Aika: 29.3.2014 11.00
Paikka: Monitoimitalo
Sarja: Pudotuspelit

Ennakkoasetelmat

Luvassa oli ennakolta todella tasaisen puolivälieräsarjan avauskamppailu. Sarjasijoitus, piste-ero ja kauden keskinäiset kohtaamiset kaikki vihjasivat siihen suuntaan, että kyseessä olisi pienten marginaalien ottelu. Näin myös kävi.

Tervareilta oli poissa kansalliseen eliittiin kuuluva maalivahti Juho Keskinen ja futsal-veteraani Heikki Halmet. Dynamon rosterista puolestaan puuttuivat yhä kapteeni Kimmo Tolvanen ja Tarkko Savela.

Mikä ratkaisi

Viime kädessä voiton toi tietty KaDyn viileys voittomaalikilpailussa eli kansankielellä rangaistuspotkukisassa, mutta koko pelin näkökulmasta ratkaisevassa roolissa olivat KaDyn vahva itseluottamus ja tappavan tehokas reikäpaitapeli.

Dynamon ensimmäisen puoliajan voisi tiivistää sloganiin "kun mikään maalipaikka ei ole kyllin hyvä". Roppakaupalla maukkaita tilanteita luonut KaDy-Hirviö törmäsi tämän tästä Keskistä Tervari-maalilla tuuranneeseen Juha-Matti Savolaiseen. Tämä ei kuitenkaan johtunut vain hyvävireisestä Savolaisesta, vaan huolimattomalla viimeistelyllä oli oma osansa. Avausjakson ainoasta osumasta vastasikin Tervarit, ja kotiyleisö poistui tauolle tuhlattuihin maalipaikkoihin tuskastuneena.

roisto.jpgToisella puoliajalla Savolaisen taika kuitenkin murtui. KaDyn parhaana palkittu Mikko Takala (kuvassa) puttasi Dynamon tasoihin jakson toisella minuutilla. Valitettavasti Tervarit karkasi nopeasti tämän jälkeen kahden maalin karkumatkalle punamustien henkilökohtaisten virheiden seurauksena.

Kaksi lahjamaalia puolivälierissä voisi katkaista heikomman kaaderin selkärangan, mutta KaDy vuosimallia 2014 on toista maata. Dynamo lähti hakemaan kavennusta reikäpaidalla viitisen minuuttia ennen loppusummeria – ikimuistoisin seurauksin. Tervarit ei löytänyt minkäänlaista vastausta kotijoukkueen ylivoimaralliin, joka tuotti kaksi maukasta maalia Jussi Kaihlajärven lapikkaasta. Yhtäkkiä peli olikin tasan ja Monnarin riemulla ei ollut rajoja.

KaDyn ylivoimapeli pyöri Miika Hosion ja vt. kapteeni Nippe Laitisen (kuvassa) johdolla niin mallikkaasti, että valmentaja Kerkko Huhtanen – tänään itsekin taas isossa roolissa askissa – kalkyloi reikäpaidalla jatkamisen riskin arvoiseksi. Riskinotto kostautui kuitenkin karmaisevalla tavalla, sillä KaDy menetti seuraavassa hyökkäyksessä pallon kenties ensimmäistä kertaa koko pitkän reikäpaitapelin aikana ja Tervarit rokotti tyhjään maaliin Hosion päästä vauhtia ottaneella vedolla. Näinkö ansiokas nousu heitettäisiin kankkulan kaivoon?

nippe2.jpgVielä mitä. Dynamo osoitti suuruutensa jatkamalla yv-peliä kuin mitään ei olisi tapahtunutkaan. Tolpassa ja muutenkin lähellä käytiin useasti, ja lopussa kiitos seisoi: Nippe (kuvassa) tasoitti tärisevällä vasurilla vain 36 sekuntia ennen päätösvihellystä "Roisto" Takalan esityöstä.

Tervarit lähti jatkoajalle virheet täynnä, ja kuudennesta rikkeestä Arash Muridiyazd vei KaDyn kympin täplältä johtoon ensimmäistä kertaa ottelussa. Tänään KaDy ei kuitenkaan saanut mitään ilmaiseksi, ja KaDy-puolustukselle harmaita hiuksia nopeudellaan aiheuttanut Oskari Tervo toi vieraat tasoihin ajassa 48:14.

Rangaistuspotkut alkoivat Tervarien Riku Säärelän ylärimalaukauksella. Tämän jälkeen kaikki ampujat osuivat (ks. rp-kisan tilastot raportin lopussa), viimeisenä KaDyn Hosio käynnistäen näin punamustat juhlat. Omiaan esimerkillisesti kannustanut aamuvirkku yleisö sai ansaitsemansa voiton, jonka arvoa varmasti nosti matkan varrella koettu tunteiden vuoristorata ja paikoin sietämätön tuska.

Tämä voitto muistetaan pitkään – varsinkin jos päästään jatkoon. Forza Dynamo!

Erikoista

Dynamo siirtyi ottelussa johtoon ensimmäistä kertaa vasta jatkoajalla (41:42), eikä johtoasemasta ehditty nauttia kuin vajaat seitsemän minuuttia ennen Tervarien tasoitusta. Suurin osa ottelusta meni numeraalisesti Tervarien komennossa tai tasatilanteessa, mutta tärkeintä onkin olla johtoasemassa pelin loppuessa.

smaug3.jpgKummankin joukkueen taustahenkilöt saivat paikoin kuumassa kamppailussa keltaisen kortin. KaDyn manageri Samu Kytölä (kuvassa) oli nimetty tänään kokoonpanoon, kuten myös Tervarien valmentaja Jani Paananen, joka toimi Juho Keskisen poissa ollessa varamaalivahtina. Molemmat saivat varoituksen suunsoitosta.

Erikoista – tai oikeastaan arkipäivää – oli myös Jussi Kaihlajärven saama varoitus, joka oli jo kauden kymmenes.

Arashin onnistunut kymppimetrinen oli todella harvinaista herkkua. Edellisen kerran KaDy-peluri on osunut suoraan kympistä 25.11.2012 (Mikko Kytölä). Miika Hosio tosin osui esteettömästä vapaapotkusta 18. tammikuuta Sieviä vastaan, mutta koska rike tapahtui alle 10 metrin etäisyydellä maalista, "Maagi" päätti vetää kymppitäplän sijasta rikkeen tapahtumapaikalta.

Runkosarjassa KaDy hävisi kaikki jatkoajalle päätyneet ottelut joko varsinaisella jatkoajalla (vs. Sievi ja Ilves) tai rankkarikisassa (vs. Sievi ja Tervarit). Rangaistuspotkuilla tullut voitto oli siis varsin tervetullut osoitus siitä, ettei jatkoaika indikoi välttämättä KaDyn turmiota.

Miten jatketaan

Joukkueet kohtaavat heti huomenna Oulussa klo 14. Voitolla KaDy etenee välieriin, mutta tappiolla sarjan kolmas ja ratkaiseva taisto käydään tiistaina 1.4. klo 19:30 Monnarin hornankattilassa.

KaDyn eeppinen nousu ja tapa, jolla voitto tuli, saattavat kallistaa vaakakuppia hivenen Dynamon puoleen, mutta Tervarit painanee kotonaan päälle tänään nähtyä kovemmalla höyryllä. Kadyfutsal.netin tietojen mukaan ottelusta ei lähetetä live-striimiä, joten kotikannattajat ovat teksti-tv:n (sivu 288) ja mahdollisesti KaDyn facebook/twitter-seurannan varassa.