Sievi Futsal - KaDy (3 - 2)

Aika: 29.4.2015 19.00
Paikka: Sievin monitoimihalli
Sarja: Pudotuspelit

nippe.jpgFutsal-liigan kauden 2014-15 mestaruus ratkesi keskiviikkoiltana Sievin monitoimihallissa, kun kotijoukkue Sievi Futsal löi Kampuksen Dynamon finaalisarjassa kolmannen kerran peräkkäin ja kuittasi pokaalin Kalajokilaaksoon otteluvoitoin 3-0. Haastavasta tilanteesta vierasotteluun lähtenyt KaDy kaatui saappaat jalassa ja kamppaili voitosta kirjaimellisesti viimeiseen sekuntiin saakka, sillä Sievin voittomaaliksi jäänyt osuma syntyi ainoastaan 26 sekuntia ennen loppua ja vielä tämänkin jälkeen Dynamo ehti pyöräyttämään reikäpaitamyllyänsä muutamaan kertaan. Kauden viimeisen ottelun loppunumeroiksi jäivät 3-2 (2-1). KaDyn näkyvimpänä hahmona huseerasi kolmannessa finaalipelissä maalivahti Niila-Ville Laitinen (kuvassa), joka teki joukkueensa ensimmäisen maalin ja oli vahvasti mukana myös toisessa, joka tosin omaksi maaliksi tilastoihin kirjattiin.

ENNAKKOASETELMAT

Sievi oli onnistunut raapimaan viikonlopun 1. ja 2. finaaliotteluista niukat voitot ja Dynamon matka mestaruuteen oli käynyt tämän myötä erittäin mutkaiseksi. Se vaati kolmea voittoa, aivan kuten ottelusarjan alussakin, mutta kaksi näistä olisi nyt kyettävä ottamaan vieraskentällä. Joka tapauksessa uskoa asiaan joukkueen sisällä riitti edelleen ja sitä löytyi myös noin 20 hengen kokoiselta kannattajajoukolta, joka ei epäröinyt suunnata satojen kilometrien matkalle tukemaan puna-mustia epäkiitollisesta ajankohdasta huolimatta.

Ottelupallo kourassaan tällä kaudella valloittamattomana säilyneeseen kotisaliinsa päässyt Sievi oli tällä kertaa jo niukkaa suurempi suosikki, näin siitäkin huolimatta että joukkueen ykköstykki Nikola Erceg oli Jyväskylässä pelatun toisen finaaliottelun sekavien loppuhetkien tapahtumien seurauksensa pelikiellossa. Kysymyksiä saattoi herättää se kuinka kotijoukkue kykenisi tilanteen ja sen tuomat paineet käsittelemään - seutukunnan palloiluyleisö kun oli varmasti asennoitunut viettämään mestaruusjuhlia kotisalissa heti kolmannen ottelun päätteeksi.

MIKÄ RATKAISI

Ottelu oli kahden ensimmäisen finaalin tavoin äärimmäisen jännittävä ja tasainen - niin sanottu "maalin peli". Edeltäjiensä tavoin kolmaskin finaali kääntyi Sieviin loppuhetkien osumalla, vaikka Dynamolla oli tälläkin kertaa eväät kääntää ottelu nimiinsä. Jos ensimmäinen finaali ratkesi absurdinpuoleiseen lipsahdukseen ja toinen puolestaan loisteliaaseen yksilösuoritukseen, niin nyt Sievi painoi voittomaalin lähes tahdon voimalla loihtimalla ratkaisun varsinaisen peliajan kalkkiviivoilla.

Keskiviikon finaali alkoi varsin tarkoissa merkeissä, joskin Dynamolle toivat harmia jo ensimmäisen peliminuutin aikana saadut kaksi rikettä. Maalipaikkoja nähtiin lähinnä pallonmenetysten suorina seurauksena ja paremmat tilanteet osuivat kotijoukkueelle, joka siirtyikin jakson puolivälissä johtoon. Jarmo Junno hankki pallon syvällä KaDyn alueella voimakkaalla karvauksellaan, onnistuen ohittamaan vielä maalivahti Niila-Ville Laitisenkin ja lähettämään Penaltyn kohti tyhjää verkkoa. Paikalle ehti vielä liukumaan KaDyn kippari Jukka Kytölä, mutta valitettavasti pallon pysäytti lattian pinnasta maaliviivalta "Kajukin" käsi, eikä erotuomari Timo Onatsulle jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin lähettää hänet suoralla punakortilla ulos. Pudotuspelien pistepörssin tehtyjen maalien mitalla voittanut Timur Inapshba latasi kuusimetrisen maalin vasempaan alakulmaan, vaikkakin "Nippe" Laitinen oli laukauksessa hyvin mukana.

KaDyn päävalmentaja Tero Kelhälä reagoi tappioasemaan ja ehdottoman luottopelaajansa menetykseen aikalisällä. "Q" halusi pallonhallinnan nostamalla "Nielsen" Laitisen välittömästi viidenneksi kenttäpelaajaksi ylivoimapeliä pyörittämään, joten  Dynamo ryhtyi liikuttelemaan palloa Sievin puolustusneliön ympärillä ja tämä olikin kupletin juoni miltei katkeamattomasti aina ottelun päätössummeriin saakka. Sievi lisäsi johtoaan Dritan Stafsulan lingottua Juho Keskisen torjunnasta kimmonneen pallon tyhjään KaDy-maaliin kaukaa omalta alueeltaan, mutta pian tämän jälkeen tuotti KaDyn ylivoimapelikin tulosta. Kavennusmaalin teki erinomaisella viimeistelyllään nopeasti irtopalloon reagoinut "Nippe" Laitinen, joka lakaisi kuulan häkkiin vasurillaan. Laitinen oli todella lähellä onnistua tasoituksessa jakson viimeisellä minuutilla, mutta Juho Keskinen kykeni kaapaisemaan pallon väljemmille vesille aivan maaliviivalta.

KaDy jatkoi tauon jälkeen samalla taktiikalla kasaten 5 vs 4-ylivoiman aina oitis pallon itselleen saatuaan ja tasoitusmaali syntyi lopulta pitkällisen pyörittämisen päätteeksi noin kuusi ja puoli minuuttia ennen täyttä aikaa. "Nippe" Laitinen hääräsi nytkin keskeisessä roolissa ohjaamalla Arash Muridiyazdin syötön maalin edestä sisään SiFun Juho Alasuutarin ahterin kautta. Lentävällä maalivahdilla jatkettiin all in- hengessä vielä tasatilanteessakin ja muutaman kerran pallo maalinedustan flipperiin poukkoilemaan saatiinkin, mutta ei kuitenkaan perille saakka. Sievi ei juurikaan roiskinut summittaisia palloja kohden tyhjää Dynamo-maalia, vaan kokeiluja tehtiin ainoastaan riskittömistä tilanteista. Lähimpänä maali oli Radik Akhmekthanovin kierteisen oman kenttäalueen kulmasta ammutun laukauksen kolahdettua tolpan juureen ja siitä ulos. Ottelun jälkimmäisen jakson mittaan nähtiin myös yleisesti ottaen varsin siistin ja edellisen viikonlopun tapahtumiin nähden rauhallisen ottelun rajuin kontakti, kun Jussi Kaihlajärvi täräytti Joni Pakolan rajusti kumoon myöhästyneellä liukutaklauksella.

Ottelun ja koko finaalisarjan lopullisesti sinetöinyt maali nähtin jyväskyläläisittäin raadollisesti vasta ottelun käännyttyä viimeiselle puoliminuuttiselleen. Dritan Stafsula sai haastettua laidasta itselleen vapaata jalkaa ja lähetti maalin edustalle korkean pallon, jonka Rami Tirkkonen ehti "Nippe" Laitisen nenän edestä tossunsa kärjellä verkkoon koukkimaan. KaDy sai viimeisenä rynnistyksenään aikaan vielä yhden iskun, mutta raivoisasti puolustaneen kotijoukkueen lihamuurista ei löytynyt enää aukkoja ja summerin soitua hallin matolla alkoivat isäntien railakkaat mestaruusjuhlat.

Kolme sitkeää taistelua finaaleissa esittänyt Dynamo sai seremonioissa osakseen lajipäällikkö Jyrki Filpun jakamat hopeiset lätkät. Kolme perättäistä tappiota eivät anna sijaa selittelyille loppuotteluiden paremmasta osapuolesta, mutta otteluista jokainen oli niin täpärä, että upean kauden pelannut Dynamo-miehistö koki mestaruuden olleen näennäisesti tylystä 3-0- lopputulemasta huolimatta loppuun saakka käsiensä ulottuvilla. Niin joukkueen kuin kannattajienkin keskuudessa koettiinkin kauden saatua päätepisteensä hyvin tunteikkaita ja kenties haikeitakin hetkiä.

ERIKOISTA

Jukka Kytölän saama punakortti oli hänen ensimmäisensä futsalkentillä koskaan. Ulosajoja nähtiin KaDyn käymissä playoff-otteluissa kaikkinensa poikkeuksellisen runsaasti: 10 punakorttia yhtä monessa kamppailussa, näistä neljä Dynamolle ja kuusi vastustajille

TERO "Q" KELHÄLÄN KOMMENTIT

KaDyFutsal.net jututti päävalmentajan vielä keskiviikon kolmannen finaalin tiimoilta.

johto-kelhis.jpgAve, "Q". Näkemykset keskiviikon ottelun kulusta?

- Keskiviikon finaali oli muiden finaalisarjan otteluiden tavoin erittäin tasainen. Tarkoituksena oli peluuttaa 10 kenttäpelaajaa aikaisempaa tasaisemmin ensimmäisellä puoliajalla, jotta toisella puoliajalla olisi vielä varaa kiristää ruuvia. Ulosajon jälkeen siirryimme varasuunnitelmaan ts. pyrimme saamaan pallonhallinnan lentävää maalivahtia käyttäen. Mielestäni onnistuimmekin kohtuullisen hyvin, sillä vastustaja onnistui vain kerran saamaan pallon tyhjään maaliimme 30 minuutin aikana. Saimme ottelun tasoihin lentävää maalivahtia käyttäen tasoihin, ja jatkoimme lentävän maalivahdin käyttämistä tasatilanteessakin. Sievin voittomaali tuli harmillisesti ottelun viimeisellä minuutilla.

Entä finaalisarjasta kokonaisuudessaan?

- Kokonaisuudessa finaalisarja oli myös pelitapahtumien osalta erittäin tasaista. Sievi oli meitä suoraviivaisempi joukkue, joka iski kaikki ottelusarjan voittomaalit otteluiden lopussa.  Kotiottelumme ensimmäinen puoliaika oli meidän hallintaa, ja loimme lukuisia maalipaikkoja, mutta Sievi iski tehokkaammin omista paikoistaan. Sievi oli otteluiden lopussa paremmalla jalalla liikkeellä. Huolellisuutemme eivät riittäneet otteluiden loppuun saakka

---

Tarkemmat analyysit kaudesta kokonaisuudessaan tehdään finaalipölyjen hieman laskeuduttua, mutta joka tapauksessa KaDy teki viime kauden puolivälieräpettymyksen jälkeen paluun "podiumille", jonne se onkin kuulunut aina keväästä 2011 lähtien. Kolme finaalipaikkaa sekä yksi pronssi tekevät Dynamosta kuluvan vuosikymmenen toiseksi menestyneimmän seuran suomalaisessa futsalissa. Tälle kivijalalle rakennetaan Jyväskylässä puna-mustaa futsalia jatkossakin.

Vilpittömät onnittelut Suomen mestaruudesta Sievi Futsalin joukkueelle taustoineen sekä myös FC YPAn organisaatiolle. KaDyFutsal.net toivoo kilpakumppanilleen parasta menestystä UEFA Futsal Cupin mittelöissä.

KaDyFutsal.net pistää hiljalleen kannen kiinni kauden 2014-2015 osalta. Kiitokset lukijoille, suomalaiselle futsalkansalle ylipäätään sekä ennen kaikkea kaikille Kampuksen Dynamon kannattajille!