KaDy - Ilves FS (5 - 6)

Aika: 14.4.2012 14.00
Sarja: Pudotuspelit

Monnarilla nähtiin lauantaina huikea trilleri, jonka lopputulema on, että Ilves FS on Futsal-Liigan mestari kolmatta kertaa peräkkäin. Ilves kuroi toisella puoliajalla kiinni KaDy:n neljän maalin johdon ja meni lopulta väkisin ohi Raimo Sokan iskettyä voittomaalin karvaasti ajassa 38:22.

KaDy-Hirviö hyökkää hurmoksessa

kelhala_tero_img_4970.jpgPäävalmentaja Tero Kelhälä muokkasi rohkeasti KaDy:n kentälliset uuteen uskoon: Kytölän veljekset Jukka ja Mikko laitettiin samaan kenttään, ja Jukan tilalle toiseen kenttään astui Mikko Takala. Ruletti osoittautui oivaksi ratkaisuksi, kun verta haistanut KaDy-Hirviö vyörytti hyökkäyksen toisensa jälkeen Ilves-maalille ja prässäsi tupsukorville luun kurkkuun.

(Kuva: Vain toisen jakson rikesuma esti "Kelhiksen" mestarisuunnitelman toteutumisen)

Maalinteon aloitti Tomi Lahtisen vasen jalka suoraan vapaapotkusta. Tulinen laukaus upposi tolpan kautta aivan yläkulmaan. Meteli Monnarilla oli korvia huumaava. Lisää herkkua tarjoiltiin vain puoli minuuttia myöhemmin, kun Jukka Kytölän läpi syöttämä Arash Muridiyazd ohitti Ilves-maalille yllättäen komennetun Juha Ojanperän vaikeasta asennosta. Tässä vaiheessa Monnari natisi jo liitoksissaan.

Tunteet kuumenevat

Ensimmäiseen puoliaikaan mahtui myös kurinpidollinen episodi, jonka seurauksena Ilveksen Jarno Majamaa lensi suihkuun suoralla punaisella potkaistuaan J. Kytölää tilanteen jälkeen. KaDy:n ylivoimapeli jauhoi kaksi minuuttia tuloksetta.

georg2.jpgMinuutti ennen taukoa Kerkko Huhtanen teki kolmannen maalin tavalla, joka sai Ilves-leirin protestoimaan käsivirhettä. Pallo osui toki "Georgin" käteen, mutta täysin vahingossa, ja onpa niitä käsiä jätetty viheltämättä toisinkin päin (terveisin Teemu Alatalon kaikkea muuta kuin vahingossa tekemä maaliviivatorjunta Tampereella keskiviikkona).

(Kuva: "Georg" osui ennen taukoa KaDy-Hirviön käden avustuksella)

KaDy:n peli rullasi kuin unelma, eikä ainakaan tämän raportin kirjoittaja ole nähnyt kotimaan kentillä koskaan niin hyvää futsalia kuin mitä Dynamo ensimmäisellä puoliajalla esitti. Ilves oli täysin kanveesissa, ja Monnarin sähköisessä tunnelmassa saattoi aistia, että KaDy saa vielä yhden yrityksen Tampereella.

Typeriä virheitä ja kyseenalaisia tuomaripäätöksiä

KaDy sai tänään karun opetuksen siitä, kuinka futsalissa voimasuhteet voivat muuttua silmänräpäyksessä. Täysin suvereeni esitys muuttui muutamassa minuutissa tragedian alkusoitoksi, jonka päätepysäkki oli Ilveksen kultajuhla.

KaDy osui vielä kerran J. Kytölän toimesta, mutta tuhon siemenet oli kylvetty jo aikaisemmin, kun KaDy sortui kahteen hyökkäyspään rikkeeseen kuuden sekunnin sisällä. Kahden minuutin päästä tuli kolmas virhe, ja neljän minuutin päästä taas kaksi virhettä kuuden sekunnin sisään. Näin KaDy:n virhetili oli täynnä, vaikka ottelun varsinaista peliaikaa oli jäljellä peräti neljätoista minuuttia.

KaDy saa syyttää itseään typeristä hyökkäysalueen rikkeistä, mutta se joutui myös epäoikeudenmukaisen päätöksenteon uhriksi. Todella vahvasti tänään vääntänyt Ilveksen Jani Nyblom melkein repi Takalalta paidan päältä, mutta niin vain vapaapotku vihellettiin vierasjoukkueen eduksi.

Niin katoaa mainen kunnia

Täyttynyt virhetili vaikeutti Dynamon puolustustyöskentelyä, ja Ilveksen silmissä syttyi toivonkipinä. Tupsukorvat pääsivät mukaan otteluun onnenkantamoisella, joka kimpoili maaliin kahden KaDy-pelaajan kautta. Maalintekijäksi arvottiin Ilveksen parhaaksi palkittu Joni Pakola.

Nyblom kavensi kympiltä vain puoli minuuttia edellisestä, ja viimeistään tässä vaiheessa hurmos siirtyi tuomaritoimintaan pettyneeltä kotijoukkueelta KaDy-Hirviön verta haistaneelle Ilvekselle. Kun finaalisarjassa varsin näkymättömissä ollut Antti Teittinen osui viidellä neljää vastaan tärkeään saumaan, oli Ilves yhtäkkiä noussut kanveesista vain maalin päähän (30:22).

Monnarin kiristynyt ilmapiiri helpottui Lahtisen entisöityä KaDy:n kahden maalin johdon (34:14), mutta sitten tapahtui jotakin lähes käsittämätöntä: Nyblom kiskaisi volleyn a) sivurajan tuntumasta b) noin viidestätoista metristä c) melkein suoraan aloituksesta d) aivan KaDy-maalin yläkulmaan e) katsomatta maaliin päin. Kotiyleisön riemu vaihtui ahdistukseksi vain muutamassa sekunnissa. Maali lienee Futsal-Liigan kauden komein.

Pakola tasoitti pelin kympistä vain yhdeksän sekuntia Nyblomin unelmamaalista (34:23). KaDy:n maalilla Nippe Laitinen oli jo ehtinyt torjua 4-3- tilanteessa yhden kymppimetrisen, joka vihellettiin vastoin kaikkien ymmärrystä.

Sokka irti = räjähdysvaara

Myös KaDy oli lähellä maalintekoa loppumetreillä, mutta Majamaan tilalle tullut nuori Raimo Sokka otti sankarinviitan itselleen niittaamalla pelivälineen takakulmaan kenenkäs muunkaan kuin Nyblomin poikittaissyötöstä. Voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi vain minuutti neljäkymmentä sekuntia ennen jatkoaikaa. KaDy:n reikäpaitapyöritys ei tuottanut todellisia huippupaikkoja, ja Ilves-juhlat saattoivat alkaa.

Kaikki kunnia Ilvekselle, joka ei ole sattumalta voittanut nyt kolmea mestaruutta peräkanaa. Hopea ei ole häpeä, mutta pettymys se on, sillä Ilves olisi ollut lyötävissä. Finaalisarjan parasta futsalia esitti KaDy Monnarilla toisessa finaalissa ja neljännen finaalin ensimmäisellä jaksolla, mutta joukkueen hermokontrolli petti ratkaisun hetkillä ja se teki liikaa henkilökohtaisia virheitä ensimmäisessä ja kolmannessa finaalissa Spiralilla. Ilveksen rutiinitaso on ihaltavan korkea, eikä joukkue lahjoita juurikaan ilmaisia maalipaikkoja vastustajalle.

KaDy-Hirviö kiittää äänekästä ja asiantuntevaa kotiyleisöä huikeasta kannustuksesta. Mestaruuden häviäminen teidän edessänne on pyhäinhäväistys, jonka ei soisi toistuvan.

Valmennusjohdon kommentit tulevat pölyn laskettua, kuten myös laajempi katsaus kauden tapahtumiin.