Futsalin MM-kisat: Kuinka pelata aikaa futsalissa?

Torstai 15.11.2012 klo 13.42 - Mikko Kytölä


Futsalin MM-kisojen puolivälieriä katsoessani sen tajusin: jalkapalloonkin pitäisi saada tehokas peliaika. Vai onko täällä joku, joka ei tervehdi sumeilemattoman ajanpeluun karsimista kuningaslajista? Mikään ei ole tylsempää kuin katsoa, kuinka jalkapallopelin viimeisillä minuuteilla voitolla olevan joukkueen pelaajat kierivät maassa minuuttitolkulla, viivyttävät jokaisen erikoistilanteen antamista, kävelevät vaihtoon mennessään piinallisen hitaasti ja niin edelleen. Keinot ovat monet – ja sietämättömät. Ajanpeluu onkin jalkapallossa hyvin pitkälle ketkuilua.

Entäpä jos peliaika olisikin tehokasta? Siinä tapauksessa ajanpeluu näyttäytyisi yksinomaan pelitaidollisena ja -taktisena kysymyksenä. Kuten futsalissa.

ykksvitja_suunnittelee.jpg

(Kuva: Kokouksia ehtii futsalissa pitää vain harvoin, eivätkä ne kuluta peliaikaa.)

Karkeasti ottaen on kaksi tapaa pelata aikaa futsalissa: tiivis joukkuepuolustaminen ja pallonhallinta. Nämä tavat voidaan ottaa käyttöön milloin tahansa, kun oma joukkue on johdossa tai muuten vain tyytyväinen tulostaulun tilanteeseen. Varsinkin pelin lopussa on turha koohottaa tuhatta ja sataa päästä päähän, jos omalla joukkueella on esim. kahden maalin johtoasema; voitto on parempi varmistaa järkevällä ajanpeluulla, jossa ykköstavoitteena ei ole johdon lisääminen vaan sen turvaaminen.

Koska futsalissa aika kuluu vain silloin, kun pallo on pelissä, molemmat tavat – sekä tiivis puolustaminen että pallonhallinta – ovat väistämättä haastavia ja kysyvät pelaajien lajiosaamista. Ei siis riitä, että osaa kävellä hitaasti tai näytellä loukkaantunutta.

Tässä lyhyt katsaus molempiin ajanpeluutapoihin.

1) Tiivis joukkuepuolustaminen

Joukkue vetäytyy tiiviiseen puolustuspakkaan omalle puoliskolle ja antaa vastustajan hallita palloa vaarattomalla alueella. ”Johdossa oleva joukkue ei välttämättä edes tarvitse palloa”, kuten KaDy:n pelaaja-päävalmentaja Kerkko ”Georg” Huhtanen monesti huomauttaa.

Edut:
+ perusperiaatteet melko helppo omaksua
+ heikompi joukkue voi pärjätä vahvempaa vastaan
+ vastustajan parhaat yksilöt nollattavissa kun tuki aina lähellä 1vs.1-haastoissa
+ paikkoja nopeille vastahyökkäyksille saattaa aueta

Haitat:
- aloite on vastustajalla
- saattaa joutua ottamaan rikkeitä
- ei ole yhtä hauskaa kuin pallon pitäminen
- vaatii hyvän kunnon etenkin jos vastustaja pyörittää reikäpaidalla (tilaisuuksia vaihtoon tulemiseen ei välttämättä tule)

2) Pallonhallinta

Aika kuluu kuin siivillä, kun oma joukkue pitää palloa. Muistutus: ensisijainen tavoite ei ole lisätä johtoa, vaan kuluttaa kellosta aika. Siksi puolittaiset maalipaikatkin voi usein surutta jättää käyttämättä: sen sijaan, että roiskaisee pallon seinille vaikeasta asennosta, kannattaa mieluummin pitää pallo omilla ja pelata se turvallisesti takaisin alaspäin. Ja kyllä, homma voi mennä niinkin härskiksi, että johdossa oleva joukkue ottaa reikäpaidan kehiin ja pyörittää viidellä neljää vastaan kellon tyhjäksi. Harvinaista se tosin on.

Edut:
+ aloite pysyy omalla joukkueella
+ mahdollisuus lisämaaleihin jos kärsimättömän vastustajan pakka aukeaa
+ syö vastustajan pelihaluja ja uskoa todella roisisti
+ varsin näyttävää katsojille ja kivaa pelaajan kannalta
+ ei tarvitse rikkoa jos pallo on omalla joukkueella

Haitat:
- vaatii usein pelaajilta todella paljon (taitoa, kuntoa, taktista ymmärrystä, malttia…)
- vaatii usein joukkueelta ja valmentajalta todella paljon (varman pallonhallintasysteemin sisään ajaminen vie kuukausia, jopa vuosia jos treenimäärät ovat pienet)
- jos pallonhallintasysteemi on altis "oikosuluille", riski pallonmenetyksiin kasvaa

Esimerkkejä MM-kisoista

Puolivälieräottelussaan Portugali ei kyennyt pelaamaan kelloa turvallisesti loppuun, ja Italia kuroi Ricardinhon paukuttaman kolmen maalin johdon umpeen. Jatkoajalla syntyi saapasmaan 4-3-voittomaali. Käsittämättömän jännittävä ottelu, jossa Portugali epäonnistui pelin tappamisessa.

Italia sen sijaan kykeni neljännesvälierissä tappamaan ajan kellosta todella näyttävästi. Saad Assis ja kumppanit juoksuttivat egyptiläisiä kuin pässejä narussa. Pitkät pallonhallintajaksot syövyttivät Egyptin pelihalut, ja lopputulos oli sen mukainen: 5-1 Italialle. Nautin jokaisesta lapaan osuneesta syötöstä, vaikkei Italia yrittänytkään lisäosumia!

Yksi Italian ”lekkerijaksoista” lähti, kun kellossa oli 4:42 ja Italia johti jo 5-1. Egypti sai lelun kunnolla haltuunsa vasta, kun kello näytti 2:17. Vajaan kahden ja puolen minuutin pallonhallintajakso siis – ei paha! Katso ko. myllytys tästä eteenpäin.

Argentiina johti Brasiliaa tauolla 2-0 ja oli lähellä jymy-yllätystä puolivälierässä. Brassit eivät ole koskaan jääneet mitalipelien ulkopuolella MM-kisoissa. Eivätkä jääneet nytkään. Argentiina luotti yltiötiiviiseen puolustukseen, mutta joutui lopulta taipumaan, kun loukkaantumisesta kärsinyt Falcao päästettiin irti Brasilian viimeisenä oljenkortena. Olihan tuo melkoisen sentimentaalinen hetki, kun maailman parhaaksi futsalpelaajaksi useaan otteeseen nimetty mies lyyhistyy liikutuksen voimasta polvilleen ratkaisumaalin jälkeen. Argentiinan sumppupuolustus: FAIL!

 hirvioboom.jpgMIKKO KYTÖLÄ

Kirjoittaja haluaa muistuttaa, että kisat huipentuvat sunnuntaina 18.11. pelattavaan MM-finaaliin klo 14:30 Suomen aikaa. Välierät mitellään perjantaina 16.11. Ottelut katsottavissa livenä täältä.

Avainsanat: Futsalin MM-kisat, Falcao, ajanpeluu jalkapallossa, Saad Assis, vanhablogi


Kommentit

16.11.2012 9.27  hemmo

Mielenkiintoista kynäilyä!

10.10.2014 4.04  José Carlos

hello, I'm a Brazilian futsal player, my name is José Carlos and have 18 years old ,and I was very interested by the staff, and ask only a chance to play, if necessary, I can work in other areas of the club.
Thanks.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini