Aika: 30.3.2014 14.00
Paikka: Oulun urheilutalo
Sarja: Pudotuspelit

Ennakkoasetelmat

KaDy matkasi Ouluun yöpymään erittäin makoisa 1. puolivälierän voitto takataskussaan: olimmehan lauantain kotiottelussamme nousseet kuilun partaalta 1–3-tappioasemasta 4–4-tasapeliin ja lopulta jatkoajan sekä rankkarien jälkeen ihanaan kotivoittoon. Ennakoitavissa sunnuntaille oli toinen intensiivinen ja tasainen ottelu, jossa Tervarit varmasti taistelisivat jatkopaikasta viimeiseen saakka. KaDy-hirviön päätä ei puristanut pakkovoiton vanne, vaikka tavoite ilman muuta olikin laittaa sarja katki suoraan kahdessa ottelussa.

Puolivälierän lisäksi joukkueet olivat kohdanneet runkosarjassa kahdesti: näitäkin kohtaamisia sekä Oulussa että Jyväskylässä oli leimannut tasaisuus ja dramaattisuus. Kuntopuntarin ollessa tasoissa pienet asiat, kenties jopa sattumat ja kimmokepomput tulisivat ratkaisemaan voittajan  Oulun urheilutalolla.

Mikä ratkaisi

arash3.jpga) ei oikein mikään, b) ehkä onni ja sattuma sekä c) toistamiseen "pilkkukisa".

Toinen puolivälierä tarjosi Oulussa 200 hengelle todellisen playoff-näytelmän, jossa ei mustelmia säästelty. Vaikka molemmat joukkueet pyrkivät toteuttamaan harjoiteltuja pelitavan variaatioita ja nyansseja, oli intensiteetti sen verran korkealla ja prässipeli aggressiivista, että ajoittain peli muistutti enemmän pystypainia kuin futsalia. Sekä puna-mustissa pelanneet Tervarit että kokovalkoinen vieras-KaDy puolustivat tunnollisesti blokaten, repien, raastaen ja loppuun asti taistellen. Tämä teki maalinteosta vaikeaa, vaikka molemmat tasaiseen tahtiin maalipaikkoja onnistuivatkin luomaan. Viimeisinä lukkoina Dynamo-kapteeni, lauantain supersankari Niila-Ville Laitinen sekä Tervarien Juha-Matti Savolainen suojelivat maalejaan erinomaisesti. Huomattavana apuna molemmille maalivahdeille toimivat myös tolpat, ylärimat ja uhrautuvaiset puolustajat: maininnan arvoisesti Arash Muridiyazd (kuvassa) ja Kerkko Huhtanen torpedoivat hyvällä sijoittumisellaan muutaman varmalta näyttäneen Tervari-maalin synnyn.

Ottelun 8. minuutilla KaDy siirtyi 0–1-johtoon todellisella pleijarimaalilla. Tuomas Linjamäki avasi pelin upealla sivurajaluupilla, joka tavoitti Jussi Kaihlajärven hyökkäyspuoliskolta. Kaihlajärvi voitti kaksinkamppailuväännössä Dritan Stafsulan ja tarjoili namutontin Muridiyazdille, jonka yrityksen Henri Heikkilä vielä blokkasi rintakehällään maaliviivalle liukuen. "Kaihlos", tuo playoff-pelaaja par excellence, survoi kuitenkin paluupallon väkisin sisään!

Takaa-ajoasemassa ärsytetty oululaisjoukkue sai painettua pelin useita kertoja Dynamon päätyyn, mutta ei päässyt tolppaa ja maaliviivaa lähemmäs. Jakson paras tontti osui kuitenkin "Maagi" Hosiolle, joka katkoi oivallisesti syötön, karkasi läpiajoon, ohitti jo maalivahdinkin, mutta sijoitti vaikeasta asennosta hieman ohi maalin. Oiva tilaisuus kasvattaa Dynamon johtoa 0–2:een jäi käyttämättä.

Toisella puoliajalla hallinta siirtyi selvästi Tervareille, jotka tulivat pukukopista takaisin parrasvaloihin todella nälkäisinä, tahtotila korkealla. KaDy joutui ottamaan alle kahdessa minuutissa 3 kumulatiivista rikettä ja virhetili tuli täyteen jo ajassa 28:58. Tiedossa ja melko tuoreessa muistissa oli myös Stafsulan kyky pommittaa 10 metrin täplältä maaleja, joten lisävirheitä piti ehdottomasti varoa (ja siinä KaDy loppuun saakka muuten onnistuikin).

Myös Tervarit kävivät toki sen verran ylikierroksilla, että heillä virhesarake näytti samassa ajassa neljää. Virhetilin täytyttyä KaDy:n puolustus- ja kaksinkamppailupeli kuitenkin onneksi järkevöityi. Sen sijaan kontrolloituihin hyökkäyksiin tai hyökkäyspään erikoistilanteisiin pääsy oli reilusti yli 10 minuutin jakson verran KaDy:lle vaikeaa. Valmennuksellisia korjausliikkeitä ei helpottanut Urheilutalon kannattajien infernaalinen läpsytinrummutus, joka peitti alleen kommunikaation ja pelinohjauksen. Rajuilta kontakteilta, spontaaneilta erimielisyyksiltä ja torikokouksiltakaan ei vältytty, mutta nämä kaikki kuuluvat playoffeihin eikä ylilyöntejä tapahtunut kumminkaan puolin.

Lähes yacub.jpg35 minuuttia KaDy:n puolustusnelikko ja erinomaisesti esiintynyt Laitinen onnistuivat pitämään maalin puhtaana Tervari-painostuksen ikeessä, mutta lopulta kotijoukkue sai kieltämättä ansaitun tasoituksensa. Ari Makowski tarjoili lyhyen kulmapotkun ja suurella tunteella pelaava Tervari-ikoni Adi Rizvani pommitti "mintun" etukulmasta sisään.Viimeisellä viisiminuuttisella KaDy pääsi taas otteluun paremmin mukaan ja lopussa jopa lauantailta tuttu 5 vs. 4 -ylivoima otettiin taktiseksi aseeksi pallonhallintaan ja mahdollisen voittomaalin hakuun. Tällä kertaa Dynamo ei ylivoimallakaan osunut ja ottelu siirtyi jatkoajalle. Lähimpänä ottelun ratkaisemista loppuminuuteilla olivat Iiro Vandell ja pitkän KaDy-uransa parasta kevättä elävä, ahkerasti laukonut Jaakko "Ruhtinas" Kinnunen (kuvassa); kumpainenkaan ei tänään saanut nimeään ottelutilastoon tolppien ja maalivahtien ollessa tiellä.

2 x 5 minuutin jatkoajalla KaDy jatkoi jonkin verran reikäpaitapeliä Hosion ja Muridiyazdin johdolla ja Tervaritkin yritti ottaa samaista elementtiä käyttöön, mutta osumia ei vaan tullut kumpaankaan päähän. Aivan viime sekunneilla Tervarien yv-pyöritys katkottiin ja Hosio oli lähellä ratkaista otteluparin roikottaen tyhjää maalia kohden, mutta sijoitus pomppi metrin ohi maalista.

50 minuutin maitohappoisen väännön jälkeen edessä oli taas rangaistuslaukauskilpailu, joka lauantain tapaan ratkesi viidellä vetäjällä. Tervareilta oli nyt kaikkien laukojien vuoro onnistua, mutta Dynamolta neljännen laukojan Nippe Laitisen laukaus kilpistyi harmillisesti kollega Savolaiseen. Seurauksena villit oululaisjuhlat ja ratkaisun siirtyminen tiistai-iltaan.

Tervarien tuottaman hyvätasoisen ottelukoosteen voit katsoa "pleviakan" Youtube-kanavalta.

Erikoista

KaDy:n ja Tervarien paremmuutta ei tahdo tällä kaudella saada selville oikein millään: jokainen kauden neljästä kohtaamisesta on ratkottu jonkin sortin pilkuilta. Syksyllä Oulun runkosarjamatsin ainoa maali tuli ottelun ainoasta "10 metrin rankkarista" KaDy:n virhetilin täytyttyä; helmikuussa jatkoaikakaan ei tuonut ratkaisua, mutta Tervarit hoitivat 2 runkosarjapistettä kotiin voittomaalikisassa seitsemän laukojan jälkeen.

Monnarin puolivälierässä osat kääntyivät: KaDy sai tärkeän johtomaalin jatkoajalla juuri 10 metrin vapaapotkusta ja voitti vuorostaan myös rangaistuslaukauskisan. Ja sunnuntaina Oulussa ei lopulta rajusta intensiteetistä huolimatta päädytty lainkaan "kympeille", mutta "kuutosilta" Tervarit oli pykälän tarkempi. KaDy ja Tervarit ovat siis jauhaneet tasatahtia viimeiset 145 peliminuuttia.

Jokohan tiistaina paremmuus lopulta selviäisi varsinaisella peliajalla – tai viimeistään 2 x 5 minuutin jatko-ottelussa?

Kävi miten vaan, käsillämme on juuri nyt varmuudella Suomi-futsalin historian eeppisin puolivälieräsarja!

Seuraava ottelu

KaDy:n ja Tervarien välinen kolmas ja ratkaiseva puolivälierä pelataan tiistaina 1.4. Jyväskylän monitoimitalolla klo 19:30. Tämän kauden aiemmista matseista päätellen luvassa on vielä yksi huikean tasainen ja dramaattinen futsal-trilleri, jota ei kannata missata!

Miten jatketaan

Tiistai-illan ottelussa premissit ovat tylyt ja yksinkertaiset: voittaja jatkaa välieräsarjaan runkosarjan suvereenia ykköstä Sievi Futsalia vastaan, häviäjä jää kesälomille.

Kolme muuta puolivälieräsarjaa katkesivat tänään sunnuntaina kahteen voittoon: pelistä putosivat SoFo, KylVe ja jyväskyläläinen Liikunnan Riemu. Täten varmistuneessa välieräparissa toisistaan mittaa tulevat ottamaan Ilves FS Tampereelta ja GFT Espoosta.

Välieriä pelataan ainakin la 5.4., su 6.4. sekä ke 9.4. – uskomme vakaasti että siellä pelaa jälleen kerran myös KaDy, mutta teitä kaikkia kannattajia tarvitaan tiistaina auttamaan meitä tavoitteessa!