Paikka: Sievin monitoimihalli

Futsal-Liiga, 12. kierros

Sievi Futsal­­ – KaDy 7–6 (3–3)

Ennakkoasetelmat

Runkosarjan syyskierros oli puolustuspelillisistä ongelmista huolimatta ollut tuloksellisesti KaDy:lle fantastinen: 11 ottelua, 11 voittoa. Kotonaan aina vahvan Sievi Futsalin kuntopuntari näytti jokseenkin yhtä kovaa lukemaa: 9 perättäistä voittoa alkusyksyn parin tappion (KaDy, Tervarit) perään. Molemmat joukkueet olivat syksynsä kovimpana yksittäisenä saavutuksena käyneet Tampereella nollaamassa Ilveksen totaalisesti. Voitolla Dynamo repisi melkoista kaulaa pahimpiin kilpailijoihinsa; tappiolla KaDy säilyisi selvänä sarjajohtajana, mutta kärki tiivistyisi huomattavasti. Eräänlainen ”kuuden pisteen ottelu” siis kärkikahinoita ja lopputalven mittaan jaettavia mitalipelien kotietuja silmällä pitäen.

KaDy:n alkukauden menestyksen takeena oli ollut lähes permanenttina pysynyt tehokas avausketju Kytölä–Hosio–Muridiyazd–Akhawan. Sen sijaan ”kakkosketju” oli elänyt pitkin syksyä loukkaantumisten ja poissaolojen sanelemana, eikä yhtenäistä koostumusta ollut vielä onnistuttu hiomaan tuloskuntoon. Miten pärjäisi kakkosketju Sievin tehopyssyjä vastaan nyt kun kaksi peluria (Takala, Marturet) lähti joulun alla muille maille ja peräti neljä avainpelaajaa on lasaretin puolella?

Mikä ratkaisi

”Kakkosketjuun” KaDy ei Sievissä juho2.jpgkaatunut: aivan uudenlaisessa koostumuksessa pelannut Tuomas ”Liima” Linjamäen kipparoima ketju hoiti osuutensa varsin tyydyttävästi tehden kaksi ja päästäen kaksi maalia. Ensimmäistä liigakauttaan pelaavat Juha ”Huge” Huusko ja Markus ”Rage” Rautiainen nakkasivat maalin mieheen oikea-aikaisista pystyjuoksuistaan, syksyllä vähemmälle vastuulle jäänyt Juho ”Lopsi” Rinne (oik.) sai pistetilinsä liigatasolla auki. Jopa uusin kiinnitys, aiemmin samalla viikolla sopimuspaperit allekirjoittanut Miika ”Miguel” Nykänen täytti tonttinsa. Sitä vastoin ”maajoukkueketjun” ilta oli tulosten valossa katastrofi: viisi päästettyä maalia tasakentällisillä kahta tehtyä vastaan.

Huuskon ensimmäisessä vaihdossa roikottamaa johtomaalia seurasi avausjaksolla Sievin serbialaisen maaliahmatin Nikola Ercegin tyly tasoitus, jonka Miika Hosio kuittasi saman tien kylmäpäisellä osumalla. ”Maagin” vahva maalineduspelaaminen vei Dynamon kahdenkin maalin karkumatkalle, mutta Sievi väänsi matsin tasoihin puoliaikaan mennessä. Sievin kavennusmaali syntyi kyseenalaisesti tuomitusta rangaistuspotkusta: tuomari katsoi hyökkäystä liu’ulla katkaisseen Nippe nippe.jpgLaitisen (vas.) osuneen syöksypystyjuoksua viilettäneen Radik Akhmetkhanovin koipeen sen verran, että pilkun vihellys mahdollistui. Vastalaidan tuomari onneksi riensi paikalle kertomaan painavan näkemyksensä tilanteesta, jolloin Laitinen säästyi keltaiselta kortilta, joka olisi ollut looginen tuomio rankkarin kytköksenä.

Niin tai näin, tuohon ”lahjarankkariin” ei ottelu ratkennut, vaan KaDy joutuu katsomaan tappion hetkellä peiliin. Sievin ostovahvistukset eivät anteeksi pyydelleet, kun Dynamo teki erityisesti toisella puoliajalla toinen toistaan karmeampia puolustus- ja pelinlukuvirheitä. Lukemat olivat pian tauon jälkeen 5–3, eikä Rautiaisen toiveita herättävä kavennusmaali auttanut kauaa, kun sieviläisten tehokaksikko Erceg–Stafsula paukutti alle puolen minuutin välein kaksi lisämaalia: lukemat karmeasti jo 7–4. Kaksikon bakkanaaleja säesti tehoillaan (Suomen) maajoukkueeseen kypsällä iällä noussut Timur Inapshba, Sievin pre-seasonin ykköshankinta.

Viimeiset minuutit KaDy haki lisämaaleja ylivoimalla ja onnistuikin siinä verrattain hyvin. Laitinen jatkoi tehotehtailuaan takatolpalta onnistuneen yv-pyörityksen päätteeksi, mutta Sadeg Akhawanin minuutti ennen summeria puttaama 7–6-kavennus tuli sittenkin liian myöhään. Takaa-ajo toi KaDy:n vain yhden maalin päähän isännistä ja useat nukahdukset maksoivat lopulta kaikki kolme sarjapistettä. Sieville ansaittu kotivoitto kärkiottelusta, joka ei tasoltaan noussut odotusten mukaiseksi.

Kuvastaa pelin luonnetta, että kakkosketjumme selvisi kuiville, mutta ykkösketju otti johto-kelhis.jpgmiinusta, peliin pettynyt päävalmentaja Tero Kelhälä (kuvassa) suomi luottomiehiään.
Huolimattomuusvirheitä tuli aivan liikaa; niitä on karsittava.

­– Sievi prässäsi pienessä salissa ylhäältä ja sai enemmän pallonhallintaa. Ei ollut Sieviltäkään paras peli – he tekivät meidän laillamme runsaasti alkeellisiakin puolustusvirheitä antaen pari helppoa maalia meille – mutta kaikki kunnia heille toki ansaitusta voitosta, ”Quelhis” jatkoi.

– Puolustussuuntaan on ollut tällä kaudella ja on yhä vaikeuksia; homma ei tule selkärangasta vielä. Positiivisena asiana vähemmän yhdessä pelanneen kakkosketjun saldon lisäksi pitää mainita lopun ylivoimapelaaminen. Usein kaksi yv-maalia lopussa riittää jo vähintään tasoihin; tänään olisi tarvittu vielä kolmas, joka ei sekään ollut kaukana.

Avaustappiossa on toki vielä yksi hyvä puoli: tämä matsi osoitti, ettei todellakaan olla Liigassa ”kuolemattomia”. Tämä ansaittu pudotus maan pinnalle alleviivasi sen, että runsaasti töitä pitää tehdä keväällä, Kelhälä päättää haastattelutuokion futuuriin virittäytyen.

Erikoista

– KaDy:n tehokkain pelaaja ottelussa kajuk.jpgoli maalivahti Niila-Ville Laitinen, joka askarteli tontiltaan tehot 1+3.

– KaDyn parhaana palkittu Jukka Kytölä (oik.) pelasi Sievissä 100. liigaottelunsa. KaDyfutsal.net onnittelee suuresti ”Kajukia”! (KaDy on pelannut liigaa 5,5 kautensa aikana 139 ottelun verran.)

– Sievi-tappiota edelsi KaDy:n liigahistorian pisin voittoputki, 11 virallista ottelua. Edes menestyksekkäinä piirinsarjavuosinaan (2002–07) KaDy ei yltänyt aivan yhtä pitkään putkeen.

– KaDy:n ja Sievi Futsalin kautta aikojen ensimmäinen kohtaaminen päättyi juuri samoihin 7–6-lukemiin; tuolloin kyseessä oli KaDy:n historian ensimmäinen ottelu Futsal-Ykkösessä. Päivämäärä oli 28.10.2007. Kentällä tämän liigamatsin pelaajista olivat Joni Pakola (Sievi) sekä ”kolmen Kytölän ketjussa” pelannut Jukka Kytölä. Molemmat olivat vielä tuolloin Futsal-Ykkösen eliittiä, mutta paria vuotta myöhemmin jo koko Suomen parhaimmistoa.

Seuraava ottelu

Alkava viikko pidetään taukoa maajoukkueen EM-karsintojen johdosta, mutta tammikuun kaksi viimeistä viikkoa muodostavat hurjan otteluruuhkan, jonka purkaminen aloitetaan kutkuttavalla Jyväskylän ”derbyllä”. Tällä kertaa kotijoukkueena on viimeiselle pudotuspelipaikalle kavunnut Liikunnan Riemu, joka isännöi KaDy:a keskiviikkona 21.1. klo 19:00, luonnollisesti Jyväskylän monnarilla. Ottelusta ei panosta eikä tunnelmaa tule puuttumaan – paukkuuko tällä kertaa 600 vai jopa 700 katsojan raja?