KaDy - Ilves FS (1 - 0)

Aika: 11.4.2015 14:00
Paikka: Monitoimitalo
Sarja: Pudotuspelit


Hirviö-luolan kotiyleisöä todella hemmotellaan tänä keväänä: Ensin KaDy suoriutui trillerimäisestä paikallisotteluiden sarjasta puolivälierissä. Ennätysyleisön edessä pelattiin täydet kolme peliä, joista viimeisessä vajaamiehinen Dynamo esitti upean varmoja otteita ja todellista voitontahtoa. Sitten kaatui ensimmäisessä välierässä ”arkkivihollinen” Ilves.

KaDy-miehistö ei hermoillut aina vaarallisen Ilveksen edessä. Punamustat jatkoivat siitä, mihin jäivät kovin erilaista Riemua vastaan: pelaajien itsevarmuus, asenne ja pelijärki olivat huipussaan. Dynamolaista pallorallia ei nähty, mutta ei myöskään korkeaa prässiä tai vaarallista säntäilyä. Molempien joukkueiden taholta varovaiseksi säädetty peli päättyikin ilvesmäisiin lukemiin 1–0 (1–0).

Ennakkoasetelmat

Futsal-kulttuurin lisäksi KaDy–Riemu-pelien venymisestä kolmanteen otteluun hyötyi Dynamon pelaajalista: maajoukkuemiehet Arash Muridiyazd ja Miika Hosio vapautuivat pelikiellostaan sopivasti Ilves-kohtaamiseen. Muutenkin KaDy-rosterin saattoi sanoa olevan todella hyvässä ”tikkarissa”, kun esimerkiksi Jere Keskisen ja Kimmo Tolvasen oli nähty esittävän pudotuspeleissä vaadittavia otteita. Riemun kaatajista kahden maalin Juha Huusko oli kuitenkin poissa kokoonpanosta kevätlensun vuoksi, samoin takareitensä satuttanut Jussi Kaihlajärvi.

kady-ilves-1.valiera-maagi-haastaa.jpg

"Maagi" haastaa. Tarvitseeko enää edes mainita, että Hosio on maalannut jokaisessa kauden pelissään?

Ilves oli pelannut kauden mittaan nipun pienimaalisia pelejä, jos kohta runsasmaalisiakin voittoja joukkueen tilille oli napsahdellut. Puolivälierissä Someron Voima kaatui suoraan kahdessa pelissä (6–2 ja 0–1). KaDy-hirviön ja tupsukorvien molemmista runkosarjapelistä pisteet päätyivät Jyväskylään, mutta enää ei pelattu runkosarjaa. Antti Teittisen miehistö saapui vieraisille hallussaan konsteja KaDyn kaatoon. Kysymys kuului, kykenisikö KaDy vastaamaan niihin: pitäisikö oma pää, entä kuinka sahata rikki maan kovin puolustus?

Mikä ratkaisi?

Ilvesmetsästys on tarkkuutta ja huolellisuutta vaativaa puuhaa, jossa saaliin tai saalistajan yksittäiset virheet voivat johtaa kaadon onnistumiseen tai kirveleviin haavoihin omassa nahassa. Tällä kertaa virheitä ei juuri nähty.

Runkosarjassa Dynamo pelasi pitkälti kiinteillä ketjuilla, pudotuspeleissä systeemi on ollut toinen. Yksittäisten vaihtojen myötä maajoukkuenelikosta on yleensä vähintään yksi pelaaja kerrallaan kentällä, ja tarpeen tullen yksittäiset pelaajat saavat roimasti enemmän peliaikaa. Ilves-pelissäkin nelikko korostui tuttuun tapaan jatkuvan varmuuden, maalin ja muutamien uhrautuvien pelastusten muodossa. Vuodattipa oman maaliraudan kanssa törmännyt ”Komik” Kytölä hien lisäksi vertaankin joukkueen eteen, mutta kolhusta selvittiin onneksi säikähdyksellä.

tare.jpg

Pelkillä maajoukkuemiehillä tätä peliä ei voinut ratkaista. Nuori ”Jekku” Keskinen vei palloa päätyyn ja paini siellä vastustajan kanssa tuttuun tapaan, ja tärkeässä roolissa olivat myös Tuomas Linjamäki, Tarkko Savela (vas.) ja joukkueeseen keväällä palannut Jaakko ”Yakub” Kinnunen. Huono uutinen oli isojen pelien ”Kimble” Toivasen varhain tapahtunut loukkaantuminen.

Ensimmäisellä puoliskolla Dynamolla oli hieman enemmän maalipaikkoja. Edullisia tontteja Ilves ei kuitenkaan antanut, ja monista punamustien laukauksista puuttui joko ruutia tai tarkkuutta. Sama tapahtui kuitenkin toisessakin päässä, ja täydellisen pelin pelannut Niila-Ville Laitinen (oik.) nollasi muun muassa Tatu Ahosen oivan tilaisuuden. Lähimmäksi ”Nipsun” maalia pääsi ensimmäisellä puoliskolla Jani Nyblom tolppalaukauksellaan. Sama mies vastasi toisella jaksolla Ilveksen komeimmasta maalipaikasta.

Jakson lopulla Ilves sai painetta KaDyn päätyyn, mutta useampikaan erikoistilanne ei johtanut maaliin. Sen sijaan KaDyn kulmapotku minuuttia ennen taukoa johti: ”Kajuk” luuppasi tutusti pallon ”Maagille”, jonka pomppiva veto ei onnistunut täysin, mutta muutti suuntaa Ilves-puolustajasta.

nippe.jpg

Toisella puoliskolla Dynamo joutui odotetusti vahvan painostuksen alle. Pakka pysyi kuitenkin kasassa ja pää kylmänä pelin lämmetessäkin. Viitisen minuuttia ennen loppua Ojanperä siirtyi penkille ja Simo Martiskainen haki maalivahdinpaidan ylleen. Ilveksen ylivoimapeli oli luonnollisesti pelin vaarallisin vaihe, mutta puolustusneliöön asettuminen saattoi myös vakauttaa dynamolaisten mielet, kun hetkeä aikaisemmin oli juostu päästä päähän ja pientä torikokoustakin oli vieraiden maalilla pistetty pystyyn. Joka tapauksessa puolustus toimi: joitakin kertoja Ilves onnistui diagonaalisyötöissä vetopaikkaan, mutta punamustat peittivät laukauksia uhrautuvasti. Paras tasoituspaikka syntyi parikymmentä sekuntia ennen summeria, mutta ”Ara” ehti vatsalihaksineen vedon ja tyhjän maalin väliin.

Tuomarit antoivat joukkueiden pelata lujaa, mutta ensimmäisellä puoliskolla vieraiden virheet täyttyivät. Kymppimetriset eivät olleet kaukana, ja kolmas varoituskin olisi saattanut Ilvekselle tulla esimerkiksi J-P Torvisen ”Komikiin” kohdistamasta tylystä lonkkataklauksesta. Totinen korkeiden panosten taisto pysyi kuitenkin loppuun saakka futsal-pelinä.

Päävalmentaja Tero ”Q” Kelhälä antoi pelin jälkeen kehuja puolustukselle:

Q: Kaksi kurinalaista joukkuetta kohtasi, eikä tässä kauheasti maalipaikkoja ollut. Molemmat pelasivat uhrautuvaisesti ja ottulu oli hyvin tasainen. Juuri kehuin ”Kajukia” ja ”Araa”, jotka ottivat kropalla iskuja vastaan  parissa tilanteessa, joissa Ilveksen maali oli todella lähellä.

Kadyfutsal.net: Katsomoon tuli fiilis, että puolustus oli varmaa ja kunnossa. Tuliko penkille sama vaikutelma?

Q: Kyllä, kyllä. Me lähdettiin prässäämään alempaa ja pidettiin pakka tiiviimpänä. Ei tullut suuria välejä, mutta lopussa se aukeni. Ilves pääsi pelaamaan meidän puolustuksen keskustaan, ja siitä aiheutui meille harmia. Huomiseksi pitää huolehtia, että keskusta pelataan tiiviimmin.

Seuraavat pelit

Suomi-futsalin moderni klassikko jatkuu heti sunnuntaina 12.4. klo 15. Pelipaikka on Pirkkahallin Ilves-luola Tampereella. Kolmas välierä pelataan Monnarilla keskiviikkona 15.4., ja tarvittaessa ratkaisevaa kolmatta voittoa haetaan lauantaina (Tampere) ja sunnuntaina (Jyväskylä) 18.–19.4.

Yleisöä: 271

Palkitut:
KaDy: Niila-Ville Laitinen
Ilves: Tomi Lahtinen

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
1 - 018:53Hosio MiikaKytölä Jukka
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
00:00Martiskainen SimoKeltainen
00:00Ahonen TatuKeltainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
1Laitinen Niila-Ville
Maalivahdit
4Kinnunen Jaakko
Kenttäpelaaja
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaajat
7Tolvanen Kimmo
Kenttäpelaajat
8Linjamäki Tuomas
Kenttäpelaaja
9Muridiyazd Arash
Kenttäpelaajat
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
10Hosio Miika
Kenttäpelaajat
11Kytölä Mikko
Kenttäpelaajat
21Savela Tarkko
Kenttäpelaaja