Paikka:
Sarja: Futsal-Liiga

RAPORTTI: KaDy nollille Oulussakin

Ennakkoasetelmat

KaDy pääsi pitkään pohjoisen-reissuun lähes parhaalla kokoonpanollaan: vain kapteeni Kimmo Tolvanen oli poissa voitokkaassa ESC-ottelussa hankkimansa pelikiellon johdosta. Neljän ensimmäisen sarjakierroksen jälkeen Tervarit oli sarjataulukossa kolmantena 9 pisteellä, KaDy viidentenä 7 pisteellä. Kahtena edellisvuonna KaDy oli ollut oululaisia niskan päällä, mutta nykykunnossa mitaten tasoero näyttäisi supistuneen. Alkusyksyn perusteella tiedossa oli vähämaalinen ja tasainen ottelu.

Mikä ratkaisi

Vähämaalinen ja tasainen ottelusta totisesti tulikin. Pelitilannemaaleja ei nähty ensimmäistäkään; Tervarit sai ratkottua matsin edukseen 10 metrin vapaapotkupisteeltä ajassa 35.01. Tehottomuus vähäisissä maalipaikoissa koitui jälleen KaDy:n akilleenkantapääksi: maalinteko vieraissa on ollut myrkkyä Dynamolle jo 80 minuuttia putkeen. Tervarit puolusti tarkasti ja Juho Keskinen isäntien maalilla blokkasi vähäiseksi jääneet laatulaukaukset. KaDy rikkoi minuutin sisällä ajassa 34–35 min. neljä kertaa, joista viimeisellä pallo vietiin 10 metrin vaparipisteelle.

Ensimmäisellä puoliajalla Tervarit oli jossain määrin niskan päällä Riku Säärelän, Ari Makowskin ja Dritan Stafsulan juoniessa metkujaan KaDy-puolustuksen pään menoksi. Puolustuspeli sujui kuitenkin molemmilta Dynamon ketjuilta mallikkaasti ja isännät pidettiin etäällä huippupaikoilta. Parista harhasyötöstä ja syötönkatkosta Tervarit pääsi yrittämään paremmilta tonteilta, mutta loisto-ottelun pelannut KaDy-kapteeni Nipsu Laitinen (kuvassa)nippe-pelaajakortti.jpg siivosi jokaisen kenttäpelaajilta blokkaamatta jääneen virityksen.

Toisella puoliajalla KaDy lisäsi höyryä ja etenkin pelaaja-valmentaja Kerkko Huhtasen johtama ketju (Huhtanen – Hosio – Kaihlajärvi – Muridiyazd) painoi pelin vääjäämättä Tervarit-päätyyn. Maalinteko oli Dynamolle kuitenkin mustan, paksun nestemäisen kauppatavaran juontia. 34 minuutin kohdalla Tervarit ottivat neljännen rikkeensä ja KaDy vetäytyi aikalisälle. Kuten muutamia kertoja aiemminkin, aikalisä ei tuonut tarvittavaa korjausliikettä KaDy:n peliin, vaan tapahtui jotain käsittämätöntä. KaDy menetti vapaapotkun jäljiltä pallon ja Tervarit lähti käynnistämään hyökkäystä alakerrastaan. ”Maagi” Hosion prässätessä Tervarien ovela Dritan Stafsula toimitti pallon Hosion käteen, mutta tuomaristo antoi pelin jatkua viheltämättä käsivirhettä. Stafsula kuitenkin protestoi kovaäänisesti ja poimi teatraalisesti Penaltyn käsiinsä. Tässä kohden tuomarien mielipide vaihtui ja ottelua jatkettiin Tervarien vapaapotkulla – KaDy:lle varsin kyseenalainen, kolmas kumulatiivinen rike. Äkkiseltään olisi luullut, että käsivirheen tilanteessa teki Tervarien Stafsula!

Tätä seuranneen minuutin tapahtumista KaDy voi katsoa itseään peiliin huolella: jyväskyläläiset ottivat alle minuutissa vielä kolme tarpeetonta rikettä ja pallo vietiin 10 metrin pisteelle ajassa 35.01. Nippe Laitisen hyvistä hämäyksistä piittaamatta itse Stafsula pommitti pallon vuorenvarmasti oikeaan yläkulmaan ja oululaisyleisön ilo oli rajaton. KaDy ei onnistunut viimeisen viiden minuutin painostustaan realisoimaan maaleiksi, joten täysi pistepotti jäi Heinäpäähän.

Hyvin tasainen ja tarkka matsi, jossa 0–0-tasurikaan ei olisi ollut vääryys. Molemmat puolustivat tarkasti ja maalivahditkin olivat vireessä, totesi ottelun jälkeen tavoitettu KaDy-luotsi Huhtanen.

Kehityskohteena näen – erittäin ilmeisen ongelmamme maalinteon ohella – aggressiivisuuden oikeanlaisen suuntaamisen, Huhtanen jatkaa. – Sopivalla tavalla aggressiivinen prässi- ja kaksinkamppailupelaaminen kuuluu lajiin, mutta väärällä tavalla kanavoitu aggressiivisuus voi johtaa virhetilin liian aikaiseen täyttymiseen. Esimerkiksi yliprässääminen ja voimakkaat pallonriistoyritykset ”lonkerojaloilla” ovat sellaisia asioita, jotka tuomarilinjan puitteissa voivat aiheuttaa meille turhia kumulatiivisia rikkeitä.

Oletko huolissasi siitä, että KaDy on jyystänyt 80 täyttä vieraskenttäminuuttia tekemättä maaliakaan? Mieleen hiipii varmaan jo kolme vuotta sitten vaivannut maalintekopeikko eli ”kiikarisyndrooma”?

Kyllähän toistuva maaleitta jääminen kovissa kärkimatseissa kismittää eikä kotimatkalle ole hauska lähteä nollat sarakkeessa. En ole kuitenkaan vielä huolissani, sillä kyseessä on asia, jota ehtii runkosarjan mittaan korjata. Pistemenetyksiä on tullut muillekin kärkijoukkueille vähintään kahdessa ottelussa ja seuraavaksi pääsemme isännöimään kotona meitä alempana olevia joukkueita. Joukkuepuolustamiseen ja päästettyjen maalien vähyyteen olen pääosin tyytyväinen – tämä on vähämaalisten otteluidemme positiivinen kääntöpuoli, ”Grigori” jäsentää.

Erikoista

– Ottelussa ei tehty ainuttakaan pelitilannemaalia. Rikkeet toisella puoliajalla menivät 5–6 KaDy:lle, mikä lopulta ratkaisi ottelun lopputuloksen.  Tervarienkin virhetili tuli täyteen hetkeä myöhemmin, mutta kuudetta rikettä ei enää kotijoukkueelle vihelletty. Jää ikuisesti arvoitukseksi, olisiko KaDy:n viimeistelytreeneissä valittu vetäjä onnistunut 10 metrin vaparista.

– Kaudella 2012–13 KaDy hävisi vain kolme ottelua, joita kaikkia yhdisti Kimmo ”Kimble” Tolvasen poissaolo. Sama sääntö pätee tänäkin vuonna: KaDy on hävinnyt liigassa jo kahdesti (+ kerran ”voittomaalikilpailussa”) ja Tolvanen oli syyntakeeton jokaiseen näistä tappioista. Sen sijaan ESC-voitto-ottelussa Tolvanen oli kokonpanossa – suurella panoksella.

– Tervarien kotiyleisö on tänä syksynä mobilisoitunut kiitettävästi: katsojia oli tänäänkin mukavasti 250 eli suunnilleen tuplasti Oulun viime vuosien keskiarvo. Hyvä, Oulu!

– KaDy:n joukkueenjohdollisia tehtäviä hoiti ennen ottelua Varsinais-Suomen suuri ja äänekäs futsalmies Mikko Seppälä, joka paineli jojo-palaverin jälkeen selostamaan ottelun suoraa livestriimilähetystä. Turku – Loimaa – Pieksämäki – Oulu: joka paikkaan se ”Monska” ehtiikin!

Seuraava ottelu

KaDy:n seuraava liigaottelu on torstaina 21.11.2013, jolloin Jyväskylään saapuu playoff-viivan yläpuolelle tänään hienolla kotivoitolla kivunnut Mad Max Valkeakoskelta. Vaikkei uskoisi, joukkueet ovat viiden kierroksen jälkeen peräkkäin keskikastissa, KaDy vaivaisen pisteen edellä ”Maxeja”.

Sitä ennen Hirviö-Luolassa kuitenkin räjähtää Futsal-Cupin merkeissä: tiistaina 12.11. ratkotaan Cupin jatkopaikka kauden ensimmäisessä derbyssä KaDy – Riemu klo 19.30. Lippujen hinnat samat kuin liigapeleissä!