Ainoa mittari? Kvalitatiivis-kvantitatiivinen katsaus KaDy:n yleisömääriin

Maanantai 28.2.2011 klo 16.14 - Semipectator


Lauantaina alkavia pudotuspelejä odotellessa on paikallaan luoda katsaus runkosarjan tapahtumiin – tällä kertaa yleisömäärän näkökulmasta.

Viime kaudella KaDy keräsi Huhtaharjun lehtereille keskimäärin 72 katsojaa (vaihteluväli 37–96). Siirto jyväskyläläisen urheiluelämän keskiössä sykkivälle Monnarille korotti tämän kauden keskiarvon 112 katsojaan (vaihteluväli 94–145). Merkillepantavaa on, että kauden alhaisin katsojamäärä on virhemarginaalin puitteissa samaa luokkaa kuin viime kauden ylin. Jyrkästä kasvusta (+55.6 %) huolimatta KaDy ei yltänyt Futsal-Liigan keskiarvoon, joka oli 127 katsojaa.

Tässä KaDy:n runkosarjan ottelukohtaiset yleisömäärät käänteisessä järjestyksessä.

yleisöä

vastus

pvm

klo

114

Sievi

su 13.2.

13:00

94

Kaarle

la 12.2.

15:00

95

Tervarit

su 30.1.

13:00

118

Ilves

su 16.1.

14:00

135

GFT

la 15.1.

15:00

99

PoPa

la 27.11.

19:00

115

TPK

la 13.11.

12:00

95

FTK

su 10.10.

13:00

145

Mad Max

la 9.10.

13:00Miltä muutos on näyttänyt pelaajan näkökulmasta? Matias Juvonen, yleisön viihdyttäjä ja kiihdyttäjä par excellence, jonka sambatemput, mustat kutrit ja tulinen intohimo eivät jätä katsojia kylmäksi, ei kaipaa takaisin Huhtaharjulle.


made.jpg- Muutto Monnarille on vaikuttanut positiivisesti.
Kun porukkaa on enemmän, on kannustustakin tullut enemmän. Kommentteja satelee niin hyvässä kuin pahassa. Vaikka eteenpäin on menty, kannustusta saisi kyllä olla enemmänkin. Torvet ja lakanat
mukaan vaan, ”Madsen” haastaa yleisöä.(Kuva: Matias Juvonen arvostaa yleisön ja pelaajien vuorovaikutusta)


Akateemikkona Juvonen on tehnyt myös sosiologisen havainnon katsojapopulaation koostumuksessa tapahtuneesta muutoksesta.
- Muuton myötä katsomossa on alkanut näkyä enemmän itselleni tuttuja liikunnan opiskelijoita, joiden elämä pyörii muutenkin kampuksella ja alueen urheilupaikkojen läheisyydessä.

Neljänkymmenen lisäkatsojan per ottelu luulisi näkyvän rahakirstun pohjalla, varsinkin kun pääsylipun hintaa korotettiin viime kaudesta eurolla. Kirstunvartija Jukka Kytölä toppuuttelee kuitenkin puheita KaDy:n ökyrikastumisesta.

kajuk2.jpg- Ennen yksityiskohtaisia jälkilaskelmia on vaikea arvioida Monnarille siirtymisen rahallista arvoa. Vaikka ottelutapahtuman tuotto on kasvanut, rahaa ei välttämättä tule lisää, koska myös salivuokrat ovat nousseet. Huhtaharjulla pelaaminen ja harjoitteleminen oli halvempaa. Pääsylipputulot ja salivuokramenot saattavat sulkea toisensa pois, joten lähellä nollatulosta ollaan, mutta ehkä vähän voiton puolella kuitenkin, spekuloi ”Kajuk”.

(Kuva: Jukka Kytölää on vaikea ohittaa, olipa tavoitteena pääsy KaDy:n maalille tai rahakirstulle)

Numeroiden takaa paljastuu monesti aivan toisenlainen todellisuus. Niinpä matematiikan tohtorikoulutettava Heikki Seppälä (University of Jyväskylä) tutki kadyfutsal.netin pyynnöstä yllä olevan aineiston. Katsauksen lopettaa ”Xeccyn” analyysi KaDy:n yleisömäärästä, sen kehitysnäkymistä ja vaikutuksista. Kadyfutsal.net ei usko, että tähän on enää mitään lisättävää. Heikki, ole hyvä!
 
"Vaikka KaDyn yleisökeskiarvo (112) jäi koko liigan keskiarvosta (127) hieman, niin sen kasvuvauhti oli huomattavasti liigaa edellä. Viriili futsalyleisö lisääntyi koko maassa 25.7 prosentilla vuoden aikana, mutta jyväskyläläisyleisön tehokkuus lisääntymispuuhissa oli yli kaksinkertainen koko liigaan verrattuna lisääntymisprosentin oltua peräti 55.6, joka on ihmispopulaation ollessa kyseessä hyvin lähellä maksimia, olettaen että molempien sukupuolien edustajia on saman verran. Mikäli populaatio kasvaa nykyistä tahtia, niin Dynamon on syytä alkaa jo nyt suunnittelemaan muuttoa isommalle areenalle. Tällä tahdilla kun keskiarvo ylittää tuhannen katsojan rajan kaudella 2015-2016 ja kaudella 2019-2020 se kipuaisi jo lähes kuuteen tuhanteen.
 
Tämä ei kuitenkaan ole välttämättä pelkästään positiivinen asia Dynamon kannalta. Tilastolliset tunnusluvut osoittavat kiistattomasti, että KaDy pelkää suurta yleisöä. KaDyn voittamissa otteluissa katsojia on ollut keskimäärin 104 (kotona 111, vieraissa 91) ja häviämissä 132 (kotona 115, vieraissa 142). Vastaavat otoskeskihajonnat ovat 22 ja 59. Ennen kuin yleisön suuresta suosiosta nauttiva Dynamon ensimmäisen kierroksen pudotuspelivastustaja Sievi ehtii ottamaan kuohuvat kylmästä, kannattaa kuitenkin kiinnittää huomio vielä yhteen yksityiskohtaan: KaDy näyttäisi pääsevän pelostaan yli jos yleisöä on tarpeeksi, sillä tasapeliin päättyneiden otteluiden yleisökeskiarvo on 145."

 

Avainsanat: futsal, katsojakeskiarvo, yleisömäärä, vanhablogi


Kommentit

28.2.2011 17.43  Student

Siis tosi hienoa, että on saatu matematiikan, tilastotieteen ja populaatiodynamiikan ammattilaisen analyysi tuohon loppuun!

Voisitko, Heikki, vielä arvioida, kannattaako KaDyn lähteä kisaamaan esim. Lontoon olympiastadionin omistuksesta Hammersin kanssa? Kauden 2025-26 katsojakeskiarvon kun pitäisi tasaisella kasvuvauhdilla olla jo melkein 85000.

Ja toiseksi; olisiko kannattavaa pyrkiä vääristyneempään sukupuolijakaumaan katsojapopulaatiossa? Luulisi naaras/uros -suhteen kasvun mahdollistavan voimakkaamman kasvun populaatiossa, vai kuinka?

2.9.2011 10.06  Dell Latitude D630 Akku

It is already in my favourite list and i will try to follow it when possible . Thanks for the nice posts.

23.9.2011 14.39  Coach Factory Outlet

pedestal these words appear:
"My name is Ozymandias, King of Kings:
Look upon my works, ye Mighty, and despair!"
Nothing beside remains. Round


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini