Sarja: Pudotuspelit

RYÖSTÖ!

Sievi FS KaDy 12 ja. (11) (10)

KaDy ryöstöretkellä Kalajokilaaksossa: Sievi koki karvaan kotitappion

Dynamo taisteli finaalisarjan ensimmäisestä kamppailusta riemukkaan 1–2-vierasvoiton Ylivieskassa. Ankean alun jälkeen hirviölauma toi ottelun tasoihin ”reikäpaidalla” ja ratkaisi voiton kulmapotkukuviolla jatko-ottelussa. Maalintekijöinä, illan Dynamo-tähtinä loistivat erikoistilanteista Jussi Kaihlajärvi ja Arash Muridiyazd.

FT_SiFu-KaDy_1-2_eka_finaali.JPG

Kuva: YLE TV2

Ennakkoasetelmat

Sievi FS ja KaDy hakivat keskiviikkoiltana Ylivieskan jäähallissa ensimmäistä kiinnitystä mestaruuteen futsal-liigan finaalien avausottelussa.  Sievi lähti niukkana suosikkina mittelöön – semminkin kun KaDyn puolustuspelaamisen kivijalka Jani Korpela aloitti finaalit korttikertymän perusteella napsahtaneesta pelikiellosta. KaDyn käyrä oli kuitenkin kaikkiaan ollut kevättalven aikana nousujohteinen yksittäisistä tappioista huolimatta, joten luottavaisuutta esiintyi myös Dynamo-leirissä.

Räjähtävän latautuneen finaalisarjan alkumetrit

KaDyn aloitusviisikoksi peliin marssi Savolainen–Kytölä–Kytölä–Korsunov– Rautiainen. Kotijoukkue Sievi FS lähti liikkeelle miehistöllä Toivola (mv) – Pakola–Junno–Erceg–Juho Alasuutari. Ottelu lähti käyntiin finaalille tyypillisesti varpaisillaan olevalla pelillä. Sievi oli selvästi liikkeellä erittäin tarkalla ja riskittömällä, vastustajan virheitä kyttäävällä meiningillä. KaDyn jalat näyttivät olevan lievästi ”bussissa” ja syöttöpelissä oli harmillista haparointia.

Jo kahden minuutin kohdalla Juho Väinälä pääsikin katkaisemaan KaDyn huonon rajapotkun, tuuppaamaan Mikko Kytölän voimalla kaksin käsin tatamiin ja karkaamaan Jaakko Alasuutarin kanssa suoraan tekosektorille. Jukka Kytölä torppasi tilanteen taklauksella, joka näytti aika puhtaaltakin, mutta vihellettiin rikkeeksi. Sievi sai 7 metristä vapaapotkun ja Kytölä varoituksen; Joni Pakola tykitti vapaapotkusta kotijoukkueen johtoon. Hetkeä myöhemmin Dynamon onneksi Pakola sohi takatolpalla hyvästä paikasta ohi pallosta.

KaDy keräsi rikkeitä melko vauhdilla ensimmäisellä puolikkaalla ja tili olikin täynnä jo 12. minuutilla. Alkukankeuden jälkeen KaDyn vahvuus eli pallonhallinta alkoi terävöityä puolikkaan loppua kohti. Vaarallisin KaDyn paikka oli, kun Jukka Kytölä vapautti Jesse Kalliokosken juoksuun tarkalla luupilla ja Kalliokosken volley viuhui hieman takatolpan ohi. Toiseksi viimeisellä minuutilla myös Sergei Korsunov sai tekotontin läheltä maalia, mutta sieviläisveskari Miika Toivola pystyi kropallaan peittämään vasurilaukauksen.

Ryöstön perustuksen valutalkoot toisella jaksolla

Toinen puolikas alkoi Sievin lähes kaksiminuuttisella pallodominanssilla, jolloin KaDyn ykkösketju joutui liikkumaan paljon prässätäkseen. Nähtiin myös kaksi Sievin hyvää tilannetta. Pian KaDy sai otettaan pitämään paremmin ja Rautiainen pääsi koettamaan laukaustaan yläkulmaan, mutta Toivola torjui tulisen kudin kulmaksi. Juho Alasuutari torppasi Kaihlajärveä hieman rangaistusalueen ulkopuolella ja KaDylle vihellettiin vapari samaan paikkaan kuin Sievin maalitilanteessa. Kalliokosken suora laukaus kilpistyi Toivolan torjuntaan.

Dynamo alkoi maalittoman puolituntisensa jälkeen selkeästi nostamaan riskitasoaan. Sievi hakeutui puolustusformaatioon hyvin nopeasti pallonmenetyksistään, jolloin KaDyn oli vaikea saada aikaa laukauksille. 34. minuutilla Mikko Kytölä sai nopeasta sivurajapotkusta aikaan vaarallisen laukauksen, jonka Toivola ohjasi kulmaksi maalin yli. Samalla nähtiin aikalisä, josta Korsunov asteli vihreä ”reikäpaita” päällään kentälle.

Ylivoimapeli viritti jyväskyläläisjuhlat parin kärsivällisesti jauhetun minuutin jälkeen, kun Kaihlajärvi (oik.) liikkui puolustusmuodon keskustaan ja sijoitti Muridiyazdin sinne pelaaman joman vasurillaan Toivolan taakse. Kelpo playoff-tehoihin 4+3 noussut ”Kaihlo” jatkoi isoa rooliaan tärkeällä maalilla. Maali sai loppupelin voimasuhteet tasoittumaan ja kun maaleja ei enää nähty, oli 2 x 5 minuutin jatko-ottelu tiedossa.

Jatko-ottelun ilonhetket vieraille

ara2016-17.jpgJatko-ottelu lähti liikkeelle molempien koplien aktiivisella pelillä, ilman kummankaan erityistä hallintaa. 42. minuutin jälkeen ”Kajuk” Kytölän kulma tavoitti velipoika ”Komikin”, joka jatkoi kapteeni Muridiyazdille (vas.) takatolpalle. Tämä viimeisteli ”arashmaisen” kylmänviileästi. Tapahtumaketju räjäytti jyväskyläläiset juhlimaan johtoasemaa. Kapteeni teki mitä pitikin!

Kolme minuuttia ennen loppua Sievi FS otti käyttöön viidennen kenttäpelaajan. Jauhanta tuotti puolitoista minuuttia ennen täyttä aikaa erittäin vaarallisen takatolpan paikan, jonka ”Juppis” Savolainen ja Muridiyazd saivat torpattua.

Mikä ratkaisi ryöstön?

Miten maalit tehtiin? Vapaapotku, reikäpaitapeli ja kulmapotku – erikoistilanteet ovat isossa roolissa, kun pelataan mestaruudesta. Keskiviikkona tuskin kumpikaan joukkue kokonaisuutena näytti vielä parastaan. Marginaaleja on vaikea erottaa, ne on vedetty ohuella aivan sivun reunaan. KaDy parantaa perjantaina Monnarilla. Hallitseva mestari Sievi Futsal osaa pelata ratkaisusarjoja ja parantaa, se on nähty usein.

Tilastot ovat nyt paperia! Seuraamme kahden huippufutsalia pelaavan joukkueen jännitysnäytelmää, jossa laatu, intohimo ja draama tulevat varmasti kasvamaan näytöksestä toiseen. Sarja jatkuu perjantaina Monnarilla Jyväskylässä klo 18:00. Tule ja kannusta KaDy kohti päätyä!

Mikko Kytölän kommentit

– Varsin hermostunut alku meiltä, ja ehkäpä totuttelu alustaankin vei sen kymmenminuuttisen. Huono aloituksemme poiki harmillisesti Sieville johdon. Kohti ensi jakson loppua pääsimme peliin mukaan yhä paremmin, ja voimasuhteet kääntyivät – joskin maalipaikat olivat edelleen kortilla.

– Toisella jaksolla päätimme ottaa lentävän hyvissä ajoin ja hakea kärsivällisesti paikkaa sovitun systeemin kautta, mikä johti hienoon tasoitukseen. Voittomaali tuli sitten jatkoajalla kulmakuviosta. Voidaan siis sanoa, että valmistautuneisuus ja kollektiivisen toiminnan hiominen kannattaa.

– Saimme ryöstön, mutta mielestäni meidän pitää parantaa peliämme vielä. Perjantaina Monnarilla emme saa antaa Sieville mitään – ja toisaalta meidän pitää löytää keinot luoda enemmän maalipaikkoja.

Erikoista

Ylivieskan areenalla pelattu ottelu katkaisi karmean putken, jossa Dynamo oli hävinnyt kahdeksan perättäistä keskinäistä ottelua Sieviä vastaan – mukaan lukien koko kevään 2015 finaalisarjan. Toisaalta KaDy oli pudottanut sieviläiset mitaleilta kolmesti aiemmin (2011–13). Alkaisiko tästä Dynamon vastaava hegemonia?