KaDy-futsalistit jalkapallokentillä II

Torstai 5.8.2010 klo 0.55 - Semipelle


Missä voin nähdä Kalle Lindgrenin kesällä?
– KaDy-futsalistit jalkapallokentillä

 

Suurin piirtein vuosi takaperin KaDy Futsal::.Online  julkaisi pioneerihenkisen katsauksen, jossa tarkasteltiin Kampuksen Dynamon futsalmiehistön edesottamuksia jalkapallon saralla ja eriteltiin näiden lähisukulaislajien keskinäistä suhdetta. Tämä tutkimus päivittää faktat ajan tasalle.

Mukana katsauksessa ovat kaikki kaudella 2009–2010 KaDy:n paidassa Futsal-Liigaa tai Keski-Suomen piirin Kakkosta pelanneet.


Viimevuotisen katsauksen voit lukea täältä.

 

Yksin ykkösessä

Tamás Gruborovicsin lopetettua toistaiseksi futsalin ei Veikkausliigassa enää ole KaDy-edustusta. Viime kaudella mustaksi aukoksi jääneen Ykkösen kategorian täyttää vuoden KaDy-tulokkaaksi valittu Antti Maltsin, jonka siirto JJK:n junioreista ja KeuPa:n nelosdivarijoukkueesta Joensuun JIPPO:on yllätti niin kutsutut asiantuntijapiirit.

Sähäkkä nuorimies ei isompiaan eikä vanhempiaan kumarrellut, vaan otti saman tien vasemman laitapakin tontin haltuunsa. Vakiopaikka avauskokoonpanossa ja kolme veikkaustähteä todistavat onnistuneesta harppauksesta piirisarjasta valtakunnalliselle tasolle. Alemman keskikastin sijoituksesta huolimatta ”Maltsilla” höystetty joensuulaispuolustus on pitänyt hyvin. Pari edellistä ottelua ”Maltsi” tosin on seurannut vaihtopenkiltä, ja nähtäväksi jää, mikä on loppukauden suunta. Jo nyt voidaan kuitenkin sanoa, että kausi on antanut arvokasta kokemusta kovista peleistä. Tämä arvokas kokemus puolestaan ennakoi lahjakkaan ”Maltsin” läpimurtoa ensi kaudella Suomen futsalhuipulle.

 

Supistunut kakkonen

 

Kakkosen KaDy-edustus on kaventunut, mutta muutamia helmiä löytyy toki liiton alimmalta sarjatasoltakin.

Tasaisen A-lohkon keskikastissa operoivan Warkaus JK:n kapteenina jatkaa futsal-maajoukkueeseen noussut Jukka Kytölä, joka sai sata ottelua WJK:n paidassa täyteen jo herkässä 21 vuoden iässä (nimimerkki Ricardo Leiten FF2-keskustelupalstalla ”Kajukille” omistaman juhlakirjoituksen voi lukea täältä). ”Kajuk” on iskenyt keskikentältä neljä maalia ja kerännyt yhdeksän veikkaustähteä – molemmat WJK:n sisäisen tilaston kärkilukemia. Johtajatyyppi lajista riippumatta on lähes täsmälleen viimevuotisessa vauhdissa tehojen ja veikkaustähtien suhteen.

WJK:n toinen KaDy-liitännäinen on Jaakko Kinnunen, joka ei loukkaantumisten takia ole pelannut kuin kaksi peliä. Lisää pelejä ei olekaan aivan heti luvassa, sillä ”Yakub” sai juuri lääkärin puukosta polveensa. Myös futsalkausi jäi rikkonaiseksi samaisen vamman vuoksi.

WJK:n uusvanha KaDy-vahvistus on Mikko Kytölä, Jukan isoveli, joka allekirjoitti loppukauden kattavan sopimuksen vain viikko sitten. Alkukauden ”Komik” keskittyi vain futsaliin ja viime talven pilanneesta vatsavammasta toipumiseen. KaDy-kapteeni nousi suoraan WJK:n avaukseen, mutta on tätä kirjoitettaessa ehtinyt pelata vasta yhden pelin.

C-lohkon FC Blackbird ylläpitää pitkää KaDy-vahtiperinnettä, kiitos Jaakko Hilpisen ja Antti Peltomäen. Muutamassa liigapelissä KaDy:n maalia vartioinut ”Hilpis” hoitaa mustarastaiden kakkosvahdin tehtävien ohella myös seuran maalivahtivalmennuksen. Ikäisekseen kokeneen ”Hilpiksen” valmennettaviin kuuluu KaDy II:n vuoden pelaajaksi valittu, vielä juniori-ikäinen Peltomäki. Entisen liigavahdin Antti-Jussi Karnion takana ”Hilpiksen” (kolme ottelua) ja ”Peltsin” (yksi ottelu) peliaika on kuitenkin kortilla.

Blackbirdin paikalliskilpailija FC Vaajakoski on avannut kautensa erinomaisesti. Lohkonsa kakkospaikkaa miehittävän FCV:n menestystarinaa on ollut rakentamassa KaDy-kaksikko Kerkko Huhtanen ja Arash Muridiyazd. Takalinjojen luottomies ”Georgin” eeppinen vartalo koettelee FCV:n punaisen paidan venymiskykyä illasta toiseen ja otteluiden alusta loppuun, kun taas futsal-debyyttikaudellaan hyvän vaikutelman antanut ”Ara” on ollut muutaman ottelun sykleissä avauksessa ja penkillä, mutta pelannut silti melko säännöllisesti. Kaksikon maali- ja veikkaustähtisarake kumisee vielä tyhjyyttään. Näin siitä huolimatta, että varman päälle pelaavana peruspuolustajana tunnettu ”Georg” on viime aikoina äitynyt nousemaan laitapakin tontiltaan hullunkiilto silmissä.


Kolmonen – täyttäkää koko maa!

 

Kolmosessa KaDy-perhe on levittäytynyt laajemmalle kuin koskaan aikaisemmin.

Itä/Keski-Suomen Kolmosen alemmassa keskikastissa kamppailevan Blue Eyes Teamin (BET) KaDy-pitoisuus pysyy vahvana. Keskikentän rankkarispesialisti Heikki Seppälä ja toppariksi laskeutunut Markus Vanninen ovat taattuja BET- ja KaDy-luottomiehiä. Piiskatukkainen futsal-ikoni ”Hessu” jättäytyi syksyllä omasta tahdostaan Futsal-KaDy:n reserveihin, mutta miehen rooli BET:in jalkapallossa on huomattavasti suurempi (sisältää myös apuvalmentajan pestin). Tämän kauden saldona ”Hessulla” on toistaiseksi yksi rp-maali. ”Maren” futsalkausi meni kasviksiksi loukkaantumisten takia, mutta nyt tämä lihansyöjyyden lihallistuma johtaa BET-puolustusta kapteenin arvovallalla.

BET:in uusi ykkösmaalivahti on FC Blackbirdistä alemmalle sarjatasolle vajonnut Niila-Ville Laitinen, josta seura on vihdoin saanut voittavan maalivahdin. Hilpisen kisällinä sekä futsalin että jalkapallon saralla operoinut ”Nippe” ohitti mestarinsa viime talvena parketilla, mistä hyvästä hänet palkittiin KaDy:n vuoden futsalpelaajaksi.

Paremmassa päässä sarjataulukkoa on uudestaan jalkapallokartalle ilmaantunut Vihtavuoren Pamaus, joka sai Keitelejazzilta avautuneen sarjapaikan. Konkarivoimin sarjakärkeen kavunneessa ViPa-rosterissa KaDy:n ystäviä miellyttää ennen kaikkea Miikka Järvenpää. Kuten odottaa sopii, ”Supi” on viheriöllä yhtä jämpti kuin parketillakin, ja vihtoo Pamausta keskikentän pohjalta kohti orastavaa nousua Kakkoseen. Kasassa on jo viisi maaliakin.

Myös Vaasan piirissä nähdään KaDy-futsalisti, kun kahdessa ratkaisuottelussa KaDy II:sta auttanut Eemeli Vähäsöyrinki vaihtoi FCV:n punanutun Lapuan Virkiän sinivalkoiseen jussipaitaan. Siirron taustalla vaikuttivat ”Eemilin” lentäjänopinnot Kauhavalla. Virkiän luottomieheksi nopeasti nousseen pilotin hevosenpotku on uponnut maaliin tähän mennessä vasta kerran.

Tampereen piirin Kolmosessa perinteikkään TP-49:n riveissä rouhii monipuolinen Mikko Takala. Vielä viime kaudella Kakkosen PP-70:ssä luutinut ”Roisto” on ehtinyt katsella kaikenvärisiä kortteja kesän aikana. Tuliko tämä jollekin yllätyksenä?

Pääkaupunkiseudun kovatasoisessa Kolmosessa KaDy-lipun alla purjehtii kaksi keskikentän taituria. Huhtaharjun piippuhyllyn suureksi suosikiksi nousseen Aki Miettisen nykyinen jalkapallokoti löytyy 1-lohkon Tikkurilan Palloseurasta. Vielä viime kaudella ”Rehtori” rytmitti kapteenina FC Blackbirdin peliä.

Pääkaupunkiseudun Kolmosessa – eri lohkossa kuin Miettinen tosin – aikoo pelata myös Matias Juvonen, jonka futsalkausi huipentui keväiseen maajoukkuekutsuun. ”Madsen” voitaisiin luokitella myös futsalspesialistiksi, koska hän on toistaiseksi keskittynyt lähinnä työntekoon ja beach-futikseen, mutta sähkötukka aikoo pelata syyskaudella ”muutaman pelin” Marmiksen Kuulassa. ”Madsenin” tarkoitus on näin auttaa pikkuveljensä Markuksen putoamiskurimuksessa riutuvaa seuraa (vrt. Shefki ja Njazi Kuqi TUS Koblenzissa viime kaudella).

KaDy-perhe ulottaa tänä suvena lonkeronsa myös Kaakkois-Suomen Kolmoseen, jossa Teemu Pulkkinen kiitää Savonlinnan ykkösseuran STPS:n väreissä. Kotikaupunkiinsa palannut ”Teme” on ollut loukkaantumisten takia aika ajoin sivussa, mutta ollut aina pelatessaan tehokas, kuten tuon tason pelaajalta sopii odottaakin.

Lopuksi vielä KaDy:n nuoriso-osaston kuulumiset Satakunnasta. Kolmosessa pelaavan Nakkilan Nastan organisaatiossa riplaa Petteri Eskonniemi, joka kotikyläänsä kesäksi palattuaan on ehtinyt toistaiseksi pelata vain muutaman ottelun, joista osan Nastan kakkosjoukkueen mukana Vitosessa.

 

Nelonen ja Vitonen – viimeiset mohikaanit ja Lempäälän ruoska

Kampuksen Dynamon emoseura pelaa yhä Nelosessa, mutta KaDy:n futsaljaoston kanssa seuralla ei ole enää juurikaan tekemistä. Joukkueiden leikkauspinta-ala pienenee kausi kaudelta, ja huomionarvoista on, että tänä vuonna ensimmäistä kertaa kaikki ympärivuotisesti KaDy:a edustavat pelasivat futsalia vain kakkosjoukkueessa, eivät edustuksessa.

KaDy:n presidentti Ville Ruuska ja futsalpuolen pelaaja-valmentaja Samu Kytölä ovat punamustia vuodenajasta, alustasta ja vuorokaudenajasta riippumatta. Myös vuoden marttyyriksi valittu Ville Toivanen kuuluu ympärivuotiseen vahvuuteen, mutta loukkaantumisesta toipuva ”Toivis” palasi nurmelle vasta syyskierroksella; futsalkausihan mieheltä loppui ennen kuin se ehti alkaakaan. Vanha kunnon sotaratsu Jukka Aumanen jatkaa Dyykkareissa (Vitosessa pelaava KaDy:n kakkosjoukkue) pehmeää laskeutumistaan kohti jalkapalloilijan eläkepäiviä.

Futsal-KaDy:n valmentajaguru Tero Kelhälä jatkaa Nelosen LPK:n pelaajalistoilla, mutta ei ole kovin aktiivisesti ”Lohareiden” toiminnassa mukana. Kauden saldona ”Kelhiksellä” on yhdessä ottelussa kerätty kaksikymmenminuuttinen. ”Kelhiksen” tavoitteena on käydä kentällä vielä toisessakin ottelussa, mikä kertoo kaiken miehen prioriteeteista; futsalharjoitteiden laadinnalta ja toteuttamiselta ei liikene juurikaan aikaa alasarjajalkapalloiluun.

Keski-Suomen ulkopuolella Tomi Lahtinen edustaa Sääksjärven Loisketta – myös miehen entinen futsalseura – Tampereen Nelosessa. Futsal-KaDy:n paidassa ”Thompsonin” tehtävä on maalinteko, mutta Loiske ja jalkapallo paljastavat vihaisesta vasurista aivan uuden puolen; ”Thompson” toimii lähinnä tilanteiden rakentajana ja muun muassa kulmapotkujen antajana. ”Thompsonin” inspiroimana Loiske kamppailee vahvasti noususta Kolmoseen.

 

Spesialistit – tulevaisuuden trendi vai satunnaisvaihtelun satoa?

 

- Missä voin nähdä Kalle Lindgrenin kesällä?
- Ette ainakaan jalkapallokentällä, neiti hyvä!

Vain futsaliin erikoistuneiden pelaajien, futsalspesialistien, määrä jatkaa kasvuaan. Viime vuonna spesialisteja oli kaksi – tai kolme, jos statukseltaan epäselvä Lauri Tikkanen lasketaan mukaan. Tänä kesänä neljä KaDy-organisaation jäsentä ei pelaa lainkaan jalkapalloa, ja kuten nähtiin, Juvosenkin kohdalla tilanne on vähän niin ja näin (”tarkoitus ois jeesaa syyskaudella broidin joukkuetta muutamassa matsissa”). Spesialistit ovat tänä vuonna sekalainen seurakunta; mukana on niin liiga- kuin kakkosenkin pelaajia erilaisista syistä.

Sami Eskonniemen
ja Antti Syrjälän spesialismissa ei ole mitään uutta, joten suurin mielenkiinto kohdistuu tuoreempiin tapauksiin. Kohutuin uusspesialisti on Kalle Lindgren, kasuaalin futsalin personifikaatio, joka tahdisti itsensä kivutta futsalin liigarytmiin. Viheriöltä ”Linkiltä” löytyy kosolti kokemusta Kakkosesta eri seuroissa, ja vielä viime kaudella hän pelasi Kolmosta Blue Eyes Teamissa. ”Linkki” kuitenkin koki jalkapallo- ja futsalkauden yhdistelmän turhan raskaaksi ja päätti toistaiseksi keskittyä vain futsaliin. Nähtäväksi jää, tuleeko ”Linkistä” tässä suhteessa trend-setter vai poikkeus. Myöskään Jussi Haapamäen (mm. ex-BET ja -PaRi) polkka-askelia emme tänä suvena nurmella näe.

 

Suuret linjat

 

Lopuksi on syytä nostaa aineiston pohjalta esiin kaksi kehityskaarta.

1. Pelaajat ovat siirtyneet alemmille sarjatasoille.
Aineisto paljastaa pienimuotoista valumista alemmille sarjatasoille. Vuoden takaisessa katsauksessa mukana olleista Laitinen, Takala, Juvonen, Miettinen ja Vähäsöyrinki ovat kaikki siirtyneet yhtä sarjatasoa alemmas (Juvonen aloitti viime kauden Kolmosessa, mutta edusti loppukauden Kakkosen PK Keski-Uusimaata). Mukaan voidaan laskea myös spesialisteiksi ryhtyneet Lindgren ja Haapamäki. Ainoa poikkeus tähän trendiin on oikeastaan (viimevuotisen katsauksen ulkopuolelta) Maltsin, joka otti jättimäisen harppauksen alasarjoista/junioreista Ykköseen.

Löytyykö aineistolle satunnaisvaihtelua syvempää selitystä? Näin pienellä aineistolla rationalisointeihin on suhtauduttava varauksella, mutta yksi mahdollinen selitys on KaDy:n liiganousu. Liiganousun myötä panostus futsaliin kasvaa, jolloin jalkapallo voi vastaavasti jäädä pienempään rooliin ja siirtyminen alemmalle tasolle tai lepotauon pitäminen, jopa lopettaminen, voi olla luonteva vaihtoehto. Laitisen ja Juvosen sekä Lindgrenin tapaukset voisivat selittyä tällä. Selitys ei toki ole kaiken kattava, sillä muissa tapauksissa (4 kpl) alemmas siirtymiseen tai taukoon ovat vaikuttaneet muut sekalaiset tekijät.

2. Pelaajat ovat hajaantuneet laajemmin ympäri Suomea.

Vuosi sitten KaDy-futsalistit jalkapalloilivat lähinnä Keski-Suomen alueella; yhteensä vain viisi dynamistia vaikutti neljän muun piirin alueella (kaksi Itä-Suomessa, loput Ahvenanmaalla, Tampereella ja Helsingissä). Tänä kesänä Keski-Suomen ulkopuolella pelaa peräti yksitoista dynamistia kuudessa eri piirissä (neljä Itä-Suomessa, kaksi Tampereella ja Helsingissä sekä yksi Vaasassa, Kaakossa ja Satakunnassa). Muiden piirien ja niissä pelaavien KaDy-kasakoiden määrä on siis kasvanut merkittävästi, etenkin kun ottaa huomioon, että pelaajien kokonaismäärä on kasvanut vain kolmella kappaleella.

Miksi näin? Voisi kuvitella, että Dynamoon on tullut – kenties liiganousun innoittamana – viimevuotiseen verrattuna enemmän kauempaa kotoisin olevia opiskelijoita, jotka lähtevät kesäksi kotikaupunkiinsa töihin ja siinä sivussa jalkapalloilemaan. Tämä sinänsä järkevä hypoteesi on kuitenkin empiirisesti hutera, sillä uusista pelaajista muottiin sopivat vain Lahtinen ja Petteri Eskonniemi. Mikä sitten selittää muiden KaDy-futsalistien siirtymisen Keski-Suomen ulkopuolelle? Syyt ovat sekalaisia: osa vanhoista pelaajista on palannut kotikaupunkiinsa työn perässä, osa muuttanut opintojen takia ja osa lähtenyt edistämään jalkapalloilijan uraansa. Niinpä tähän kehityskaareen ei näyttäisi olevan sen suurempaa yksittäistä tekijää, vaan lienee jokseenkin sattumanvaraista, miksi juuri tänä kesänä näin moni KaDy-futsalisti vetää nurmipolkkaa maakuntamme tuolla puolen.


Futsalkausi alkaa pelien osalta tositarkoituksella vasta lokakuussa, joten eipä muuta kuin hyvää loppukesää ja paljon futsalpelaajien bongauksia jalkapallokentiltä! On hyvä muistaa, että jalkapallo – kuten futsalkin – on parasta paikan päällä nautittuna.

 

Avainsanat: futsal, jalkapallo


Kommentit

5.11.2010 17.39  hurtta

Yakub Jykylään pelaamaan!! Ottajia riittää varmasti!

23.9.2011 14.41  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini