Sievi FS - KaDy (1 - 3)

Aika: 29.4.2017 16.30
Paikka: Ylivieskan jäähalli
Sarja: Pudotuspelit

KaDy kävi toistamiseen raastamassa vierasvoiton Ylivieskasta Futsal-liigan finaalien edettyä kolmanteen osaotteluun. Voittolukemiksi kirjattiin 1–3 (1–0). Illan sankareita olivat kaksi maalia viimeistellyt Jukka Kytölä, järjettömän upean volleymaalin pyssyttänyt Sergei Korsunov ja maalille parin huilivuoron jälkeen vaihdettu Niila-Ville Laitinen, joka joutui poistumaan taisteluareenalta leuka turvoksissa ja huulet auenneena.

(Ruutukaappaus: YLE Areena)

Ennakkoasetelmat

Finaalisarja tasavallan kahden kovimman rosterin välillä oli alkanut tasaisissa merkeissä sekä pelillisesti että tuloksellisesti. Keskiviikon avausottelussa Ylivieskassa Sievi FS oli ajoittain – etenkin alkuminuuteilla – niskan päällä, mutta KaDy kampesi maalin tappioasemasta rinnalle ja ohi pätevän erikoistilannepelaamisensa voimin. Perjantaina Monnarin parketilla KaDy päästi Sievin kahden maalin johtoon alle neljässä minuutissa eikä onnistunut sen koommin rikkomaan kuparistaan hurjasta takaa-ajosta huolimatta.

Kolmas finaali oli alle 24 tunnin sisällä edellisestä, luonnollisesti vuorostaan Ylivieskan jäähallin siirtomatolla. Ankarista pelaajien varoitustilejä koskevista kilpailumääräyksistä huolimatta kumpikin joukkue oli onnistunut välttämään enemmät pelikiellot, joskin yhä useampi pelaaja molemmissa leireissä saa olla varpaillaan seuraavien korttien suhteen. Nähtäisiinkö sarjan kolmas vierasvoitto vai kalajokilaaksolaisyleisön himoitsema kotivoitto?

Mikä ratkaisi

Playoffien edetessä pelit käyvät ilta illalta intensiivisemmiksi ja fyysisemmiksi. Aivan edellisillan tapaan Kalajokilaakso Areenan tatamilla nähtiinkin puolin ja toisin melkoinen määrä rajuja taklauksia ja pystypaineja, joista tavallisessa runkosarjan pelissä olisi pilli saattanut soida huomattavasti useammin. Tiukemmalla tuomarilinjalla tämänkaltainen ottelu olisi saattanut ratketa puoleen tai toiseen 10 metrin vapaapotkupisteeltä.

Painien lisäksi nähtiin tukku komeita hyökkäyksiä ja laukauksia, ja loppusummerin soidessa tulostaululla komeili 1–3 vierasvoitto kotijoukkue sieviläisten 1–0-taukojohdosta huolimatta. Ensimmäisellä puoliajalla isäntien kokenut Henri Heikkilä räjäytti liki 900-päisen kotiyleisön kaukaa lähteneellä matalalla laukauksellaan, joka lähti ärhäkästi matkaan Jukka Kytölän jalkojen välistä. Maskin takana ollut KaDy-maalivahti Niila-Ville Laitinen ei ehtinyt peittämään etukulmaa. Jo kolmas perättäinen kaukolaukausmaali Sieville, joka oli hakenut perjantaina Jyväskylästä 0–2-vierasvoiton – ja jo kolmas perättäinen ottelu, jossa Sievi onnistuu maalinteossa ensin.

kajuk16-17.jpgToiselle puoliajalle marssi määrätietoinen ja omaan tekemiseensä raudanlujasti uskova Dynamo. Ensimmäisellä minuutilla Sievi FS oli hieman unessa ja KaDyn ykköskenttä vyörytti hyökkäyksiä ja vaarallisia erikoistilanteita. Tasoituksen sivalsi joukkueen parhaana jälleen kerran palkittu Jukka Kytölä (vas.) lähietäisyydeltä velipoika Mikon passista. Jukka sai pallon suojaukseen rangaistusalueen sisälle, karisti oikea-aikaisella liikkeellä selästään Jaakko Alasuutarin ja toimitti pallon hallitusti pienestä kulmasta takayläkulmaan Miika Toivolan heittäydyttyä maihin.

KaDy sai virtaa ja lisää uskoa tasoituksesta, mutta hallinta siirtyi puoliajan edetessä yhä selvemmin Sieville. Dynamon tarkka ja uhrautuvainen puolustus piti lukemat kuitenkin tasoissa. Parhaan tekopaikan sai elämänsä kevättä pelaava varsinaissuomalaisvahvistus Juho Väinälä, joka pääsi Nikola Ercegin taitavasta esityöstä Kytölän tasoitusmaalia muistuttavalle tontille. Punamustan ultras-katsomon iloksi Laitinen venyi upeasti ja oikea-aikaisesti Väinälän yrityksen tielle.

Kotijoukkueen parhaanakin etsikkoaikana KaDy – etenkin ykkösketjullaan – loi tasaisesti painetta myös Sievi-päätyyn. Siitä palkintona 1–2-voittomaali 34. minuutilla oli todellista Eurogoals-osastoa: Sergei Korsunov latasi suoraan Jani Korpelan kulmapotkuluupista Sievi-maalin vasempaan yläkulmaan aivan hillittömän, suorastaan eeppisiin mittasuhteisiin yltävän pommin! Eikä siinä kaikki: saman vaihdon aikana, 33 sekuntia myöhemmin Jukka Kytölä katkaisi pystysyötön omalla puoliskolla, kuljetti röyhkeästi keskikaistaa ja tuuttasi häirittynäkin napakan kärkkärin Toivolan selän taa! Ällikällä lyöty Sievi FS oli ensimmäistä kertaa ottelusarjassa kahden maalin tappiolla.

Isäntäjoukkue otti välittömän aikalisän ja pyöritti kuutisen minuuttia Joni Pakola lentävänä maalivahtinaan, mutta KaDy puolusti tarkasti eikä lisäosumia nähty kumpaankaan päätyyn. Ottelun ikävin episodi nähtiin juuri ylivoimapelin aikana: loistavan illan maalinsuulla urakoinut Nippe Laitinen (oik.) otti maalinedustalla pyörineestä irtopallosta heittäytymällä kopin, minkä jälkeen Jarmo Junno hyppäsi holtittomasti jalka edellä suoraan Laitisen kasvoihin sillä seurauksella, että Laitisen molemmat huulet halkesivat. Toivoa ja uskoa sopii, että sinnikkäänä taistelijana tunnettu – ja sellaisena myös arvostettu – Junno ei rynninyt tilanteeseen myöhässä vahingoittamistarkoituksessa. Suora ulosajo olisi ollut aivan kohtuullinen ratkaisu tilanteesta, mutta Junno selvisi hairahduksestaan varoituksella ja säikähdyksellä. Verenvuoto saatiin onneksi tyrehdytettyä huoltotauolla ja KaDy-ikoni pystyi jatkamaan ottelun loppuun. Pahemmassakin tapauksessa Dynamolla olisi toki ollut laittaa vaihtopenkiltä luukulle maajoukkuetasoista vaihtoehtoa.

Kaikki finaalit näyttävä YLE TV2 toteutti jälleen kerran tyylikkään lähetyskokonaisuuden upeasta tv-lajista levittäen futsalin sykettä ja intohimoa olohuoneisiin läpi Suomen. Panu Autio asiantuntijakommentaattorina on kuin syntynyt ruutukasvoksi ja penkkiurheilukansan lemmikiksi. Ylivieskan hallin lehtereillä oli 863 katsojaa; 1000 katsojan rajapyykki voi hyvinkin rikkoutua Jyväskylässä perjantaina.

Päävalmentaja Mikko Kytölän kommentit

– Pienten marginaalien peli, joka kääntyi tällä kertaa meille. Ehkäpä ne maalit, jotka olisimme ansainneet kotipelissä, tulivat sitten tänään.

– Pelisuunnitelmamme onnistui siinä mielessä hyvin, että eka jaksolla kierrätimme todella laajaa rosteria ja toisella jaksolla olimme ehkä vähän tuoreemmalla jalalla kuin Sievi.

– Harvemmin tulee valmentajana kommentoitua yksittäisiä suorituksia, mutta tällä kertaa on nostettava esiin Sergein uskomaton pyssy suoraan ilmasta yläkulmaan – huikea voittomaali hienolle kamppailulle.

Erikoista

– Vierasetu. Peräti kuusi perättäistä Dynamon pudotuspeliä on päättynyt vierasvoittoon; kahdesti Akaassa, kahdesti Monnarilla, kahdesti Ylivieskassa. Kotona tutulla parketilla viimeistely on ollut takkuista, vieraissa Toijalassa ja Ylivieskassa tarvittava määrä maaleja on syntynyt. Vierasvoittojen jatkuminen vaikka päätyyn asti sopisi toki KaDylle sekin, mutta tavoite on totta kai katkaista sarja kotiyleisön edessä jo neljännessä pelissä. Kotisalissa ei olla SiFua voitettukaan sitten lokakuun 2014.

– Vähämaalisuus. Finaalisarjassa on (mukaan lukien yksi 2 x 5 minuutin jatkoaika) nähty vain 3,0 maalia per ottelu. ”Kihaukset” ovat siis olleet historiallisen tiukassa. Sen ovat saaneet kokea myös joukkueiden taitavimmiksi hyökkäyssuunnan pelaajiksi varsin laajasti tunnustetut Mikko Kytölä ja Nikola Erceg, jotka eivät ole osuneet vielä kertaakaan 130 minuutin aikana. Molemmat ovat kuitenkin osallistuneet ansiokkaasti joukkueensa pelin pyörittämiseen ja sitoutuneet kurinalaiseen nelikkopuolustukseen – aivan kuten hienoilta futsalistoilta voi odottaa.

Koko ottelu katsottavissa 27.5. saakka: YLE Areena

Yleisöä: 863

Palkitut:

SiFu: Joni Pakola

KaDy: Sergei Korsunov

Seuraava ottelu:

KaDy otti Ylivieskassa toisen kiinnityksen mestaruuteen, joka on katkolla ensimmäisen kerran Jyväskylän Monnarilla perjantaina 5.5. klo 18.00. Vaikka YLE TV2 televisioi tämänkin ottelun, vetoamme kaikkeen keskisuomalaiseen palloilukansaan: täyttäkää Monnari! Tarjolla on taatusti huippujännittävä futsal-herkkupala; kaksituntisen aikana molemmat joukkueet tulevat jättämään kaikkensa Hirviö-Luolan parketille. Futsal on parasta paikan päällä!