Futsalin MM-kisat: Serbialainen oppitunti kulmapuolustamisesta

Tiistai 6.11.2012 klo 13.57 - Mikko Kytölä


Futsalin MM-kisat: Serbialainen oppitunti kulmapuolustamisesta

Harmikseni en ehtinyt katsoa Egypti-Serbia-ottelua, joka päättyi odotetusti serbien 1-3-voittoon. Koska tilastojen perusteella ottelu oli kuitenkin tasainen, uskallan veikata, että homma todennäköisesti ratkesi niihin pariin Egyptin virheeseen, jotka ottelukooste armotta paljastaa. Nostan tässä kirjoituksessa erityistarkasteluun 0-1-maalin, koska sen avulla pystyy kätevästi sanomaan jotain yleishyödyllistäkin kulmatilanteiden puolustamisesta futsalissa

OTTELUN MAALIT:

FIFA:n TARKEMPI OTTELUKOOSTE:

http://www.fifa.com/futsalworldcup/highlights/video/video=1828216/index.html

 
Toinen maali on rankkina selvää pässinlihaa, mutta sekä 0-1- että 0-3-maaleissahan kyse on siitä, että faaraot unohtivat hetkeksi perusasiat. Ensimmäisessä osumassa unohtui kulmapotkun puolustamisen aakkoset, toisessa unohtui järkevä riskinhallinta maalivahdin vastaantuloissa.

Jälkimmäisestä eli 0-3-maalista sanon vain lyhyesti pari lausetta: Vaikka futsalmaalivahdin tulee osallistua paljon peliin ja tulla usein pitkällekin vastaan, eivät vastaantulot kannata kaikissa tilanteissa. Laitaan ajautuneen serbikapteeni Pavićevićin laukaisukulma oli 0-3-maalissa erittäin pieni ja häntä häiritsi jo aivan iholla egyptiläispuolustaja – sinne on turha maalivahdin seikkailla sekaan. Nyt kuitenkin maalivahti seikkaili ja aiheutti sen, että Serbian kymppipaita Mladen Kocić pääsi siirtämään pallon tyhjiin keskisektorilta.

Kuinka kulmapotkua ei puolusteta?

Mutta mennäänpä itse aiheeseen eli kulmapotkujen puolustamiseen. Mikä egyptiläisten kulmapuolustamisessa mätti 0-1-maalissa? Vastaus on harvinaisen yksinkertainen: alempi porttivahti oli liian kaukana päätyrajasta, jolloin syöttölinja takatolpalle jäi auki.

egyptivaarinpuolustettu.jpg(Kuva: Serbian Bojović iskee kulmapotkukuviosta. Kulmatilanteessa syöttösuunta takatolpalle pitäisi olla suljettu.H:t ovat hyökkääjiä, P:t puolustajia.)

Erikoistilanteiden puolustaminen on varsin pitkälle paikkapuolustamista, ei niinkään miesvartiointia. Monesti joukkue on ehkä sopinut, että normaalissa pelitilanteessa seurataan miestä; mutta erikoistilanteissa tämä premissi hyllytetään ja siirrytään lähemmäksi puhdasta paikkapuolustamista.

Myös Egypti toimi näin. Ongelmana oli vain pelaajan virheellinen sijoittuminen.

Alempi porttivahti on kuviossa pelaaja P1. Hänen tehtävänään on estää syöttösuunta takatolpalle yhteistyössä maalivahdin (MV) kanssa. Homma hoituu helposti, kun P1:n etäisyys päätyrajasta on 0,5-1m – mutta ei yhtään enempää. Mikäli P1 kärsii hetkellisestä amnesiasta, on maalivahdin tehtävä muistuttaa ko. toveria rääkymällä niin lujaa kuin kitusista lähtee: ”ALEMMAS, P1!”

Nyt näin ei tapahtunut, ja pitkänhuiskea Vidan Bojović rankaisi takatolpalta. Varsin simppeli maali, joka olisi ollut estettävissä todella helposti.

Kuinka kulmapotku puolustetaan?

Entäpä noin yleisesti – mikä tehtävä kullakin puolustajalla on kulmatilanteessa?

Vastaus:

P1: Kuten sanottu, alempi porttivahti peittää syöttösuunnan takatolpalle. Etäisyys päätyrajasta 0,5-1m. Kommunikaatio maalivahdin kanssa!

P2: Ylempi porttivahti vartioi vaarallisinta vetosektoria eikä se siksi saa jättää paikkaansa (ennen kuin pallo on pelattu). P2 ei esim. saa lähteä seuraamaan ”omaa miestään” taka-alueelle. Jos pallo pelataan sivurajaa pitkin, P2 menee peittämään laukausta. P2:n etäisyys P1:stä riippuu mm. hyökkääjien sijoittumisesta ja P2:n ketteryydestä. Lisäksi P3:lla on optio puhua porttiväliä pienemmäksi tai suuremmaksi oman näkemyksensä mukaan. Yleensä P2:n etäisyys P1:stä on 3-7m.

P3: Välipelaajan tehtävä on hoitaa kaikki portin eli P1:n ja P2:n välistä pelattavat pallot. P3 voi puhua portin koon ohjaamalla P2:sta alemmaksi tai ylemmäksi.

P4: Takamiehen ensisijainen tehtävä on hoitaa kaikki loopit eli nostot puolustuspaketin selustaan.

Tämä oppitunti on päättynyt. Voitte poistua.

komik.jpgMIKKO KYTÖLÄ

Kirjoittaja on KaDy:n ja Suomen futsalmaajoukkueen pelaaja. Kirjoittaja on erittäin iloisesti yllättynyt siitä, että KaDy:n joukkuetapahtumissa riittää keskustelua futsalin MM-kisoista!

mitakyto(at)gmail.com

Avainsanat: futsalin MM-kisat, erikoistilanteet futsalissa, aluepuolustaminen, vanhablogi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini