KaDy - Riemu (6 - 0)

Aika: 19.11.2016 16.45

KaDy vei futsal-liigakauden ensimmäisen Jyväskylän "derbyn" nimiinsä puhtaasti 6–0. Dynamolaisittain heikon avauspuolikkaan jälkeen 1–0-kotijohto ei tuntunut kaikin puolin edes ansaitulta, mutta toisella puoliajalla määrätietoisesti omaan pelikirjaansa uskoneen KaDyn kuviot alkoivat purra. Hyvin pelattujen erikoistilanne- ja ylivoimamaalien päälle Pol Viada kaunisteli numeroita Riemun tyhjään maaliin. Monnarin katsomoon oli historialliseen TV-otteluun kivunnut 765 katsojaa – KaDyn kotiotteluhistorian toiseksi suurin lukema.

Ennakkoasetelmat

Molemmat jyväskyläläisjoukkueet olivat aloittaneet kauden hieman mollivireisesti, ennakko-odotuksia heikommin. Etenkin maalinteko on ollut riippakivenä molemmilla. KaDy oli menettänyt johdon kahdessa edellisessä ottelussa ja jäänyt lopulta yhteen tasapelipisteeseen, milloin jatkoajalla (Kemi vieraissa), milloin voittomaalikilpailussa (Ilves kotona). Riemu oli syöksynyt jo neljän ottelun tappioputkeen; näistä kaksi viimeisintä huolestuttavasti ”päävastustajia” vastaan kotiparketilla.

Edelliskausien derbyt kohottivat odotukset pelaajien, katsomon ja fanijoukkojen keskuudessa kattoon. Etenkin kevään 2015 puolivälieräsarja ja viime kauden runkosarjamittelöt pullisteleville katsomoille olivat tuoreessa muistissa. Lisää latausta derbyyn toisi paikallisesti historiallinen ja kauan odotettu Ylen televisiointi. Vaikka Yle on televisioinut Futsal-Liigaa säännöllisesti jo kolme vuotta, oli tv-ottelu molemmille seuroille vasta toinen. Sekä KaDy että Riemu esiintyivät kaudella 2015–16 ruudussa kertaalleen: vieraskentällä ja tappiollisesti.

(ottelukuvat: Gilbert Ludwig)

Mikä ratkaisi

Avausjaksolla hyvin latautunut KaDy myllytti aivan ensi minuutit Riemun päätyä ja Sergei Korsunov kolautti rajapotkukuviosta hirmukudin tolppaan, mutta ottelu tasoittui pian. Ilman paria keskeistä avainpelaajaansa (Vähäkoitti, Korolainen, Myllymäki) liikkeellä ollut Riemu haastoi Dynamoa tutusti fyysisyydellä, nopeudella ja korkealla prässillä. Kokeneiden nimien massakatoa paikkasi uusi, entistä nuorempi sukupolvi liikuntatieteellisen opiskelijoita. KaDyn avausjaksoa leimasivat epäonnistuneet prässinpurut, huolimattomuusvirheet ja muutamien hyvien pelattujen maalipaikkojen tuhlailu alkukauden tapaan.

Riemulta ykköspyssyt Eetu Parpala, Markus Riikilä ja Kasperi Halme pääsivät Dynamon nukahduksista hyville tonteille, mutta ruuti oli naapurileirissäkin tv-kameroiden edessä läpimärkää. Maalivahtivuorossa ollut Juha-Matti Savolainen KaDy-maalissa torjui varmasti kaiken tolppien väliin suuntautuneen materian. Pelaaja-valmentaja Mikko Kytölä torppasi taktisesti Janne Rissasen vaarallisen haaston aivan rangaistusalueen ulkopuolella ja katseli rikkeen seurauksena keltaista. Oireellisesti avausjakson rikkeetkin olivat 5–0 Dynamon ”hyväksi”.

Heikosta avauspuolikkaasta huolimatta KaDy ennätti ennen puoliaikasummeria 1–0-johtoon Jani Korpelan juonimalla maalilla. Savolainen vapautti Korpelan oikealla laidalla suunnanmuutoshyökkäykseen, Korpela steppaili ovelasti Riemu-puolustajan ulos tilanteesta ja lähetti kovan pallon kohti Riemu-maalia, josta se kimposi puolustajan jalasta verkon perukoille – klassinen pukukoppimaali ja boostia kotijoukkueelle.

Toisella puoliajalla parketille polkkasi kasvonsa pessyt KaDy-hirviö ja YLE:n lauantai-iltapäivän kotisohvayleisö sai vihdoin nähdäkseen erittäin laadukasta futsalia. Jo ensi minuutilla puri Sergei Korsunovin tavaramerkki, kova vasurin kuti erikoistilanteesta. Hetkeä myöhemmin Savolainen nousi maaliltaan vahvasti prässinpurussa ja toimitti kovan maanuoliaisen takatolppaa kohden. Takatolpalle pallo ei koskaan ennättänyt, kun Riemu-puolustaja epäonnistui katkossaan ja ohjasi ohjuksen oman maalinsa ylänurkkaan. Omaksi maaliksi merkityn, dynamolaisittain vapauttavan osuman moraalinen maalintekijä siis Juppis Savolainen.

Ottelun kulminaatiopisteeksi jäi Riemun Eetu Parpalan ulosajo 3–0-tilanteessa: seuranneella 4 vs. 3 -ylivoimalla KaDy karkasi jo 4–0-johtoon pelaaja-valmentaja Mikko Kytölän kudilla. Savolainen oli tärkeässä roolissa tässäkin osumassa, sillä Parpala rikkoi toisen keltaisen korttinsa arvoisesti juuri Savolaista kohtuuttomalla voimalla laidan läheisyydessä tämän noustessa edellisen maalin kaltaisesti vauhdilla kentän vasenta kaistaa. KaDyn erikoisketju väsytti minuutin verran Riemun puolustuskolmiota ja lopulta Kytölälle avautui riittävän laadukas laukaisupaikka lähietäisyydeltä.

34. minuutilla katalaanivahvistus Pol Viada Mañé kaunisteli loppulukemat kahdella lisämaalilla tyhjään nuottaan Riemun hakiessa kavennusmaaleja epäonnistuneesti lentävällä maalivahdilla. Viimeiset kuutisen minuuttia pelattiin kesymmin tasatahtia; Riemu haki lohdutusosumaa tasakentällisin melko vaarattomasti, KaDy nautiskeli johtoasemassa hallitusti kolmen ketjun voimalla, semminkin kun kumuloituvien rikkeiden tilastokin kääntyi toisella puoliajalla lähes avausjakson peilikuvaksi.

– Todella kaksijakoinen derby meiltä. Eka jakso oli ehkä huonointa KaDya tällä kaudella, toinen mututuntumalta jopa parasta, tuumaa pelaaja-valmentaja Mikko Kytölä.

– Avauspuoliskolla Riemu aiheutti ongelmia prässillään, mutta toisella jaksolla sitten tiedetty tasoero näkyi ihan huolella kun tulimme ryminällä sisään kopista. Ns. derbyketju eli kvartetti Takala–Kaihlajärvi–Kalliokoski–Kinnunen teki näkymätöntä työtä ja säästi "isojen pyssyjen" jalkoja niin että jaksoimme koko pelin joukkueena, Kytölä erittelee.

– Vielä on paljon kirittävää kärkijoukkueisiin, mutta sinne piikkipaikoille aiomme vielä ehtiä, jo runkosarjassa, valmentaja päättää.juppis2016-17.jpg

KaDyn kirkkaasti paras pelaaja oli torjunnoillaan ja oikea-aikaisella kenttäpelaamisellaan briljeerannut Juppis Savolainen (kuvassa). Myös Pol Viadalla oli parrasvaloissa harhautukset ja paineenhallinta varsin kohdillaan. Riemulta erottui uutteran Janne Rissasen ja palkitun Patrik Pakkalan lisäksi neljästä päästetystä maalista huolimatta loistavan illan pelannut, pelaajiaan äänekkäästi sparrannut maalivahti Jori Lagerblom. Lähietäisyydeltä tulleille ”ohjuksille” ei hänkään mahtanut mitään.

KaDy jatkaa sarjataulukossa sijalla 6., joskin sijat 3.–5. ovat vielä tavoitettavissa ennen joulutaukoa. Riemu (11.) on vaarassa ajautua säilymistaisteluun viime kauden tapaan, mutta sairastuvan tyhjetessä pitäisi pistepussin kyllä karttua – ainakin derbyn avausjaksolla nähdyllä pelillä.KaDy-Riemu-19.11-Santi-pallossa.jpg

Erikoista

– Jo pitkän aikaa on jokainen uusi Jyväskylän derby rikkonut edelliset yleisöennätykset kevään 2016 huippulukeman ylitettyä jopa 1100 katsojan rajapyykin. Johtuneeko televisioinnista ja kehnosta marrassäästä vai Riemu-perheen hajautumisesta yhä useamman lajin pariin, palattiin tällä kertaa pykälän verran kohti lähtöruutua. Silti 765 katsojaa – joista enemmistö Dynamon kannattajia – on kelpo lukema suomalaisessa sisäpalloilussa ja ottelun parhaina hetkinä Monnarin äänimaisema oli tuttuun tapaan infernaalinen.

– Yhdestoista kerta toden sanoo: ensimmäistä kertaa derbyjen historiassa hävinnyt joukkue jäi nollille. KaDyn puolustus- ja maalivahtiosasto on muutenkin parantanut viime viikkoina: yksi päästetty maali kahdessa ottelussa tyydyttänee vaativintakin valmentajaa, joskin puolustuspään hasseja jää vielä poishiottavaksikin. Ainakin maalivahtien suhteen Mikko Kytölällä on käsissään positiivinen ongelma: sekä Savolainen että derbyssä huilannut Niila-Ville Laitinen ovat huippuvireessä ja osoittaneet kestävänsä ”erityisten” ottelujen aiheuttamat paineet.

Yleisöä: 765

Parhaina palkitut:

KaDy: Juha-Matti Savolainen
Riemu: Patrik Pakkala

Koko ottelu Yle Areenassa (katsottavissa 19.12.2016 asti, myös ulkomailla)

Seuraavat ottelut

Seuraavalla viikolla mitellään taas tuplaviikonlopun merkeissä. Lauantaina KaDy matkaa Pirkkalaan sarjanousija PJK:n vieraaksi (aloitus klo 15) selkeänä ennakkosuosikkina. Sunnuntaina 27.11. vastuksen pitäisi koveta taas huomattavasti, kun rautaisesti syksyn aloittanut sarjakakkonen Leijona Futsal Akaan kaupungista saapuu vieraille Hirviöluolaan. Sunnuntaina aloitusvihellys Monnarilla raikaa klo 17.00.

1 - 019:29oma maaliEi syöttäjää
2 - 020:30Korsunov SergeiKorpela Jani
3 - 023:01oma maaliEi syöttäjää
4 - 030:38Kytölä MikkoKorsunov Sergei
5 - 033:40Viada PolEi syöttäjää
6 - 033:55Viada PolEi syöttäjää
00:00Kytölä MikkoKeltainen
00:00Viada PolKeltainen