisesti peli ratkesi minuutin aikana tulleisiin kolmeen maaliin, joista kaksi ensimmäistä namutteli tyhjään maaliin takatolpalta Jani Korpela makoisista esitöistä. 6–2-maali tulikin jo Tervarien hakiessa maaleja ”reikäpaidalla”, kun Pol Viada Mañé karkasi keskeltä läpi ja jallitti maalilla olleen kenttäpelaaja Vandellin kutosen rajalla.

Lähiminuuteilla Mikko Kytölä, KaDyn parhaana palkittu Laitinen ja  Korsunov sutaisivat vielä maalin mieheen, joten viimeiset kuusi minuuttia olivat vain loppusummerin odottelua – joskin osa kotiyleisöstä vaati äänekkäästi ”kymppiä täyteen”. Dynamon osalta tiukin rutistus oli kuitenkin jo annettu eikä lisämaaleja haettu kovin antaumuksella – paremminkin ottelun loppua leimasi Tervarien urheilullinen takaa-ajoyritys sekä varoitusten ja loukkaantumisten välttely playoffien kynnyksellä.

Tervarit kaatui saappaat jalassa selkeästi paremman vastustajan edessä ja ansaitsee hatunnoston paitsi loppuun asti taistelusta myös 17 vuoden komeasta liigataipaleesta, jolle himmeämpiä mitaleita on mahtunut juuri sama määrä kuin KaDyllekin (neljä). Toivotaan, että ”Pohjoisen voima” nousee entistä vahvempana takaisin Suomi-futsalin eliittiin lähivuosina. Hienoa esimerkkiä tästä näytti kuluvalla kilpakaudella valkeakoskelainen Mad Max, joka voitti liigasta pudottuaan Futsal-Ykkösen melko ylivoimaisesti ja nousee takaisin pääsarjaan ensi kaudeksi.

Mikko Kytölän kommentit:

– Ekalla jaksolla päästimme Tervarit aivan liian usein vaarallisiin vastahyökkäyksiin, ja sen lisäksi rikkeiden hallinta oli todella surkeaa.

– Toki vastustaja myös taisteli hyvin ja oli selvästi tullut tosissaan hakemaan voittoa. Toisen jakson vahva tehohetki kuitenkin käänsi ottelun meille.

– Seitsemän eri maalintekijää lämmittää tässä vaiheessa kautta koutsin mieltä. Myös se, että toiselle jaksolle jätimme pahat pallonmenetykset pois ja onnistuimme ratkomaan hyökkäyspään transitioita selkeämmin, oli positiivista.

Erikoista

– Kun Dynamon pallonhallinta lopulta realisoitui maalitehtailuksi, rikottiin kauden ennätyksiä urakalla. 9–2-voitto on kuluvan kauden levein voitto (edellinen oli 6–0-kotivoitto Riemusta tv-kameroiden edessä). Yhdeksän tehtyä maalia on niin ikään kauden ennätys (PP-70:a vastaan tehtailtiin kahdeksan lokakuussa). Edellinen tätä suurempi voitto löytyy niinkin kaukaa kuin hopeakevään 2015 maaliskuulta, jolloin runkosarjan päätöskierroksilla Mad Max kaatui Monnarilla peräti 10–1.

– Futsal-Liiga menettää ainakin vuodeksi todella perinteikkään liigajoukkueen, sillä Tervarit on ollut korkeimmalla sarjatasolla jo vuodesta 2000, eli komeat 17 vuotta. Helmikuussa 2007 joukkue oli jo kertaalleen lähellä putoamista jäätyään liigajumboksi, mutta tuolloin viimeiseksi sijoittuneen oululaisryhmän pelasti voitokas liigakarsinta ja niinpä seuraavana syksynä jatkettiin samoilla liigajoukkueilla.

– Tervareiden pudotessa Ykköseen tulee vuodesta 2009 Liigassa pelanneesta KaDysta peräti kolmanneksi pisimpään yhtäjaksoisesti korkeimmalla sarjatasolla pelannut joukkue. Vain kestomenestyjät Ilves ja GFT ovat tässä asiassa KaDyakin kokeneempia.

Palkitut

KaDy: Niila-Ville Laitinen
Tervarit: Dritan Stafsula

Yleisöä: 192

Seuraava ottelu

Futsal-Liigan runkosarjan 22. ja viimeinen kierros pelataan lauantaina 11.3. Tuolloin Monnarille saapuu kotiyleisölle uusi tuttavuus PJK Pirkkalasta. Dynamolla pelissä on panoksena neljäs sija eli puolivälierien kotietu, PJK pelaa säilyttääkseen 10. sijan ja välttääkseen liigakarsinnan. Ottelu alkaa klo 14.00. Puolivälierät alkavat la 18.3. – su 19.3. paremmin sijoittuneen joukkueen tuplakotiottelulla.

1 - 015:48Kalliokoski JesseKytölä Jukka
1 - 119:35Stafsula Dritan(10m)
2 - 120:58Kytölä JukkaKorsunov Sergei
2 - 225:50Vandell IiroKeskinen Juho
3 - 226:19Kalliokoski JesseKytölä Jukka
4 - 227:17Korpela JaniKytölä Mikko
5 - 227:32Korpela JaniKorsunov Sergei
6 - 228:11Viada PolKorpela Jani