KaDy-futsalistit jalkapallokentillä

Perjantai 17.7.2009 - Semipelle


Missä voin nähdä Kalle Lindgrenin kesällä?
– KaDy-futsalistit jalkapallokentillä

Tämän katsauksen tarkoitus on informoida blogin uskollisia lukijoita Kampuksen Dynamon futsal-pelaajien jalkapalloseuroista. Lopussa
eritellään futsalin ja jalkapallon välistä suhdetta.

Katsaus kiinnostaa luonnollisesti KaDy:n faneja ja lähipiiriä, mutta
sillä on myös sisäpiirin kapeat rajat ylittävää arvoa. Ensinnäkin on
sinänsä mielenkiintoista tutkia, vastaako pelaajien menestys viheriöllä
heidän parketillisia saavutuksiaan. Piippuhyllyn asiantuntijat voivat
myös bongata pelaajien otteissa mahdollisesti näkyviä futsal-
vaikutteita. On syytä muistaa, että monien huippufutareiden,
kuten Robinhon ja Ronaldinhon, taidot ovat jalostuneet juuri
futsalin parissa.

Siirtymä parketilta nurmelle nostattaa pintaan myös monia avoimia
kysymyksiä. Esimerkiksi tämän blogin kirjoittajaa on aina askarruttanut,
onko Kerkko Huhtasta mahdollista horjuttaa edes sallivampien jalkapallosääntöjen puitteissa.

Katsauksen kohteena on ensisijaisesti KaDy:n Futsal-Liigaan nostanut pelaajisto, mutta myös kakkosjoukkue huomioidaan. Tiedot on tarkistettu 11.7.2009. Blogin kommenttiosioon voi ilmoittaa muutoksista ja ärähtää virheistä.

 

Yksin Veikkausliigassa

Futsalin ja Veikkausliigan yhdistäminen ei ole helppo yhtälö. Futsal-kauden jälkipuoliskolla valmistautuminen Veikkausliigaan käy jo kuumimmillaan, ja loukkaantumispeikkoa ammatin kannalta ”turhissa” peleissä pelätään. Osa jalkapallopuolen liigavalmentajista suhtautuukin penseästi pelaajiensa talvisiin urotekoihin futsal-parketilla.

Dynamon sotureista vain Tamás Gruborovics pelaa Veikkausliigaa. Aiemmin Kuopiossa ja Kotkassa liigaa tahkonnut ”Grubo” siirtyi täksi kaudeksi MIFK:n riveihin, missä hän pelaa juuri nyt uransa parasta jalkapalloa. Laiturin tontille istutettu ”Grubo” on tällä hetkellä joukkueensa ahnain maalintekijä (5 kpl) ja ensimmäisiä nimiä valmentaja Pekka Lyyskin hahmottelemassa avauskokoonpanossa. Hyvät suoritukset onkin jo ehditty palkita ensi kauden kattavalla jatkosopimuksella.

”Grubo” ehti pelata viime kaudella vain neljä Futsal-Ykkösen peliä joulukuisen Maarianhaminaan muuton takia. Pelit jäivät vähiin myös toissa kaudella, kun Kotkan vokaalihirviö kutsui. KaDy FUTSAL::.Onlinen tietojen mukaan MIFK:n joukkueenjohto suhtautuu futsaliin myönteisesti, joten ”Grubon” jatko punamustissa on mahdollista.

 

Harppaus Kakkoseen

KaDy-jahdin toisessa vaiheessa on hypättävä Veikkausliigasta suoraan Kakkoseen.

Nousua Ykköseen A-lohkossa kärkkyvän Warkaus JK:n rivistössä tuikkii kaksi KaDy-tähteä: Jaakko Kinnunen ja Jukka Kytölä. Kinnusen ensimmäinen kausi Dynamossa oli vasta sisäänajoa uuteen lajiin, mutta Lapin-kiertueella edustusjoukkueessa debytoineelta ”Yakubilta” voidaan odottaa suurempaa panosta ensi kaudella. ”Yakub” pelaa Warkauden avauksessa illasta toiseen.

KaDy:n arvopelaaja ”Kajuk” Kytölän hauista puristaa Warkaudessa kapteeninnauha; synnynnäinen johtaja äänestettiin syksyllä myös futsal-KaDy:n varakapteeniksi. Warkauden ikiliikkuja on herättänyt myös Veikkausliigan ja Ykkösen seuroissa intohimoja, mistä todisteena mm. Hakan, KuPS:in ja KPV:n leirit. Kymmenen veikkaustähden ”Kajuk” on osunut Kakkosessa kolmesti.

B-lohkon otteluissa bongarin harjaantunut katse voi havaita KaDy:n markkinointipäällikkö Mikko Takalan. Tämä likaisen työn raataja pelaa PP-70:ssä toista kauttaan. Tällä kaudella ”Roiha” on sahannut avauksen ja vaihtopenkin väliä ilman tilastomerkintöjä. Futsal-Liigaakin pelanneen ”Roihan” rooli KaDy:n nousukaudella kasvoi kumulatiivisesti ja oli loppua kohden erittäin suuri.

C-lohkon jyväskyläläisjoukkueet luonnollisesti vilisevät KaDy-futsalisteja. FC Jyväskylä Blackbirdin maalivahtikaksikko on yhtä kuin futsal-KaDy:n vastaava: Jaakko Hilpinen ja Niila-Ville Laitinen. ”Hilpis” ja ”Nielsen” ovat vuorotelleet maalin suulla silloin, kun JJK-apuja ei ole tullut. Asetelma eroaa selvästi futsalista siinä, että jalkapallossa ”Nielsen” ei ole ”Hilpiksen” kisälli, vaan tasaveroinen kumppani. Mustarastaissa pelaa myös uunituore KaDy-vahvistus Aki Miettinen.

FC Vaajakosken riveissä on samoin kolme KaDy-futsalistia. KaDy-kapteeni ja Futsal-Ykkösen maalikuningas Mikko Kytölä, valtava Kerkko Huhtanen sekä hevosenpotkuinen kiituri Eemeli Vähäsöyrinki. Kaikki kolme ovat vakioavauksen miehiä. Huhtanen täyttää odotetusti laitapuolustajan tontin fyysisellä presenssillään. Laituri Vähäsöyringin kaasujalka on heilahtanut kolmen maalin arvoisesti, mikä on tuottanut ”Emilille” neljä veikkaustähteä.

Merkillepantavaa on ”Komik” Kytölän futsalista huomattavasti poikkeava rooli: KaDy:n hyökkäyspelin sielu ja tehoporsas on FCV:n keskikentän pyyteetön puurtaja, joka ei futsalia puolustavammassa roolissa tehoilla juurikaan mässäile. Tällä kaudella ”Komik” on iskenyt kaksi maalia.

 

Kolmonen – liigatason futsalistin minimitaso?

Itä-/Keski-Suomen Kolmosessa sarjapaikastaan taisteleva Blue Eyes Team (BET) on eittämättä futsal-KaDy-pitoisin jalkapallojoukkue, mitä maa päällään kantaa. Sinisilmiä edustaa peräti kuusi KaDy-organisaation futsalistia. Heistä KaDy:a liigaan nostivat kaiken kokeneet Kalle Lindgren ja Heikki Seppälä sekä Jussi Haapamäki ja Jiri Kelonen, joka tosin ei pelannut kevään ratkaisupeleissä. Kvartetista kaikki ovat osuneet Kolmosessa, mutta viiden osuman ”Ristijätkä” Haapamäki on joukkueensa ykköspyssy.

”Linkki” Lindgrenin ja ”Hessu” Seppälän yhteinen futsal-kausi on parantanut herrojen yhteispeliä jalkapallokentillä, mistä todistaa oheinen Youtube-video.

Lisäksi KaDy II:ssa salifutasi BET-kaksikko Jaakko Sipinen ja polvivaivoista toipuva Markus Vanninen, joka on jo käynyt kokeilemassa polvensa kuntoa BET:in farmijoukkue Harjun Potkussa (V divisioona). Toissa kaudella terve ”Mare” oli KaDy-futsalin kiistattomia avainpelaajia, joten valmennusjohto seuraa jännityksestä pingottuneena toipumisen etenemistä.

Kosmopoliitti Matias Juvonen palasi kesken futsal-kauden Helsinkiin, mutta ehti jättää jykevät jäljet KaDy:n pistesarakkeisiin. Tätä kirjoitettaessa ”Madsen” on pelannut Helsingin kovatasoista Kolmosta PK-35:n reservijoukkueessa, mutta neuvottelut pääkaupunkiseudun kakkosdivariporukoiden kanssa ovat KaDy FUTSAL::.Onlinen tietojen mukaan vireillä. Aiemmin Ykkösessä ja Saksan alasarjoissa palloilleen ”Madsenin” tilillä on myös rantafutismaaottelu Viroa vastaan tältä kesältä.

Lisäksi Futsal-Kakkosen finaalin voittamassa piipahtanut Lauri Tikkanen on Kolmosen JPS:n listoilla oikein kuvan kanssa, mutta lopetti pelaamisen työkiireiden vuoksi jo ennen kauden alkua. Niinpä ”Late” pitäisi oikeastaan luokitella futsal-spesialistiksi – jos hän vain ehtisi pelata futsalia!

 

Nelosen KaDy-fanaatikot

Keski-Suomen Nelonen on futsal-KaDy:n näkökulmasta erityisen mielenkiintoinen sarja, sillä emoseura Kampuksen Dynamo on vääntänyt siinä vuosikausia.

KaDy-futsalisteista vuosimallia 2008–2009 vain viisi pelaa punamustissa ympärivuotisesti, ja heistäkin vain pelaaja-valmentaja Samu Kytölä pelasi koko kauden Futsal-Ykköstä. Lisäksi Ville Toivanen pelasi muutaman Ykkösen ottelun, mutta loppukausi sujui Kakkosessa. Leikkauspinta-alan pienuus ei yllätä, sillä KaDy-leirissä futsal-toiminta on pikkuhiljaa erkaantunut yhä kauemmas jalkapallotoiminnasta, ja Nelosen tasolta voi jo olla hankala ponnistaa huipputason futsal-tempoon. Kytöläkin (vrt. Tero Kelhälä alla) pelasi syksyllä vielä Kolmosta Palokan Riennossa. Vertailukohdaksi on todettava, että vielä kaksi vuotta sitten, KaDy:n Futsal-Ykkösen debyyttikaudella, kolmasosa pelaajista oli KaDy-futaajia.

”Smaug” Kytölän ja ”Toivis” Toivasen lisäksi KaDy-organisaatiossa jalkapalloilee kolme KaDy II:n futsalistia. Heistä futsal-KaDy II:n kapteeni Ville Ruuska toimii jalkapallojaoston pelaaja-valmentajana ja koko seuran olemassaolon takuumiehenä. Sami Erola on edustanut sekä ykkösjoukkuetta Nelosessa että Dyykkareita (KaDy II) Viitosessa. Jukka Aumanen puolestaan jäähdyttelee lähes kymmenen edustusjoukkuevuoden jälkeen Dyykkareissa. 

Aivan oma lukunsa on Tero Kelhälä, joka siirtyi viime syksynä KaDy-futsalin päävalmentajaksi luotsattuaan vuosikausia Lohikosken Pallokerhoa Futsal-Ykkösessä. Kesällä ”Quelle’his” kuitenkin kamppailee LPK:n harmaissa KaDy:a vastaan, mikä on pohjoisen noitatohtorin pitkän LPK-taustan huomioon ottaen täysin ymmärrettävää (lue: testimonial-ottelu siintää horisontissa).

 

Tapaustutkimus: Sami Eskonniemi ja futsal-spesialismin salat

Vaikka futsalin profiili jalkapallosta erillisenä lajina on selkiytymässä (futsal ei ole vain sisäfutista), vain futsaliin erikoistuneet pelaajat, nk. futsal-spesialistit, ovat Suomen mittakaavassa vielä melko harvinaisia. KaDy-leirissä tällainen ilmiö ei kuitenkaan ole tuntematon.

Omintakeinen namuttelija Sami Eskonniemi ei kulje tässäkään asiassa valtavirran mukana. ”Eskis” ei pelaa jalkapalloa lainkaan, vaan keskittyy kesällä omien sanojensa mukaan ruskettamaan ylävartaloaan niin, että voi tuulettaa talvella maalejaan mahdollisimman tyylikkäästi (pähkinänruskea pyykkilauta sopiikin hyvin Huhtaharjun seinälautojen väritykseen). Kun ”Eskiksen” ottaa tarkempaan syyniin, ei futsal-spesialismi yllätä, sillä Porin käkkäräpäälle on ominaista paitsi sähäkkyys, hyvä pallokontrolli, neppailu ja ärhäkkä laukaus, myös epäfyysisyys – kimppu ominaisuuksia, jotka puoltavat futsaliin erikoistumista.

KaDy-organisaation toinen futsal-spesialisti on kakkosjoukkueen pörssikärki Antti Syrjälä, joka välttelee jalkapalloa mm. sen terveydellisten haittavaikutusten takia.

Lajierikoistumista voisi äkkiseltään pitää toivottavana, mutta asia ei ole aivan näin yksinkertainen; spesialisti voi menettää maalis-elokuun ajalta lähilajin tarjoamaa arvokasta harjoittelu- ja pelituntumaa. Kesällä on tunnetusti myös helppo luisua rapakuntoon. Ehkä pitäisikin kysyä: onko futsal-spesialismi ongelma?

Dynamon valmennusjohdon mielestä ei: ”Jos spesialisti osoittaa omatoimisella tai ohjatulla harjoittelulla olevansa syksyllä hyvässä kunnossa, ei futsaliin erikoistuminen ole mikään ongelma. Joillekin kesä voi jopa toimia tärkeänä motivaatiotaukona”, päävalmentaja Tero Kelhälä huomauttaa. ”Kuntopuolen lisäksi on erittäin suositeltavaa puuhailla jommankumman pallon kanssa maalis- ja elokuun välillä”, lisää apuvalmentaja Samu Kytölä.

Tämä onkin ensimmäinen kesä, kun KaDy-pelureille on tarjottu mahdollisuus ohjattuun pallolliseen ja pallottomaan harjoitteluun (linkki: Kelhälä rääkkää Dynamoa liigakuntoon). Kahdesti viikossa pidettävät harjoitukset on suunnattu erityisesti spesialisteille ja alasarjafutareille (Kolmonen ja alemmat sarjat).

 

Analyysi: futsalin ja jalkapallon suhde

Yhteenvetona voidaan todeta, että futsal-KaDy:n runko koostuu Kakkosen ja Kolmosen futaajista. Miksi liigatason futareita ei ole enempää? Oman kaupungin seura JJK pelaa kuitenkin Veikkausliigassa.   

Päävalmentaja Kelhälä näkee kaksi syytä siihen, miksi liigatason futareita ei Gruborovicsin lisäksi ole esiintynyt KaDy:n riveissä: loukkaantumispeikko ja päällekkäisyydet.

Kelhälä ymmärtää täysin Veikkausliiga-valmentajien huolen pelaajiensa loukkaantumisesta leipätyönsä ulkopuolisessa harrastuksessa, mutta nostaa esiin mielenkiintoisen näkökulman: ”Yksikään KaDy-pelaaja ei viime kaudella loukkaantunut siinä määrin, että ei olisi ollut futsal-kauden jälkeen jalkapallojoukkueensa harjoitusvahvuudessa. Olisikin mielenkiintoista nähdä tutkimustietoa siitä, kuinka loukkaantumisherkkä laji futsal todellisuudessa on”.

Päällekkäisyysongelma johtuu siitä, että Veikkausliiga-joukkueet aloittavat treenikautensa jo joulukuussa, mutta Futsal-Liigaa pelataan helmikuulle asti. Kelhälän mukaan ongelma ei kuitenkaan ole ylitsepääsemätön: ”Lajien yhteensovittaminen edellyttäisi seurojen välistä yhteistyötä, jossa katsottaisiin, miltä osin pelaajan jalkapalloharjoite voidaan korvata futsal-harjoitteella. MIFK:n lisäksi ainakin FC Hongan ja FC Interin muutaman pelaajan osalta lajien yhteensovittaminen onnistui viime kaudellakin”.

Kokonaan toinen kysymys on, vahvistaisivatko Veikkausliigatason futarit lähtökohtaisesti Futsal-Liigan joukkueita: onko huipputason futari automaattisesti hyvä futsalisti?

Kelhälän mukaan huipputason futarista tulee suuremmalla todennäköisyydellä hyvä futsalisti kuin toisinpäin, mutta mitään takeita tästä ei ole: ”Näissä kahdessa lajissa vaadittavat ominaisuudet vaihtelevat kuitenkin sen verran paljon, että kaikista huippufutareista ei ikinä tulisi huippufutsalisteja. Mutta mikäli huippufutarin vahvuutena ovat tekninen osaaminen, lähtönopeus, vahvuus 1 vs. 1 -tilanteissa ja hyvä laukaus, niin sellaisesta pelaajasta tulisi todennäköisesti myös hyvä futsalisti”. Kelhälän mukaan huipputason futsalistit pelaavat Suomessa jalkapalloa pääasiassa I-II divaritasolla ja ovat keskimäärin perusfutareita teknisempiä ja parempia lyhytsyöttöpelissä.

Kytölä täydentää: ”Kelhiksen mainitsemat ominaisuudet ovat kyllä tärkeitä, mutta niihin on lisättävä lajikohtainen treeni: huippufutaaja voi kasvaa hyväksi futsalistiksi vain pelaamalla futsalia”. Kytölä myöntää toki lajien lähisukulaisuuden, mikä näkyy esimerkiksi Gruborovicsin säkenöintinä parketilla suhteellisen vähäisellä lajiharjoittelulla, mutta jatkaa heti perään toisesta näkökulmasta: ”toisaalta Veikkausliiga-futaaja ja V-divarifutaaja voivat kamppailla futsalissa tasaväkisesti”.

Kytölä muistuttaa myös KaDy:n ja FTK:n välisestä liigakarsintaottelusta, jossa torniolaisilla oli kentällä pelkästään Veikkausliigan ja Ykkösen runkomiehiä KaDy:n kakkos- ja kolmosdivarifutareita vastaan, mutta silti KaDy oli parempi; Rönkkö, Bulgakov, Hakasalo ja Hosiot joutuivat taipumaan kaiken maailman hilpisille, haapamäille, kytölöille, takaloille ja sen sellaisille alasarjojen tuntemattomuuksille.

Katsojan näkökulmasta suurin ero lienee viihdyttävyydessä: futsalissa tapahtuu paljon enemmän, nopeammin ja taitavammin.

Avainsanat: futsal, jalkapallo, analyysi


Kommentit

17.7.2009 15.28  Teppo86

Loistavaa infoa Dynamon pelaajista! Kirjoittajalle kiitokset laadukkaasta tekstistä, jota oli ilo lukea!

18.7.2009 11.16  Make

Eikös siellä Jyväskylässä joku voisi tehdä vaikka gradun aiheesta futsalistin loukkaantumisherkkyys suhteessa jalkapalloon

19.7.2009 13.38  Spesialisti

Jotain tutkimustietoa löytyi liikunnan opiskelijoiden aktivoitumista odoteltaessa.

http://futsal4all.com/2008/06/so-you-think-futsal-causes-way-more-injuries-than-football-think-again/

19.7.2009 18.35  Spesialisti

Ja tässä alkuperäinen julkaisusivusto, jossa myös tekijöiden nimet mainittu:

http://www.efdeportes.com/efd120/ankle-sprains-in-adolescent-athletes-of-soccer.htm

19.7.2009 21.18  Nyrkki

Markus Vanninen pelannut 16.7. BET:in riveissä täyden ysikymppisen! Siitä se lähtee.

Samassa matsissa Hessu Seppälä teki rp:sta maalin; tällä kaudella kaikki Hessun maalit (3 kpl) ovat tulleet rankkareista.

23.7.2009 15.36  hemmo

Tietääkö kukaan paljonko katsojia Huhtikselle peleihin mahtuu??

24.7.2009 16.20  Ahdas kausi katsomossa?

KaDy-FTK -matsissa oli 85 katsojaa. Laillisesti saa Huhtikselle ahtautua n.200, ellen väärin muista.

26.7.2009 22.58  Die Mädchen -92

Kirjoittaja Semipellen uumoilema siirto on toteutunut: Madsen Juvonen pelaa loppukauden Kakkosen PK Keski-Uusimaan tiimissä. Madsen aloitti lupaavasti iskemällä debyyttiottelussaan maalin heti 6. minuutilla. Lähde: syväkurkku ja http://www.pkkeski-uusimaa.fi/tiedotearkisto/?num=14605

4.8.2009 9.56  Alikessu

Pelasiko tämä sama kinnunen edesmenneen Savon prikaatin mestaruusjoukkueessa -05?

13.8.2009 11.22  Uniikki

Kyllä pelasi! Herra Alikessu, Kinnunen ilmoittautuu harjoitusvapaalle! (tervehdys vasemmalla kädellä)

24.3.2011 3.45  factory coach outlet

The blog is the portrait of the mind,very good.

23.9.2011 14.42  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

28.12.2011 15.13  Cheap nfl jerseys china

Welcome to, which is a reliable online shopping mall, specializing in NFL Jerseys at cheap prices. You can pick up your favorite Jerseys here.You will find various fashion and hot sell sports jerseys,such as Cheap NFL Jerseys, NFL Jerseys Wholesale and Discount NFL Jerseys,cheap NHL jersey,cheap MLB jersey,cheap NBA jersey,Cheap Jerseys China and so on.,also we supply women jersey,youth jersey.We get the embroidered NFL Jerseys directly from our factory, which have our prices competitive.. If you are expecting the best and long term business partner, we are your best choice.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini