REPORTAASI: Futsal maakuntakierroksella eli Suomi-Latvia, osa II

Keskiviikko 30.12.2009 klo 15.32 - Semipelle


29.12.2009, Seinäjoki

”Meillä on enää muutamia lippuja jäljellä”, paljastaa neiti Seinäjoen Citymarketin infopisteeltä, yhdestä illan futsal-maaottelun ennakkolipunmyyntipaikoista. Edellisillan ottelu Kokkolassa pelattiin loppuunmyydylle hallille, ja tuplamaaottelun toinen osa keräsi Seinäjoen urheilutalon lehtereille 420 maksanutta katsojaa todistamaan Suomen niukkaa 2-1-voittoa Latviasta.

Futsal-maajoukkueen maakuntakiertue oli saanut osakseen hieman ihmettelyä, koska Kokkola (perinteistään huolimatta) ja Seinäjoki ovat futsalin näkökulmasta periferiaa; keskikokoisia kaupunkeja, joissa ei pelata Futsal-Liigaa, josta maajoukkuepelaajat valitaan. Yleisömäärien ja yleisen innostuksen näkökulmista kiertuetta on kuitenkin perusteltua pitää onnistuneena. Samaa mieltä tuntuivat olevan myös pelaajat ja valmennusjohto.
- Pääkaupunkiseudulla ei ehkä olisi tullut näin paljon yleisöä harjoituspeleihin. Hallit täyttyivät hyvin, ja yleisö eli mukana. Loistojuttu, vakuutti sinivalkoisten maalitykki Panu Autio.

Myöskään päävalmentaja Jouni Pihlajalla ei ollut mitään sitä vastaan, että maaotteluita pelataan pienemmillä paikkakunnilla.
- Lajia pitää levittää. Jo vuosia on suunniteltu, että pelataan Seinäjoella, ja nyt kun lähietäisyydelle Kokkolaan valmistui uusi halli, päätettiin järjestää tuplamaaottelu Pohjanmaalla. Ulkomailla toimitaan samoin, ei sielläkään pelata vain kaupungeissa, joista liigajoukkueet ja pelaajat tulevat. Pikkukunnissa on sitä paitsi usein aktiivisia futsal-organisaatioita, Pihlaja kehaisi.   

Pelaajapoliittisesti kokeilevan harjoituskiertueen tulokset kestävät päivänvalon myös kentällä: kaksi tasaista kamppailua, joista saldona niukka voitto ja tappio, on kelpo saavutus rankingissa Suomen yläpuolella olevaa Latviaa vastaan.


Varovaista tunnustelua

Suomen ykkösenä ahersi GFT:n tuttu ja turvallinen nelikko Jani Modig, Teemu Terho, Risto Salmi ja Panu Autio. Maajoukkuetasolla varsin kokematon kakkosketju koostui GFT-kolmikosta Lasse Lind, Henrik Henriksson ja Pekka Sihvola KaDy:n Jukka Kytölällä maustettuna. Näin Kytölästä tuli ensimmäinen maajoukkuepaitaan sonnustautunut Kampuksen Dynamon pelaaja. Kakkosesta vain Henrikssonilla oli aikaisempaa maaottelukokemusta (12 ottelua). Ykkösketju pysyi samassa kuosissa lähes ottelun loppuun asti, mutta kakkosen koostumus pyöri tehosekoittimessa koko toisen puoliajan. Lopulta kentällä kävivät Ville Lindgreniä ja maalivahti Tuomas Kallioista lukuun ottamatta kaikki pelaajat.

Ottelu alkoi äärimmäisen varovaisissa merkeissä. Latvian paketti pysyi ehkä paremmin kasassa kuin Suomen, mutta molemminpuolinen pelirohkeuden puute ja syöttötyöskentelyn epätarkkuus pitivät maalipaikat minimissä. Suomi siirtyi onnekkaasti johtoon ajassa 13:39, kun kokeneen ja viekkaan ”Kettu” Salmen kentän kulmasta lähettämä syöttö kimposi maaliin puolustajan jalasta. Tilanteessa Latvian ulottuva maalivahti ennakoi syöttöä eikä ehtinyt reagoida pallon muuttuneeseen liikerataan. Onnenkantamoinen herätti ottelun pienoisesta horroksesta, ja etenkin Suomen ykkösketjun otteet terävöityivät välittömästi. Tauolle mentiin parista maalipaikasta huolimatta ilman lisäosumia.

 

Futsal on vauhdikas sisälaji

Toisella puoliajalla ottelun intensiteetti kasvoi, mikä tuntui sopivan kotijoukkueelle vieraita paremmin. Suomen ykkönen sai luotua heti alkuun hyvän paineen, jonka kliimaksissa Modig löysi itsensä yksin maalivahtia vastaan mutta harmillisesti selkä maaliin päin, eikä onnistunut viimeistelyssä. Ykkösketjun hyvä vire konkretisoitui ajassa 26:51, kun ottelun kiistatta paras pelaaja Autio lopetti koko ketjun upean syöttökuvion kliiniseen takakulmasijoitukseen. Ratkaisevan syötön antoi hyvin pelannut Salmi. Taitomaali kovan väännön päätteeksi sai päävalmentajan myhäilemään vielä taiston tauottuakin.
- Jätkät kokivat siinä vääryyttä aluksi, kun rikottiin ja rikottiin mutta ei vihelletty. Hienosti malttoivat palata peliin vielä, ja Aution huippuesitys sai kyllä noin upeassa kuviossa arvoisensa kruunun, Pihlaja ylisti.

Latvian hyökkäyspeli näytti pysyvän hyvin Suomen kontrollissa, kunnes viisi minuuttia maalin jälkeen vihainen laukaus pakotti Marko Laaksosen huipputorjuntaan. Pian Latvia jo puhkaisi kakkosketjun puolustusrivistön roikkupallolla, johon Andrejs Sustrovs ehti ennen liian kauas vastaan tullutta Laaksosta ja nosti pallon maaliin. Kytölän korvannut Juha-Pekka Torvinen ei harmikseen aivan ehtinyt pelastaa palloa viivalta. Kavennus syntyi ajassa 32:36.

Latvian maali lisäsi jännitysmomenttia, mutta Suomi kesti suhteellisen vaisuksi jääneen kansannousun. Suomen rangaistuspotkukaan ei olisi ollut vääryys, kun Latvian maalivahti liukui maalipaikkaan hakeutuneelta Autiolta jalat alta; myös Salmi sai osakseen kovaa kohtelua boksissa. Näitä on kuitenkin turha jäädä murehtimaan, koska edes lopun reikäpaitapyöritys ei tuottanut vieraille selkeitä maalipaikkoja, ja näin Suomi otti niukan mutta ansaitun 2-1-voiton.    

 

Saunan lauteilla

Valitettavan harvalukuisen lehdistön prässiin joutunut Pihlaja oli tyytyväinen tulokseen ja tapaan, jolla eilisiltainen 1-2-tappio muutettiin voitoksi.
- Eilen meillä oli paremmat paikat kuin tänään, mutta silti hävittiin. Tänään saatiin vastustaja pidettyä pois maalitilanteista, ja sitä kautta hyvä tulos. Teemana oli tulla peliin vielä kovemmalla jalalla kuin eilen, ja siinä onnistuttiin. Tahtotaso oli todella hyvä. Tänään nähtiin myös, että meillä on ykkösketjussa kokenut ja valmis ketju, joka kykenee pitkiin hyökkäyksiin ja pallonhallintaan, listasi päävalmentaja ottelun avainasioita.

Pienen alkukankeuden jälkeen Suomen ykkönen todellakin piti palloa mallikkaasti, hyökkäsi vaarallisesti ja voitti oman osuutensa 2-0. Keltanokkien kakkosketjulla puolestaan oli vaikeuksia maalipaikkojen luomisessa, ja Latvia teki ainokaisensa juuri kakkosta vastaan. Pihlaja korosti kuitenkin tyytyväisyyttään kokeiluihin.
- Harjoitusottelu on hyvä paikka pistää nuoret kaverit puntariin ja kierrättää pelaajia. Toki ensikertalaisuus näkyi aluksi, mutta onnistumisiakin alkoi tulla. Ensi kerralla heidän on taas paljon helpompi tulla mukaan, kun nollat ottelusarakkeessa ovat muuttuneet ykkösiksi, Pihlaja muistutti.

Päävalmentajan sanoin ”valmis” ykkösketju on kokonaan GFT:stä. Pelaajien keskinäisen tuntemisen tärkeyttä ei futsalin kaltaisessa nopeatempoisessa taktiikkapelissä voi väheksyä. Pitäisikö maajoukkueessa pyrkiä muodostamaan enemmänkin kokonaisuuksia − ketjuja tai tutkapareja − saman seurajoukkueen pelaajista? Mielenkiintoinen yksityiskohta viikonlopun vastustajasta on, että kaikki Latvian pelaajat tulevat vain kolmesta joukkueesta.
- Samat ketjut seura- ja maajoukkueessa eivät ole itsetarkoitus, mutta ykkösen tapauksessa Autiolla, Modigilla, Salmella ja Terholla on paljon yhteistä kansainvälistä kokemusta europeleistä. Muiden joukkueiden kokonaisuuksista ei ehkä voi sanoa ihan samaa. Kansainvälinen kokemus on siis tässä avainasemassa, Pihlaja korosti.   

Vaikka voitto vaihtuikin päivässä tappioksi, myös Latvian leirissä pidettiin ottelun annista ja tunnustettiin Suomen kova tahtotaso.
- Hyvätasoinen vääntö näin harjoituspeliksi. Vaikea oli pelata toinen peli eilisen perään. Meillä oli paljon hyviä hetkiä, mutta emme pystyneet hyödyntämään niitä. Suomi pelasi hyvää aggressiivista futsalia, ja uskon että jos jatkatte samaan malliin, tulette jatkossa saamaan yleisöltä vieläkin äänekkäämmin tukea, jutteli pelaajistoa lehdistötilaisuudessa edustanut Maksims Sens (nro 3).

Ottelun hahmo Autio oli samoilla linjoilla tiukkuudesta ja pienistä marginaaleista.
- Samanhenkinen vääntö oli kuin eilen. Suurin ero eiliseen oli siinä, että tänään saatiin kuparinen ensiksi rikki, mikä helpotti peliä.

Seuraavaksi Autio ja muu maajoukkue ovat tulessa heti tammikuussa Unkarissa, jossa pelataan kahdesti isäntiä vastaan. Kotimaan kamaralla sinivalkoiset on mahdollista nähdä tositoimissa jo helmikuussa (1.-2.2.) Vantaalla ja Tampereella, joissa järjestetään vastaavanlainen tuplamaaottelu Slovakiaa vastaan.

 

Liite: Jukka Kytölän debyytti

”Alussa juoma luo rauhattoman tunteen, mutta maku paranee illan vanhetessa. Notkeita katkoksia ja muita miellyttäviä nyansseja. Hyvä maku jäi. Olisin juonut enemmänkin, mutta pullo vietiin käsistä”.

Tänään saatiin vastaus tulevissa illanistujaisissa usein esitettävään triviaan, kuka oli ensimmäinen futsal-maaottelun pelannut Kampuksen Dynamon pelaaja. Vastaus on Jukka Kytölä, KaDy:n varakapteeni ja kenties tärkein yksittäinen pelaaja KaDy:n menestyksekkään alkukauden takana. Eilisen Latvia-kohtaamisen Kytölä seurasi vielä penkiltä, mutta tänään hän aloitti kakkosketjussa yhdessä Lasse Lindin, Henrik Henrikssonin ja Pekka Sihvolan kanssa.

KaDy Futsal::.Online haastatteli Kytölää tuoreeltaan voitokkaan debyytin huumassa. Vaikka Jukka tiedetään KaDy-leirissä itsekriittiseksi pelaajaksi, hänen kehonkielensä ja puhesävynsä paljastivat positiivisen tunnelatauksen, kenties jonkinlaisen sekoituksen helpotusta ja tyytyväisyyttä.
- Vauhti oli sen verran kovaa, että jalat ovat hapoilla. Prässi tuli paljon nopeampaa kuin mihin olin tottunut. Alussa pallo hieman poltteli, mutta oma peli parani loppua kohti, ”Kajuk” arvioi nöyrästi omaa suoritustaan.

Kytölän arvio on realistinen. Hermostuneisuus näkyi alussa haparoivana syöttötyöskentelynä, mutta tilanne tasaantui, ja Jukan jämäkkä syöttö syvyyteen johti kakkosketjulle harvinaiseen maalipaikkaan. Toisen vaihdon Jukka pelasi jo fiksusti. Kohokohta oli erinomainen keskialueen katko ja sitä seurannut vauhdikas nousu, joka johti kulmapotkuun. Kolmannessa vaihdossa Jukka oli jo täysin oma itsensä tehden useita tärkeitä ja laadukkaita katkoja. Tässä vaiheessa hän oli jo noussut ketjunsa johtavaksi pelaajaksi. Kakkosketjun osuus ensimmäisellä puoliajalla jäi kolmeen vaihtoon, mutta Kytölän osalta käyrä oli vaihto vaihdolta nouseva.

Toinen puoliaika alkoi heikommin, sillä ensimmäisessä vaihdossa Kytölä antoi prässättynä ja ketjukaveriensa hylkäämänä vaarallisen harhasyötön, mutta Suomen onneksi tilanne kuivui kasaan. Psyykkisesti väkivahva Jukka onnistui kuitenkin nollaamaan tilanteen ja hankki vielä myöhemmin vapaapotkun joukkueelleen. Tämä jäikin Jukan viimeiseksi suoritukseksi, sillä Ilveksen Juha-Pekka Torvinen korvasi hänet kakkosketjun pohjalla. Myöhemmin koko kakkonen pantiin remonttiin.

KaDy Futsal::.Onlinen arvion mukaan penkitys ei voinut johtua Kytölän suoritustasosta, sillä hän ei suinkaan ollut ketjunsa heikoin lenkki. Valmentaja Pihlajan mukaan vaihdon syynä ei ollutkaan tyytymättömyys Kytölän esitykseen, vaan halu tuoda 37 maaottelun Torvisen muodossa lisää kokemusta kentälle.
- Olen tyytyväinen Jukan esitykseen. Jukan oli vaikeampi pelata kuin muiden tulokkaiden, koska hänellä ei ollut ympärillään seurajoukkueesta tuttuja kavereita. Jos Jukalta itseltään kysyisi, mies varmasti vastaisi, että hermostuneisuus näkyi. Mutta Jukka on tulevaisuuden nimi, ja hän on varmasti seuraavalla kerralla kypsempi, Pihlaja virittäytyi futuuriin.

Pihlajan arvioon on helppo yhtyä. Kytölän katkot olivat ilo silmälle, ja vaikka vauhti oli kovaa, ensikertalainen pysyi hyvin kyydissä mukana. Alun hermoilut voi debyytissä antaa anteeksi. Varmaa on, että keskiviikkoillan KaDy-harjoituksissa nähdään entistä itsevarmempi ja parempi ”Kajuk”. Varmaa on myös se, että Latvia-kaato ei jäänyt miehen viimeiseksi maaotteluksi.


kajukpelaajakortti.jpg

 (Kuva: voitokas debyytti kirvoitti hymyn Jukka Kytölän huulille)

Linkit
futsal.fi: otteluraportti
futsal.fi: päävalmentaja Jouni Pihlajan haastattelu
Videokooste ottelusta FC Seinäjoen sivuilla

Avainsanat: futsal, maajoukkue, Suomi, Latvia, Jukka Kytölä


Kommentit

6.8.2011 6.06  retro jordans for sale

retro jordans for sale

23.9.2011 14.42  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round

26.9.2011 9.36  air jordan shoes

performance, cheap jordans performance, and your conversations with the boss ? then it's to focus on a full-force job search. But don't quit quit
air jordan shoes


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini