Ilves FS - KaDy (2 - 4)

Aika: 18.4.2015 19.00
Paikka: Spiral-Halli, Tampere
Sarja: Pudotuspelit


Kampuksen Dynamo palkitsi kymmenet Tampereelle matkustaneet kannattajansa lunastamalla paikan Futsal-Liigan loppuotteluihin kaatamalla Ilves FS:n numeroin 2-4 (0-0) ja viemällä näin muodoin ottelusarjan nimiinsä lukemin 3-1. Kaukajärven Spiral-hallissa nähtiin kipakat lauantaitanssit, ja vaikka neljäs semifinaali ei ehkä ollut sarjan korkeatasoisin ottelu, niin ehdottomasti kiihkein se vaihtelevine draaman kaarineen ja kihisevän kuumine tunteineen oli.   

ENNAKKOASETELMAT

Dynamo lähti pilkkomaan välieräsarjaa suhteellisen paineettomassa tilassa. Vaikka ryöstö Tampereella ei onnistuisikaan, olisi vielä yksi mahdollisuus hoitaa asia kotisalissa Monnarilla, jonka parketilla puna-mustien peli on rullannut play-offeissa ajoittain täysin suvereeniin malliin. Kaiken nähnyt, kokenut ja voittanut Ilves oli ajettu selkä seinää vasten, mutta tässä tilanteessa joukkue olisi varmasti vaarallisimmillaan. Pelipaikkana toiminut Spiral-halli mattoineen toisi peliin oman sävynsä, sillä Dynamo ei hallin hitaalla alustalla ole koskaan erityisen hyvin viihtynyt. Ilvekselle paluu vanhaan kotisaliin oli jonkin asteinen etu, vaikkei joukkue siellä enää harjoittelekaan. Keltapaidat olivat odotetusti kaivaneet työkalupakistaan käyttöön kaikki mahdolliset keinot, sillä sarjan aiemmat ottelut penkiltä seurannut pelaaja-valmentaja Antti Teittinen oli nyt pelaavassa kokoonpanossa heti alusta pitäen.

MIKÄ RATKAISI

Piirun verran Ilvestä koko ottelusarjan edellä ollut KaDy onnistui lauantainakin raapimaan tarvittavan eron, tällä kertaa melko haastavienkin mutkien kautta. Kun Ilves oli toisella jaksolla kirinyt KaDyn hankkiman 0-2- johdon tasoihin ja puna-mustien keskeisimpiin pelaajiin lukeutuva Mikko Kytölä oli joutunut kahdella keltaisella kortilla ulosajetuksi, saattoi moni arvella Ilveksen ajelevan dieselillään vääjämättä voittoon. Toisin kuitenkin kävi, sillä voitontahtoisen Dynamon liekki alkoi palaa haasteen edessä entistä kirkkaammin ja sarja käännettiin viimeisen kymmenminuuttisen aikana lopullisesti Jyväskylän suuntaan. 

jekku.jpgVoitto on koko joukkueen, mutta paikallaan on nostaa esiin muutama erityisen näkyvässä roolissa ollut pelaaja. Ottelun ratkaisuhetkillä suurempaa ruutua saanut Jere Keskinen (kuvassa) teki useita oikeita asioita joukkueensa hyväksi ja maalivahti Niila-Ville Laitinen esitti tiukassa paikassa kauden parasta peliään, unohtamatta tietenkään voittomaalin putannutta Miika Hosiota, joka palasi kahden maalittoman ottelun jälkeen normaaliin päiväjärjestykseen.

Ottelun ensimmäinen puoliaika oli KaDylle erittäin hankala. Ilves onnistui purkamaan Dynamon prässiä ja hakeutumaan vaarallisille alueille, joka aiheutti vierasjoukkueen virhetilin täyttymisen jo ennen jakson puoliväliä. Valmentaja Tero Kelhälä kykeni kuitenkin aikalisän kautta rauhoittamaan tilanteen ja KaDy sai pidettyä Ilveksen poissa kymmenen metrin vaparipisteeltä. Tauolle selviäminen tasatilanteessa oli tärkeä etappi Dynamolle.

Toisen jakson KaDy puolestaan aloitti vahvasti ja nopeasti hankittu 0-2-johto toi muistumia edellisen Monnarin ottelun lennokkaasta hyökkäyspelistä. Arash Muridiyazd tuikkasi ottelun avausmaalin ja "Komik" Kytölä lisäsi johtoa lataamalla Jukka Kytölän siirtämän vapaapotkun Juha Ojanperän selän taakse. 0-2-maali syntyi 4 vs 3 -ylivoimalla Ilveksen Jani Korpelan saatua vapaapotkua edeltäneestä tilanteesta toisen keltaisen korttinsa. Dynamon kolmaskin maali oli erittäin lähellä "Maagi" Hosion liu'uttua pallon takatolpalta hiuksenhienosti kehikon väärälle puolen; pian tämän jälkeen Ilves pääsikin uimaan kiinni otteluun, kun Petri Grönholm ohjasi Jani Nyblomin sisäänpotkun verkkoon aivan maalin edustalta. KaDyn hankaluudet saivat jatkoa välittömästi tämän jälkeen Mikko Kytölän nykäistyä karkuun yrittäneen Ilves-pelaajan kumoon toisen varoituksen arvoisesti. Tässä vaiheessa tunnelma Spiral-hallissa oli kuumunut jo melko korkeisiin lukemiin ja lämpö tarttui myös ottelun kuuluttajaan, joka lipesi "Komikin" ulosajosta tiedottaessaan ulos neutraalista roolistaan ja asialinjan tuolle puolen. 

Ilves käytti ylivoimansa ammattimaisesti hyödykseen ja tasoituksen tälläsi Nyblomin esityöstä kokenut Jarno Majamaa. Johtoasemaan saakka ei Ilves lauantaina koskaan päässyt, vaan monikymmenpäisen kannattajajoukon tukema KaDy sorvasi 34. peliminuutilla ottelun voittomaalin. Energisesti esiintynyt "Jekku" Keskinen puski itsensä läpi vasemmalta sivustalta ja etsi syötöllään takatolpalta "Maagi" Hosion, joka hautasi kuulan vuorenvarmasti Ilves-maaliin. Nopeasti lentävän maalivahdin käyttöön ottaneen Ilveksen loppukiriä hankaloitti täynnä ollut virhesarake ja Hosio pääsikin yrittämään ottelun tappamista kympin pisteeltä, mutta "Julli" Ojanperä piti joukkueensa vielä mukana torjumalla yrityksen. "Maagin" seuraavan huippupaikan ennätti puolestaan peittämään J-P Torvinen ja Dynamo-leiri sai puristaa voittoa aivan viime hetkille saakka, kunnes Ilveksen seitsemännen rikkeen jälkeen "kymppikortin" saanut Jussi Kaihlajärvi kävi pyssyttämässä lopullisen ratkaisun. Spiral-hallin omintakeisen sireenin ujellettua pelin päättyneeksi pääsivät joukkue ja kannattajat juhlimaan yhdessä finaalipaikkaa - nämä olivat ikimuistoisia hetkiä niin kentällä kuin katsomossakin!

Varmaa on nyt se että Dynamo palaa kahden vuoden tauon jälkeen mitalikantaan. Puna-mustien palkintokaapista löytyy niin hopeaa (2011, 2012) kuin pronssiakin (2013) ja nyt tarkoituksena saada värisuora täyteen. Finaaleissa vastustajana on nimivahva runkosarjan voittaja Sievi Futsal, joka nauttii ottelusarjassa kotiedusta ja ehkäpä myös niukasta ennakkosuosikin asemasta. Hurjalla itseluottamuksella pelaava ja play-offien kuluessa joukkueena kasvanut Dynamo ei kuitenkaan ole loppuotteluissa vain osallistumassa, vaan Sieviin lähdetään ryöstölle heti ensimmäisen tilaisuuden tullen.

HAASTATTELUT

KadyFutsal.net haastatteli sekä joukkueensa parhaana palkitun maalivahti "Nippe" Laitisen että päävalmentaja Tero "Q" Kelhälän.

nippe.jpgAve, "Nielsen"! Finaalipaikka plakkarissa - kuinka sarja kääntyi Dynamolle?

Koko ottelusarjassa oltiin mielestäni pelillisesti Ilvestä edellä ja ansaittiin finaalipaikka. Päästiin olemaan iso osa sarjasta johtoasemassa ja kuskin paikalla, mikä on tietysti henkisesti paljon helpompaa kentällä. Tietyillä vastustajan pelaajilla - kokeneillakin - alkoi kasetti hajota mitä pidemmälle ottelusarja eteni, ja siitä oli meille hyötyä. Erittäin tyytyväinen olen sarjassa myös siihen, että pelasimme melkein 15 minuuttia 5 vs 4 -alivoimaa otteluiden lopussa päästämättä maaliakaan.

Entä minkälainen tämä ratkaiseva ottelu oli?

Eilinen neljäs ottelu ja varsinkin sen ensimmäinen puoliaika oli meille selvästi vaikein. Ilves näytti siinä parastaan ja saimme olla tyytyväisiä, että pääsimme tauolle tasatilanteessa. Toiselle puoliajalle saimme taas homman toimimaan ja pääsimme nopeasti 2-0 -johtoon, mutta omilla virheillä päästimme Ilveksen taas tasoihin ja peliin mukaan.

Millä keinoin käännettin silti kovassa paikassa voitto kotiin?

- Suurin syy siihen, että pelin lopussa saimme vielä kairattua voiton saattoi hyvinkin olla se käsittämättömän kova kannatus, mitä vieraskentällä saimme. Ei varmasti ollut Ilvekselle se mieluisin kotipeli, kun KaDy-fanit ottivat hallin haltuun, suuri kiitos paikallaolijoille! Meille se toi lisää virtaa ja taistelua kentälle. Oli yksi KaDy-uran hienoimpia hetkiä pelata viimeiset sekunnit pois ja juhlia voittoa vieraskentällä tuollaisen porukan edessä.

johto-kelhis.jpgAve, "Q"! Ensimmäisellä jaksolla virheet tapissa alta 9 minuutin - oltiinko ylilatautuneita? 

- Ensimmäisen jakson ensimmäiset kymmenen minuuttia prässättiin ylhäältä ja Ilves pääsi iskemään diagonaalisyötöillä erittäin vaarallisesti luoden muutaman todella vaarallisen maalipaikan. Aikalisän jälkeen pyrin rauhoittamaan prässäämistä virheiden täyttymisen johdosta, sekä siitä syystä, että emme saaneet pallonhallintaa itsellemme. En tiedä oltiinko ylilatautuneita, mutta aikalisän jälkeen saimme virheet kuriin ja puolustuksemme keskustan tiiviimmäksi. 

Toisen jakson alussa päästin 0-2-johtoon, mutta Ilves kampesi verraten pian rinnalle ja ehkä katsomossa arveltiin pelin kääntyvän heille kun "Komik" sai punaisen. Joukkueesta kuitenkin aisti lehtereille todella kovan itseluottamuksen. Miten kommentoit tätä ottelun toista puoliaikaa? 

- Ottelu oli varsin rikkonainen, ja olimme ensimmäisellä puoliajalla huonompia, mutta mitä pidemmälle ottelu eteni, niin sitä paremmin pärjäsimme. Meidän olisi pitänyt pystyä pelaamaan 0-2-tilanteessa riskittömämmin. "Komikin" ulosajon jälkeen peliaika jakaantui tasaisemmin, mutta haluan nostaa esille "Jekku" Keskisen, joka haastoi ennakkoluulottomasti Ilves-pelaajia pakottaen heitä rikkomaan. Kaiken kruunasi "Jekun" ratkaiseva rooli ratkaisevassa 2-3-maalissa.

Mitä jäi tästä ottelusarjasta päällimmäisenä mieleen?

- Kaikki Ilves-kohtaamiset olivat erittäin tasaisia otteluita, joissa pelattiin tarkkaa, mutta kansallisen mittapuun mukaan erittäin hyvää futsalia. Ensimmäisessä ottelussa olimme pelillisesti ehkä enemmän alakynnessä, mutta voitimme. Toisessa ottelussa olimme pelillisesti mielestäni parempia, mutta hävisimme. Kolmas ottelu meni mielestäni ansaitusti meille. "Nippe" paransi Ilves-sarjassa koko ajan ja neljännessä kohtaamisessa hän oli jo erinomainen. Pudotuspeleissä tapahtuneet ulosajot ovat osoittaneet, että meiltä löytyy kyllä maju-ringin ulkopuolisia vastuunkantajia tilanteen niin vaatiessa. Kuntotekijät eivät olleet ainakaan meitä vastaan tässä otteluparissa.
- Haluan vielä kiittää kannattajiamme, jotka kannustivat meitä äänekkäästi koko ottelusarjan ajan. Etenkin ratkaisevaan otteluun Tampereelle oli saapunut kiitettävän paljon äänekkäitä kannattajiamme paikalle. Kiitos!

Futuuria kohden: Ilves-pelit mentiin kapeahkolla peluutuksella ja nyt sitten "Komik" Kytölä on sivussa ensimmäisen finaalin. Saadaako ensi viikonlopuksi lisävoimaa kupongille (Akhawan, Huusko, Kinnunen, Savela, Takala, Tolvanen)?

- Meillä on tosiaan pienten vaivojen/esteiden vuoksi ollut muutamia poissaoloja. Olen luottavainen sen suhteen, että ensi viikonlopulle saataisiin vähintään kaksi heistä pelikuntoiseksi. 

Finaaleihin palataan varmasti vielä loppuviikosta, mutta minkälaisia ajatuksia tuleva ottelusarja Sieviä vastaan herättää tuoreeltaan? 

- Sievi Futsal poikkeaa pelitavaltaan paljonkin Ilveksestä. Sievillä on taitavia yksilöitä, joiden kanssa meidän pitää olla hereillä koko ottelun ajan. 

SEURAAVAT OTTELUT

1. loppuottelu Sievi Futsal - KaDy lauantaina 25.4. klo 16:00 Sievin Monitoimihallissa. KANNATTAJABUSSI OTTELUUN SUUNNITTEILLA - SEURAA ILMOITTELUA DYNAMON SOSIAALISEN MEDIAN KANAVILLA!

2. loppuottelu KaDy - Sievi Futsal sunnuntaina 26.4. Monnarilla. Kellonaika täsmentyy myöhemmin.

Palkitut:

Ilves FS: Jani Nyblom
KaDy: Niila-Ville Laitinen

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
0 - 121:32Muridiyazd ArashKytölä Mikko
0 - 225:10Kytölä MikkoKytölä Jukka
1 - 227:13Grönholm PetriNyblom Jani
2 - 229:27Majamaa JarnoNyblom Jani
2 - 333:41Hosio MiikaKeskinen Jere
2 - 439:47Kaihlajärvi JussiEi syöttäjää
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
00:00Nyblom JaniKeltainen
00:00Kytölä MikkoKeltainen
00:00Muridiyazd ArashKeltainen
00:00Korpela JaniKeltainen
00:00Korpela JaniKeltainen
00:00Korpela JaniPunainen
00:00Kytölä MikkoKeltainen
00:00Kytölä MikkoPunainen
00:00Hosio MiikaKeltainen
00:00Teittinen AnttiKeltainen
00:00Torvinen Juha-PekkaKeltainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
1Laitinen Niila-Ville
Maalivahti
5Kaihlajärvi Jussi
Kenttäpelaaja
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaaja
8Linjamäki Tuomas
Kenttäpelaaja
9Muridiyazd Arash
Kenttäpelaaja
10Hosio Miika
Kenttäpelaaja
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
11Kytölä Mikko
Kenttäpelaaja
14Rautiainen Markus
Kenttäpelaaja