Futsalin MM-kisat: Blokkaamisen jalo taito

Perjantai 9.11.2012 klo 18.02 - Mikko Kytölä


Futsalin MM-kisat: Blokkaamisen jalo taito

Jostain syystä futsalpiireissä puhumme blokin tekemisestä tai blokkaamisesta. Koripallossa samaa asiaa kutsutaan ymmärtääkseni screenin tekemiseksi tai pickiksi. Koripalloympyröissä blokin tekeminen tarkoittaa  – ainakin minun tietooni – hyökkäyspään virhettä, ts. väärin tehtyä screeniä. Korjatkaa, jos olen väärässä.  

Mistä on kyse, kun puhumme blokkaamisesta futsalissa tai screenin tekemisestä koripallossa?

No tästä:

Tarkoituksena on siis luoda tilaa kaverille hankaloittamalla vastustajan liikkumista;  oma ruho tuodaan vastustajan kulkureitille. Videossa tila luodaan syötön vastaanottavalle pelaajalle, mutta yhtä hyvin bloki/screen voidaan tehdä pallollista pelaajaa vartioivalle pakille, jolloin pallollinen pelaaja voi hyödyntää syntynyttä tilaa kuljettamalla.

Kansainvälisissä futsalpeleissä blokkaaminen voi yltyä lähes pystypainiksi puolustajan kanssa. Suomen kamaralla sen sijaan saattaa tuomari vislata, jos blokatuksi joutunut ymmärtää vain huutaa riittävän lujaa. Blokit ovatkin tuomareille varmasti aika hankalia tapauksia. Pelaajan kannattaa aina tunnustella kulloistakin linjaa. Suomessa – ainakin liigatasolla – tuomarit ovat vuosi vuodelta parantaneet siinä mielessä, että nykyään valittu linja pysyy yksittäisen pelin sisällä lähes aina hyvin hanskassa.

Puhun jatkossa blokkaamisesta, koska niin on futsalpiireissä tapana. Ei varmaan yllätä edes Juha Mietoa, että kyseessä on lainasana, joka juontuu englanninkielisestä verbistä to block. Minun tietooni tälle toiminnolle ei ole olemassa suomenkielistä vastinetta. Haastankin kaikki kolme lukijaani kehittämään blokille jonkin kuvaavan kotimaisen vastineen! Kehosulku? Tilatukos?

Blokkaaminen erikoistilanteissa

Visvaiset terminologiakeskustelut sikseen. Nyt keskitytään itse blokkaamisen jaloon taitoon.

Futsalissa blokeja hyödynnetään erityisesti erikoistilanteissa. Tämä johtuu siitä, että kulmissa, vapareissa ja sivurajapotkuissa tilanne on staattisempi kuin normaalin pelin tuoksinnassa. Toisin sanoen puolustajat ovat erikoistilanteissa enemmän tai vähemmän paikallaan, jolloin blokien tekeminen on kätevää.

Marokkoa vastaan Espanja teki avausmaalinsa sivurajakuviosta, jossa vetopaikka luotiin kahden blokin avulla hevosenpotkuiselle Sergio Lozanolle. Lozano rusautti 12 metristä – eli melko kaukaa – pallon takakulmaan.

Tässä kahden otoksen kollaasi tapahtuneesta:

mor-spa_bloki1.jpg

KUVA 1: Käsiä käytetään! Ympyröidyn alueen sisällä tehdään vahvaa blokirintamaa. Sergio Lozano virittelee lekaansa.

mor-spa_bloki2.jpg

KUVA2: Ja siitä lähtee. Näin kaukaa ei usein uppoa, mutta Espanjassa tunnetaankin todennäköisyyslaskennan peruslait: kun riittävän monta kertaa järkätään Lozanolle vapaa vetopaikka 12 metristä, löytää pallo tiensä maaliin jossain vaiheessa - kimmokkeen kautta tai ilman…

TÄSSÄ vielä maali videomuodossa.

Tämä on tietenkin ainoastaan yksi tapa hyödyntää blokkaamista erikoistilanteessa. Vain taivas on rajana erikoistilannekuvioita keksivälle! Sovituissa erikoistilanteissa on lähes aina eri variaatioita. Mikä variaatio toteutetaan (eli kenelle pallo loppujen lopuksi pelataan), riippuu vastustajan käyttäytymisestä tilanteessa.

Pikku vinkki erikoistilanteisiin: kannattaa muistaa, että jos vastustaja ”haistelee” blokin eli väistää sen, jää blokkaava pelaaja usein vapaaksi. Ja toinen pikku vinkki: kuviot on hyvä kirjata paperille ymmärrettävällä merkkikielellä.

Suosittelen myös junnujoukkueille blokien kokeilemista erikoistilanteissa.

Blokkaaminen pelitilanteessa

Pelitilanteessa blokin hyödyntäminen on hankalampaa kuin erikoistilanteissa. Ei se tähtitiedettä kuitenkaan ole, etenkin jos joukkue on harjoitellut blokkaamista sidottuna johonkin sovittuun hyökkäyskombinaatioon. Vai mitä sanotte vuoden 1989 MM-finaalin ensimmäisestä maalista:



Tyypillisempi esimerkki voidaan poimia MM-alkulohko-ottelusta Portugali-Japani. Japanin ensimmäisen maalin iski Kaoru Morioka, yksi kisojen parhaista pelaajista.

Jos katsotte maalin tarkkaan TÄSTÄ, huomaatte, kuinka Moriokan vartioija blokataan, jolloin keskisektorille syntyy hetkeksi neliömetri ylimääräistä tilaa. Morioka ottaa tarjouksen vastaan, siirtää pallon ulkosyrjällä tyhjään tilaan ja lataa pallon yläpeltiin.

On se futsal aika mahtava laji! Ja niin on muuten koripallokin…

Tämä oppitunti on päättynyt. Voitte poistua liikuntasaliin harjoittelemaan blokeja.

komik.jpgMIKKO KYTÖLÄ

Kirjoittaja on KaDy:n ja Suomen futsalmaajoukkueen pelaaja. Kirjoittaja on vakuuttunut siitä, että Futsal-Liigan häikäilemättömin blokkaaja on KaDy:n Mikko "Roisto" Takala.

mitakyto(at)gmail.com

Avainsanat: Sergio Lozano, screenin tekeminen, blokkaaminen, futsalin MM-kisat, Kaoru Morioka, Juha Mieto, erikoistilanteet futsalissa, vanhablogi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini