KaDy - Ilves FS (4 - 3)

Aika: 15.4.2015 19.00
Sarja: Pudotuspelit

Kaikkien aikojen pudotuspelit jatkuvat Kadyn kannalta muikeissa merkeissä. Dynamo nappasi välierävastustaja Ilveksestä niskalenkin kukistamalla tamperelaiset joukkueiden kolmannessa kohtaamisessa. Jyväskylän Monnarilla pelatun ottelun jälkeen puolivälierävoitot ovat 2–1 Dynamon hyväksi, ja finaalipaikka voi siis ratketa lauantaina Ilveksen vieraana.

Lähtökohdat

Kaksi ensimmäistä osaottelua olivat sangen varovaista peliä, jossa molemmat joukkueet välttivät viimeiseen asti virheitä. Lopputulokset heijastelivat tätä: Monnarilla voitto meni tuloksella 1–0 KaDylle, Pirkkahallilla peli ratkesi 1–1-tasurin jälkeen pilkkukisalla Ilvekselle. Puolustusvoittoisissa peleissä maalit syntyivät erikoistilanteista. Monnarilla Miika ”Maagi” Hosio jatkoi kulmapotkun puolustajan kautta maaliin, Pirkkahallissa Ilveksen Tatu Ahonen ja KaDyn Jussi ”Kaihlo” Kaihlajärvi onnistuivat suunnilleen samoilta etäisyyksiltä: edellinen laukoi kulmapotkun volleynä yläkulmaan, jälkimmäinen vapaapotkun matalana maajoukkuevahti Juha Ojanperän taakse.

Ensimmäisessä välierässä molemmat joukkueet keskittyivät oman maalin vartioimiseen. "Yakub", "Komik", "Tarkovski" ja "Ara" puolustavat "Nipen" johdolla kulmaa.

Keskiviikkona Monnarin kolmesataapäinen yleisö odotti jälleen varovaista ja tarkkaa peliä. Kolmas ottelu oli kuitenkin toista maata: edellisen pelin runsaat maalipaikat ja muutenkin vahvat otteet olivat kenties lisänneet KaDy-miehistön itsevarmuutta, ja edellistä kotivoittoa avoimempi peli tarjosi Monnarin yleisölle viihdyttävän illan dramaattisine käänteineen. Dynamo houkutteli alusta saakka vastustajaa omalle alueelleen ja haastoi röyhkeästi omassa päässä: prässin ohittaminen huolettoman näköisin kikoin vaikutti jopa liian riskialttiilta itseluottamukselta, mutta se kannatti ja parketti aukesi moneen kertaan vastustajan päässä.

KaDy aloitti luomalla jatkuvan paineen vastustajan päätyyn. Ojanperä joutui venymään ensimmäisillä minuuteilla useisiin torjuntoihin; Ilveksen hutilointi esimerkiksi sivurajapotkuissa oli realisoitua jo varhain taululle. Seitsemännellä peliminuutilla Jere ”Jekku” Keskinen käänsi pallon maalin eteen, josta Mikko ”Komik” Kytölä jatkoi sen pitseihin. Vielä hetken  maalin jälkeen Ilves tuntui olevan pahasti sillassa, mutta sitten Tatu Ahonen maalasi kahdesti 14 sekuntin aikana.

ara2.jpgPunamustat eivät lannistuneet tappioasemasta eivätkä kovaotteisesta futsalista, jota erotuomarit pudotuspelien henkeen sietivät. Arash Muridiyazd (kuvassa) avasi play off -pistetilinsä kahdella tärkeällä osumalla, joilla KaDy tuli tasoihin ja meni johtoon. Miika Hosion maaginen maaliputki oli katkennut Tampereella, mutta nyt hän oli lähellä palata maalintekijäsarakkeeseen:  ”Maagi” nosti pallon Ojanperän yli, mutta ”Aran” tehtäväksi jäi saatella se perille.

KaDy-hirviö säikytteli tamperelaisia ”Aran” maalien jälkeenkin ja jopa tuhlaili maalipaikkoja, mutta niin vain Ilves tuli uudelleen tasoihin: Ahonen kaadettiin KaDyn maalilla, ja Tomi Lahtinen pääsi laukomaan kuuden metrin pisteeltä hieman ennen taukoa lukemiksi 3–3. Vaikka KaDy oli pitänyt palloa ja saanut maalipaikkoja, vedot olivat viuhuneet hieman ohi ja viimeiset liu’ut takatolpalle olivat jääneet vajaaksi. Ratkaisiko toisen puoliajan Ilveksen rutiini kovissa peleissä vai KaDyn vauhti ja itsevarmuus?

Mikä ratkaisi?

Pelin toinen puoliaika oli KaDyn taholta huolellista peliä. Vastustaja kuumeni entisestään, ja otteet kovenivat, mutta kylmäpäiset dynamolaiset pitivät Jukka ”Kajuk” Kytölän, Tuomas ”Liima” Linjamäen ja molempiin suuntiin uurastaneen Muridiyazdin johdolla tupsukorvat poissa avopaikoilta. Ilves pelasi paljon pitkiä ja tarkkoja diagonaalipalloja aivan päätyyn, mutta ”Nippe” Laitinen hoiti täsmällisesti niistä syntyneet vaaratilanteet. Jaksolla tehtiin vain yksi maali: Kytölät pelasivat laidassa hienosti yhteen, ja ”Kajuk” laukoi matalan vedon Ojanperän taakse.

Ilveksen Simo Martiskainen häärii reikäpaitamaalivahtina, mutta "Maagi" ja "Liima" hoitavat tilanteen.

Viitisen minuuttia ennen loppusummeria Ilves aloitti ylivoimapelinsä. Jo ennen tätä vierailla oli ollut painejaksoja, ja muun muassa Petri Grönholm ja Jani Nyblom olivat läpi pelin hankalia pidettäviä. Ylivoimalla Ilveksen ote kiristyi entisestään, mutta KaDy-nelikko puolusti huolellisesti. Sen kerran kun neliö hajaantui ja Ilves pääsi väliin, ”Nippe” tuli maaliltaan oikea-aikaisesti ja hoiti tilanteen päällään. Dynamo pääsi muutaman kerran roikottamaan pallon kohti tyhjää maalia, mutta enempää osumia ei siis nähty.

Varmuuden ja kylmäpäisyyden piikkiin laittoi myös kapteeni Jukka Kytölä voiton, kun häneltä kysyttiin, mikä pelin ratkaisi:

­– No, minun tekemä maali… Ei vaan, toisella jaksolla meidän piti tiivistää puolustusta ja vähentää riskejä – Ilves sai liikaa nopeita vastahyökkäyksiä ekalla jaksolla ja teki niistä maaleja. Mehän olisimme voineet ensimmäisellä jaksolla tehdä vaikka kuinka monta maalia, mutta peli oli tasan. Me tiedettiin, että tehdään kyllä yksi, kunhan vaan pidetään oma pää puhtaana. Lopussa Ilves laittoi ylivoimalla tosi hyvin painetta, mutta kestettiin ja oltiin henkisesti vahvoja, mikä ottelun lopulta ratkaisi. Ilves lähti ehkä huutelemaan tuomareille, me keskityttiin pelaamiseen.

Erikoista

Suotta ei KaDyn ja Ilveksen kohtaamista ole kutsuttu Suomi-futsalin nykyklassikoksi. Runkosarjapelien ja cup-vääntöjen lisäksi joukkueet ovat asettuneet vastakkain  pudotuspeleissäkin jo 12 eri päivämäärällä. Suotta ei myöskään KaDya pidetä edelleen haastajana näissä peleissä: ennen Monnarin keskiviikkoista viimeisintä peliä punamustat eivät olleet kertaakaan johtaneet pudotuspelisarjaa. Keväällä 2011 tamperelaiset pudottivat KaDy-hirviön hopealle suoraan kolmessa pelissä, seuraavana vuonna KaDy taipui finaalisarjan neljännessä, legendaarisessa ottelussa Monnarilla, ja ”pronssikaudella” 2012–2013 Ilves vei välieräkohtaamiset kahdessa pienimaalisessa pelissä. Välieräsarjan johtoasema on siis jo pieni virstanpylväs itsessään.

Tero Kelhälän kokenut joukkue tuskin antautuu johtoasemassa hybriksen valtaan,  mutta punamustien otteet tasaväkisissä koitoksissa ovat olleet sen verran vaikuttavat, että ottelusarjan lopettaminen neljänteen peliin ei olisi lainkaan yllättävää. Toisaalta Ilves vie kohtaamisen Pirkkahallin parketilta vanhaan luolaansa Spiralille, josta Dynamolla on sangen nihkeät kokemukset. Pelialusta ja vanhat haamut eivät kuitenkaan riitä huippuvireisen KaDy-hirviön lannistamiseen – lauantaina nähdään onko Antti Teittisen arsenaalissa konkreettisempiakin konsteja.