KaDy - Riemu (5 - 3)

Aika: 8.4.2015 19.00
Paikka: Monitoimitalo
Sarja: Pudotuspelit


Kampuksen Dynamo teki sen mitä siltä ennakkosuosikkina odotettiin eli raivasi tiensä futsal-liigan välieriin lyömällä eeppisen puolivälieräsarjan huipentaneessa kolmannessa kamppailussa Liikunnan Riemun lukemin 5-3 (1-1). Kolmiosaisen draaman viimeinen näytös oli edeltäjiensä tapaan oli tunteikas ja jännittävä kamppailu, sillä KaDy kykeni ratkaisemaan otteluvoiton ja sitä myöten välieräpaikan lopullisesti edukseen vasta viimeisen viisiminuuttisen aikana.

Monnarille oli kerääntynyt jännittämään puolivälieräsarjan ratkaisua liigan kaikkien aikojen ennätysyleisö eli 725 katsojaa. Ei liene liioiteltua sanoa näiden kiihkeätunnelmaisten derbyjen olleen uraauurtavia futsaltapahtumia paitsi Jyväskylän, myös koko Suomen mittapuulla.

ENNAKKOASETELMAT

Selkeähkönä suosikkina puolivälieriin lähtenyt KaDy oli saanut maanantaina kuoppia tielleen. Kolmanteen otteluun pakottaneen tappion lisäksi murheita toi maalipyssy Miika Hosiolle langennut pelikielto. Kun myös toinen maajoukkuejyrä Arash Muridiyazd joutui pysyttelemään samasta syystä edelleen pöytäkirjan ulkopuolella, heräsi siellä täällä epäilyksiä Dynamon materiaalin riittävyydestä näin kovassa paikassa. Toki KaDyn rosterista löytyi edelliskausina tasonsa osoittaneita tekijänimiä, mutta kuluvalla kaudella juuri niin sanottu maajoukkueketju oli nakuttanut leijonanosan puna-mustien tehoista.

Altavastaajan statuksestaan ennen ottelusarjaa voimaa ladanneella Riemulla oli kenties vielä keskiviikkonakin vähemmän hävittävää kuin Dynamolla. Kamppailun panos toki kutkutti varmasti hermoja myös Riemun kopissa, sillä joukkueen vahvasta maanantain esityksestä sekä KaDyn edellä mainituista haasteista johtuen olivat momentum ja etulyöntiasema siirtyneet joidenkin asiantuntijoiden papereissa jo haastajan nurkkaukseen. Mitalipeleihin eteneminen runkosarjan kahdeksannelta sijalta ja vieläpä paikallisvastustajan kustannuksella olisi L-rakennuksen sinipaidoille makeaa taivaan mannaa ja tämä jackpot oli nyt jo käden ulottuvilla.

MIKÄ RATKAISI

Maanantain pelissä moniin ikävyyksiin johtaneet riskit oli kitketty puna-mustassa leirissä minimiin ja parketilla nähtiin erittäin kurinalainen ja päättäväinen Dynamo. Kahden maalin johtoasemaan päästyään KaDy juoksutti kerta toisensa jälkeen pakan nopeasti pallon alle, asemoi prässin puolen kentän vaiheille ja piti linjat visusti tukittuna. Riskialttiisiin haastoihin ei ryhdytty, vaan pallot siivottiin tarpeen tulleen no-nonsense- hengessä oitis rajojen ulkopuolelle.

Lisäksi Dynamo onnistui kuin onnistuikin löytämään ratkaisijoita myös ykkösketjun takaa. Jukka Kytölä ja Mikko Kytölä olivat tietysti odotetustikin hyvin suuressa roolissa ja kumpainenkin veljeksistä pelasi noin 35 minuuttia. Esiin astui nyt muitakin nimiä, joten edes "Maagi" Hosion kaltaisen virtuoosin perään ei tarvinnut ikävöidä muiden, kuin häntä laulussaan kaivanneiden Riemun kannattajien. 

huge.jpgViime kaudella läpilyöntinsä tehnyt Jere Keskinen on kärsinyt pitkin talvea erilaisista vaivoista ja vastuu on jäänyt tästä johtuen varsin vähäiseksi. Kreivin aikaan pelikuntoon palautunut "Jekku" sai valmennukselta nyt näyttöpaikan ja hyödynsi sen sataprosenttisesti olemalla osallisena Dynamon kolmessa ensimmäisessä maalissa. Suurten pelien erikoismies Kimmo Tolvanen kantoi puolestaan fyysisen roolinsa ohella kortensa kekoon myös hyökkäyspäässä iskemällä kaksi maalia. Kahdesti osui myös KaDyn todellinen jokerikortti Juha Huusko (kuvassa) - "Huge" muisteli pelanneensa edellisen kahden maalin matsinsa taannoin kakkosdivarissa; nyt sellainen sattui kohdalle täydessä tuvassa liigan pudotuspeleissä.

Ottelun ensimmäisen maalin onnistui iskemään tällä kertaa Riemu, kun Janne Törmänen pääsi huudattamaan musta-turkoosia yleisönosaa lataamalla targettina häärineen Eetu Parpalan pudottaman pallon ohi Niila-Ville Laitisen. Dynamon tasoitusmaali syntyi helpottavasti jo alle minuutin kuluttua "Kimble" Tolvasen jatkettua Jere Keskisen tolppalaukauksen pitseihin. Jakson osumat jäivätkin sitten tähän, vaikka tapahtumarikas 20-minuuttinen antoi edellytykset useillekin maaleille. "Nippe" Laitinen otti reaktiollaan pois yhden "saletin" kimmokkeen ja toisessa päädyssä Riemun maalivahti Jori Lagerblom nollasi komeilla torjunnoillaan kolme "Komik" Kytölän loistopaikkaa. Jakson loppupuolella KaDyn rivit harvenivat taas uhkaavasti, kun Jussi Kaihlajärvi loukkasi kontaktitilanteessa kivuliaasti takareitensä ja joutui siirtymään sivuun. 

Suuntaviivat ottelun lopputuloksen suhteen vedettiin sitten toisen jakson alkupuolella. Tuomas Linjamäen maalivahdin yli roikottaman pallon kykeni Riemun puolustus vielä maaliviivalta siivoamaan, mutta lopulta Dynamo iski Jere Keskisen hahmossa 25 peliminuutin molemmin puolin. Ensin Keskinen ampui itse pallon suhteellisen kaukaa vasempaan alapesään ja alusti 26 sekuntia myöhemmin yhden kosketuksen syötöllään "Huge" Huuskolle väylän käydä iskemässä puna-mustat kahden maalin karkumatkalle, jota lähemmäs ei Riemu kyennyt enää itseään hinaamaan.

Ottelun viimeinen viisitoistaminuuttinen sujui pitkälti Dynamon suojatessa maaliansa matalan prässin voimin ja Riemun pyörittäessä palloa puolustusmuurin ympärillä, mutta lauantain ensimmäisen ottelun tapaan siniset ei tahtoneet löytää tietään maalipaikoille etenkään tasamiehityksin. Riemun toiveet ottelun tasoittamisesta alkoivat varista kuusi minuuttia ennen loppua, jolloin Tom Korolainen kaatoi "Jekku" Keskisen keltaisen kortin arvoisesti ja joutui poistumaan pukusuojaan saatuaan vain tovia aiemmin ensimmäisen varoituksensa. KaDy nautti syntyneestä ylivoimasta pyörittäen ensin reilun minuutin verran kelloa pois ja naulaten sitten "Kimble" Tolvasen maalilla ottelun. Riemu haki vielä sitkaasti kavennusta lentävän maalivahdin avulla ja onnistuikin tällä kertaa maalinteossa kahdesti, mutta kun myös "Huge" Huusko ennätti osumaan näiden välissä, ei vaaraa tasoituksesta päässyt syntymään.

Kaikkien odotusten arvoinen ottelusarja päätyi siis lopulta dynamolaisittain huojentavissa merkeissä. Tunnelma ja intensiteetti olivat jokaisessa ottelussa korkealla, mutta likaista jälkipyykkiä pestiin vain ensimmäisen ottelun jälkeen. Lajikulttuuria vietiin kaupungissa eteenpäin pitkin harppauksin ja kolmen ottelun yhteenlasketuksi yleisömääräksi muodostui todella komea 1688. Dynamon kapteeni Jukka Kytölä ohjasikin joukkueensa kiittämään ottelun jälkeen paitsi omia, myös Riemun kannattajia.

HAASTATTELUT

Kadyfutsal.net jututti kolmannen ottelun jälkeen Dynamon parhaana pelaajana palkittua Jere Keskistä sekä päävalmentaja Tero "Q" Kelhälää.

jekku.jpgAve, "Jekku". Sinulla ollut hankalampi kausi loukkien vuoksi, mutta nyt kulki hyvin. Vieläkö on varaa parantaa?

Joo, on ollut vaikea kausi, mutta tatsi on nyt yllättävän hyvä siihen nähden. Aina on varaa parantaa kuitenkin!

Olit vahvasti kääntämässä peliä ja sarjaa Dynamolle - miltäpä tuntui lämätä tehot 1+2 täyden Monnarin edessä?

- Tuli todella makeaan paikkaan kyllä onnistumiset ja aivan mahtavaa päästä pelaamaan tuollainen peli vielä täyden tuvan edessä. Ratkaisevien pisteiden tekeminen joukkueelle on yksi parhaista tunteista!

Sinun lisäksesi onnistui hienosti mm Juha Huusko, joka on hieman tuntemattomampi pelaaja "suurelle yleisölle" - minkälainen pelaaja "Huge" on?

- "Huge" on rauhallinen ja mukava joukkuepelaaja. Vahvuutena ehdottomasti 1 vs 1- pelaaminen etenkin puolustussuuntaan, mutta osoitti keskiviikkona että on myös hyvä tekijä hyökkäyssuuntaan.

Minkäs verran ratkaisevaa derbyvoittoa kopissa makusteltiin vai kääntyivätkö katseet jo nopeasti lauantaihin?

Kyllähän sitä voittoa ehdittiin matustella, mutta kyllä kopista lähdettyä katseet ja ajatukset olivat jo kääntyneet lauantaihin ja Ilveksen kaatoon.

Ave, "Q". Kommentoitko hieman peliä.

- Tämä oli kurinalaisin kolmesta puolivälierästä ja se oli meidän kannalta hyvä asia. Ei prässätty niin ylhäältä kuin aiemmin, prässättiin alempaa. Lähdettiin siitä, ettei meidän maaliin kovin monta takaiskua tulisi. Luovutettiin aiempia derbyjä enemmän pallonhallintaa Riemulle, odotettiin kärsivällisesti saumaa riistää ja iskeä vastaan.

- Antaumuksella puolustettiin, mentiin pallon eteen, peitettiin, blokattiin, liu’uttiin eteen.

- Tahtotaso oli korkein koko kaudella.

johto-kelhis.jpgKaksi ehdotonta ykköspyssyä oli poissa, samoin "Kaihlos" putosi harmillisesti pelistä loukkaantumisen takia. Peluutukseen on tullut paljon muutoksia totutusta - ja ehkä siitä, miten playoffit oli käsikirjoitettu KaDy:n ykkösketjun voimainnäytökseksi?

- Kyllä, runkosarjaan nähden melkein 50 % poissa tehopisteistä. Mutta leveyttä löytyi. "Huge" nousi isoon rooliin aiemmalta pieneltä vastuulta, loistava peli mieheltä. Samoin "Jekku" Keskinen. "Liima" Linjamäki pelasi miehekkään, puolustusvoittoisen pelin. Tuoretta jalkaa siis löytyi. Siihen tämä ottelu osittain ratkesi. 

Maalintekijöissä ei näkynyt Kytölöitä eikä Hosiota tällä kertaa, ihan hyväkin merkki?

- Kyllä, tasaisen hyvä esitys pelanneilta. Kenttäpelaajat uhrautuivat: pelastettiin monta hyvää Riemu-tonttia oikea-aikaisella peitolla. Kuten sanoin, tahtotila oli hyvä.

- Tämä oli huima kolmen matsin sarja, jossa tunteet ja voimasuhteet aaltoilivat. Draaman kaari kääntyi siis meille. Oltiin toisella puoliajalla jonkin verran parempia. Eka puoliaika oli aivan tasainen; Riemun johtokin oli lähellä.

Edessä vaikea ja mahdollisesti pitkä välieräsarja Ilvestä vastaan, millä eväin?

- No ensinnäkin saadaan tuoreet "Maagi" ja Arash kehiin tämänpäiväisen rosterin lisäksi; se on hyvä, lisää variaatioita peluutukseen. Tämänpäiväinen voitto kantaa eteenpäin. Sellaisille pelaajille jäi hyvä itseluottamus, jotka saivat tänään aiempaa enemmän vastuuta. Ei todellakaan olla yhden ketjun varassa, kuten tämänpäiväinen esitys osoitti.

- Ainakin kaksi kotipeliä saadaan, leveyttä löytyy nyt. Kokenut yleisurheiluvalmentaja Kaihlajärven Esa uutena kaverina tekee hyvää työtä joukkueen taustoissa hieronta-, huolto- ja neuvontapuolella; ehdottoman hyvä juttu. Huilimme pari päivää ja olemme täydessä iskussa lauantaina, kun Ilves saapuu Monnarille.

SEURAAVA OTTELU

Ensimmäinen välierä KaDy - Ilves FS pelataan Monnarilla lauantaina 11.4 klo 14:00.

Yleisöä: 725

Palkitut:

KaDy: Jere Keskinen

Riemu: Jaakko Ahokas

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
0 - 106:10Törmänen JanneParpala Eetu
1 - 107:01Tolvanen KimmoKeskinen Jere
2 - 124:58Keskinen JereKytölä Jukka
3 - 125:24Huusko JuhaKeskinen Jere
4 - 135:18Tolvanen KimmoKytölä Jukka
4 - 237:56Holopainen SakariPaljakka Janne
5 - 238:27Huusko JuhaKytölä Mikko
5 - 339:41Vähäkoitti VillePaljakka Janne
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
00:00Kytölä MikkoKeltainen
00:00Keskinen JereKeltainen
00:00Törmänen JanneKeltainen
00:00Ahokas JaakkoKeltainen
00:00Korolainen TomKeltainen
00:00Korolainen TomKeltainen
00:00Korolainen TomPunainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
1Laitinen Niila-Ville
Maalivahti
5Kaihlajärvi Jussi
Kenttäpelaaja
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaaja
7Tolvanen Kimmo
Kenttäpelaaja
8Linjamäki Tuomas
Kenttäpelaaja
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
11Kytölä Mikko
Kenttäpelaaja
14Rautiainen Markus
Kenttäpelaaja
16Huusko Juha
Kenttäpelaaja
21Savela Tarkko
Kenttäpelaaja