Futsalin MM-kisat 2012: Isäntä-Thaimaalla kova lohko, Espanja sukkana jatkoon

Tiistai 30.10.2012 klo 22.25 - Mikko KytöläFutsalin MM-kisat 2012: Isäntä-Thaimaalla kova lohko, Espanja sukkana jatkoon

Aloitan klassisilla ennakoilla. Pari lohkoa per päivä.

Seuraavassa siis arvioni lohkojen A ja B voimasuhteista. Suluissa olevat ranking-sijoitukset perustuvat futsalin epäviralliseen ranking-taulukkoon. Kannattaa huomioida, että kuuden lohkon neljä parasta kolmostakin pääsevät jatkopeleihin eli neljännesvälieriin.

Jos arviot menevät metsään tai loukkaavat lukijaa, niin kehotan olemaan suoraan yhteydessä asianajajaani Mikko ”Roisto” Takalaan.

Katso lohkoista ja otteluista tarkemmin täältä.

Lohko A


1. Ukraina (ranking 8.)
– taattua laatua itäblokista

Lohkon kovin joukkue, vaikkei ranking-vertailu sitä selkeästi kerrokaan. Pitkälle jalostettu pelitapa ja pelaajien rautainen fysiikka takaavat lohkon ykkössijan. Voi ottaa talteen.

Ukrainassa ei ole yksilöitä, se on yksilö. Yksilö joka prässää, kun pitää prässätä. Yksilö joka tekee erikoistilanteista maaleja. Yksilö jonka yksiköiden (huom. ei yksilöiden) suoritukset ovat puhtaita, voimistelusalissa kymmenien vuosien ajan hiottuja liikesarjoja.

Kunkin maan lajikulttuuri paistaa muuten aina läpi opiskelijoiden EM-kisoissa, joihin KaDy:n kanssa olemme päässeet jo kolmena vuotena peräkkäin. Ukrainasta on mukana aina fyysisesti kova ja taktisesti valveutunut nippu niissäkin kinkereissä.

2. Paraguay (ranking 9.) – kokenut kisakävijä

Käsillä ovat seitsemännet futsalin MM-kisat. Heittäkääpä villi veikkaus, monetko kisat Paraguay on kokenut?

Peräti viidet! Suurmenestystä ei ole tullut, mutta huomionarvoista on, että maa eteni toiselle kierrokselle sekä 1989 että edelliskisoissa 2008. Ja neljä vuotta sitten alkulohkossa taakse jäivät niinkin kovat maat kuin Italia, Portugali, Thaimaa ja USA.

Paraguayn neljästätoista nimetystä pelaajasta kahdeksan pelaa Italiassa – jopa huippuseurat Marca Futsal (nro 5 Carlos Chilavert) ja Montesilvano (nro. 7 Oscar Velazquez) ovat edustettuina. Jo tämän perusteella voidaan veikkailla, että se haastaa Thaimaan taistelussa lohkon kakkossijasta ja saattaa hyvänä päivänä kiusata Ukrainaakin.

3. Thaimaa (ranking 11.) - isäntämaa ja menestyspaineet

Hollantilaisvalmentaja Vic Hermans sai joukkueensa hurmokseen tämän vuoden Aasian mestaruuskisoissa, joissa joukkue eteni aina finaaliin saakka. Välierissä kaatui futsalin mahtimaa Iran satumaisesti jatkoajalle. Tuomarina tuossa ottelussa (30.5.2012) oli muuten muuan Timo Onatsu Jyväskylästä…

Aasian mestaruus meni lopulta Japanille murskalukemin 6-1. Siitä huolimatta Thaimaan ”sotanorsut” – älkää kysykö mistä moinen epiteetti! – pelasivat viihdyttävää ja erittäin kovatempoista futsalia. Eikä mikään varmasti ole muuttunut sen suhteen. Kannattaa muuten huomioida, millaisella liikesarjalla vikkelät thai-soturit vievät kahville vastustajia, jotka laidassa höntyilevät liian ahnaasti kohti palloa vastaanottavaa hyökkääjää…

Ukrainaa Thaimaa ei kykene kaatamaan, minkä takaa se, että isäntämaalla on karmea maalipelaajaongelma. Tuoreimmat harjoituspelikoosteet ja näkemäni Aasian mestaruusturnauksen ottelut ovat paljastaneet, että mikä tahansa puolivillainen kurapallo saattaa lurahtaa Thaimaaliin. Suomen kamaralta löytyisi tusina laadukkaampia koppareita. Katso vaikka tästä tuoreen treenimatsin kooste.

Thaimaan luotsi Hermans on melkoinen konkari futsalareenoilta. Sen lisäksi, että mies valittiin kaikkien aikojen ensimmäisten futsalin MM-kisojen (1989) MVP:ksi eli arvokkaimmaksi pelaajaksi, on Hermans toiminut futsalkouluttajana ja useammankin maan valmentajana. Ja mikä hienoa, ensi keväänä Hermans on tulossa Suomeen vetämään viikonlopun mittaisen koulutuksen. Sitä odotellessa kannattaa vaikka selailla sivustoa www.vichermans.com.

4. Costa Rica (ranking 22.) – moi

Varmasti ihan kiva reissu tulossa Costa Rican pojille, koska Thaimaassa – noin niin kuin turistikohteena – riittää ihmeteltävää. Menestyksen tavoittelussa tällä joukkueella ei ole kuitenkaan mitään sanansijaa. Ei, vaikka Costa Rica on esiintynyt MM-kisoissa kahdesti aiemminkin.

Kaikki pelaajat tulevat kotimaan sarjasta.

 

Lohko B

1. Espanja (ranking 1.) – heittämällä finaaliin

Hallitseva Euroopan mestari. Viime MM-kisoissa 2008 hopeaa, kaksissa sitä edellisissä kultaa. Vain Brasilia ja Espanja ovat kyenneet voittamaan MM-turnauksen, ja olisi pieni ihme jos tähän saataisiin muutos Thaimaassa.

La Roja lämmittelee alkulohkossa ja päätyy yhden tai kahden puolikinkkisen pudotuspelin kautta finaaliin. Joukkueessa on kuusi pelaajaa FC Barcelonasta, joka on tämän hetken maailman paras futsalryhmä. Jos haluat veikkailla maalikuningasta, niin kuka tahansa espanjalainen on hyvä valinta, sillä lohko B:ssä on kaksi aivan täysin turistiremmiä, joille Espanja antaa isän kädestä. Esimerkiksi nuori Aicardo voisi olla hyvä veto maalikunkuksi.

Mielenkiintoisin pelaaja lienee kuitenkin El Pozo Murcian 34-vuotias Kike, joka oli jo vuonna 2000 voittamassa MM-kultaa Espanjalle. Jalka ei ehkä nouse ihan entiseen malliin ja virheitäkin on alkanut tulemaan, mikäli marca.comin Primera Divisionin livelähetyksiä olen oikein tarkkaillut. Mutta se johtajuus… Ja onhan miehestä tekeillä dokumenttikin, jolle moni varmaan soisi kultaiset [sic] kehykset.

2. Iran (ranking 7.) – maailman futsalkermaa

Moni ei ehkä tiedä, mutta totta se on: Iran on erittäin kova futsalmaa. Se on esiintynyt viisissä MM-kisoissa ja voittanut Aasian mestaruuden kokonaista kymmenen kertaa. Asiantuntijoiden papereissa Iran on itse asiassa Aasian kovin nippu. Tätä tukee Brasilian 2008 kisoissa saavutettu 5. sija.

Legendaarinen Vahid Shamsaei ei näyttäisi olevan rosterissa, mutta nuorempi polvi hoitaa helpohkosti jatkopaikon Iranille. Siitäkin huolimatta, että 30.10. pelatussa harjoitusottelussa Iranin oli tyytyminen harvinaiseen 0-0-tasuriin ennakkoon heikompaa Australiaa vastaan.

Shamsaei on muuten KaDy:n pelaajakorttien mukaan mies, joka sytyttää Arash Muridiyazdin. Ei huono valinta, vaikka toki itse toivoin kipeästi olevani "Aran" sytyttäjä.

3. Panama (ranking 35.) – surffilaudat mukana

Ensimmäiset kisat Panamalle. Luvassa kaksi selkäsaunaa ja todennäköisesti voitto Marokosta, toisesta MM-keltanokasta.

Panama otti tämän vuoden CONCACAF-alueen mestaruuskisoissa pronssia voitettuaan Meksikon jatkoajalla. Costa Rica muuten voitti kyseisen turnauksen.

4. Marokko (ranking 38.) – ”Mitä tuliaisiksi Thaimaasta?”

Afrikalla on kolmen maan kiintiö MM-turnaukseen. Jalkapallossa manner on nostanut vahvasti profiiliaan, mutta futsalin osalta ei voi sanoa samaa, mistä kielii esimerkiksi se, että Marokon piti pelata vain kaksi ottelua kisoihin päästäkseen.

Suomen johtavana futsalanalyytikkona [sic!] voin sanoa sen ääneen: luvassa on häijyt kyydit tässä lohkossa.

Panamaa vastaan saattaa tulla tiukkakin vääntö. Ja se peli onkin ainoa, jossa Marokko pystyy tekemään maalin.

Marokollekin nämä ovat ensimmäiset MM-kisat. Tuliaisiksi on luvassa lisää futsaltietoutta, joka tulee tarpeeseen.

komik.jpgMIKKO KYTÖLÄ

Kirjoittaja on KaDy:n ja Suomen futsalmaajoukkueen pelaaja. Kirjoittaja tekee satunnaisesti urheilutoimittajan hommia. Kirjoittaja on yhteiskuntatieteiden maisteri (pääaine filosofia) ja opiskelee toista tutkintoa pääaineena yleinen kirjallisuus. Kirjoittaja elää futsalista ja Kampuksen Dynamosta (ei kirjaimellisesti). Kirjoittaja on usein alakuloinen. Kirjoittajan pitäisi hankkia elämä.

mitakyto(at)gmail.com

Avainsanat: Thaimaa futsal 2012, futsalin MM-kisat, Mikko Kytölä


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini