Riemu - KaDy (2 - 6)

Aika: 7.3.2016 18.30
Paikka: Monitoimitalo
Sarja: Futsal-Liiga


Dynamo otti takaisin Jyväskylän herruuden todellisin isännän elkein. Kauden toinen, jälleen yleisöennätyksiä rikkonut derby päättyi punamustien 2–6-voittoon, eikä Liikunnan Riemulle jäänyt jossittelun varaa.

Paikalliskamppailun hahmoksi nousi itseoikeutetusti KaDy-ikoni Niila-Ville ”Nippe” Laitinen, joka paitsi koppasi Riemun vedot hyvällä varmuudella, avasi peliä pätevästi ja merkkautti itselleen tehot 0+3. Toisessakin päässä onnistujia riitti: KaDyn jokaisen maalin viimeisteli eri pelaaja.

Riemu_KaDy_080316_Matti_Anttonen_Kimble_Jesse.jpg
Punamusta yleisö ja kaksi maalintekijää: Kimmo Tolvanen ja Jesse Kalliokoski. Kuva: Matti Anttonen

Ennakkoasetelmat                 

Paikallisottelu oli KaDylle varsin paineeton. Pudotuspelipaikka oli plakkarissa, mutta mahdollisuus kotietuun oikeuttavaan neljänteen sijaan häviävän pieni. Sarjataulukko merkitsee kuitenkin #derbyjkl:n tapaisissa peleissä tavallista vähemmän: molempien joukkueiden tiedettiin lähtevän kamppailuun Jyväskylän isännyydestä tosissaan, semminkin kun odottavaa yleisöä tiedettiin olevan niin Monnarin lehtereillä kuin videostriiminkin ääressä hämmentävän suuri määrä.

Isännille ottelussa oli paljon enemmän panosta. Vaikka Riemu voitti syyskierroksella KaDyn dramaattisten vaiheiden jälkeen viimeisen sekunnin maalilla, mustaturkoosien kausi on mennyt odotuksia huonommin, ja liigapaikan säilyminen on pienestä kiinni.

Mikä ratkaisi

tare.jpgKaDy aloitti pelin todella vahvasti ja painoi vastustajansa siltaan nopeasti. Dynamonkin peleissä on nähty onnistuneita takaa-ajoja, mutta derby oli käytännössä ratkottu 11–13 minuutin kohdalla: ensin kapteeni Jukka ”Kajuk” Kytölä purjehti kentän halki ja sijoitti pallon tolpan juureen, sitten Tarkko ”Tarkovski” Savela (oik.) käynnisti nätin vastahyökkäyksen ja jakoi pyyteettömästi tehopisteet Jere ”Jekku” Keskiselle ja takatolpalta osuneelle Markus ”Rage” Rautiaiselle.

Riemu sai vartin jälkeen pelistä otetta ja luotua hetkittäin hyvääkin painetta KaDyn päähän. Vaikka Dynamo joutui rikkomaan, puolustus toimi maltillisesti ja kurinalaisesti, eikä kymmenen metrin pilkulle menty. Kriittinen ero muutamiin vähemmän onnistuneisiin KaDy-peleihin saattoi olla punamustien pallollisessa pelissä: Riemu ei päässyt prässäämään palloa puolustajilta, eivätkä punamustat ajautuneet tehottomaan keskialueen pyöritykseen. Pallo pelattiin yleensä nopeasti ylös, mikä myös Laitisen mainituissa tehoissa näkyy.

Viimeisen kymmenminuuttisen aikana Riemun Sami Myllymäki siirtyi enimmäksi ajaksi penkille, mutta Jose Ikosen osuma tyhjiin ja Tuomas Linjamäen komea vapaapotkumaali ottelun viime minuuteilla varmistivat, että takaa-ajo ei päässyt kunnolla käyntiin; kavennusmaalit eivät syntyneet ylivoimapelillä.

Erikoista

Ottelusta ennakoitiin jälleen Futsal-Liigan yleisöennätystä, ja tämän toteutuminen näytti jo ennakkomyynnin perusteella ilmeiseltä. Lopullinen katsojamäärä rikkoo lisäksi kaikki muutkin Suomi-futsalin ennätykset: Vantaalla vuonna 2007 pelattua Suomi–Albania-maaottelua seurasi 903 katsojaa. Derbyn 1107 silmäparia ylittää siis tämän yli kahdella sadalla.

Riemu_KaDy_080316_Matti_Anttonen_Kulman_puolustus.jpg
Dynamo oli parempi mm. erikoistilanteissa. Kuva: Matti Anttonen

Kelhiksen kommentit

Punamustien päävalmentaja Tero Kelhälä kommentoi ottelua tuoreeltaan:

– Tänään oltiin onnistuneesti latautuneita. Pelasimme hyvällä aggressiivisella liikkeellä ja kurinalaisesti puolustussuuntaan. Tänään ei jääty liikkeessä jälkeen Riemua. Riemuhan prässää tehokkaasti, ja me otimme sen suhteen mahdollisimman vähän riskiä omassa päässä: pyrittiin siihen, ettei tulisi vaarallisia pallonmenetyksiä.

Riemu on sarjan toiseksi viimeisellä sijalla. Kentällä ei kuitenkaan näkynyt se, että  paikallisvastustajan putoaminen huolettaisi KaDya, vai kuinka?

– Jos olisimme voittanet syyskierroksella, lataus tähän peliin ei ehkä olisi ollut näin vahva. Olemme sijoilla 5–8 riippumatta tämän pelin tuloksesta, joten emme saa pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle kuitenkaan kotietua. Siinä mielessä tämä oli vähemmän panoksellinen peli meille. Tällainen yleisö ja se, miten syyskierroksella kävi, kuitenkin sytyttää. Nämä derbythän ovat sellaisia tapahtumia, joita haluaisi enemmänkin, ja voi sanoa, että keskisuomalainen futsal-kansa toivoo, että Riemu säilyy karsintojen kautta Liigassa.

Yleisöä: 1107

Palkitut

Riemu: Teemu Lukkari
KaDy: Niila-Ville Laitinen

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
0 - 106:11Kalliokoski JesseLinjamäki Tuomas
0 - 209:57Tolvanen KimmoLaitinen Niila-Ville
0 - 311:03Kytölä JukkaLaitinen Niila-Ville
0 - 412:52Rautiainen Markus Keskinen Jere
1 - 4 (om.)32:26Tuntematon pelaajaEi syöttäjää
1 - 536:20Ikonen JoseLaitinen Niila-Ville
1 - 637:06Linjamäki TuomasEi syöttäjää
2 - 638:29Vähäkoitti VilleParpala Eetu
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
00:00Halme KasperiKeltainen
00:00Parpala EetuKeltainen
00:00Kosonen JukkaKeltainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
1Laitinen Niila-Ville
Maalivahti
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaaja
7Tolvanen Kimmo
Kenttäpelaaja
8Linjamäki Tuomas
Kenttäpelaaja
9Muridiyazd Arash
Kenttäpelaaja
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
14Rautiainen Markus
Kenttäpelaaja
16Huusko Juha
Kenttäpelaaja
17Rinne Juho
Kenttäpelaaja
19Ikonen Jose
Kenttäpelaaja
21Savela Tarkko
Kenttäpelaaja
22Kalliokoski Jesse
Kenttäpelaaja