KaDy - Sievi FS (0 - 2)

Aika: 28.4.2017 18.00
Sarja: Pudotuspelit

Vuoroin vieraissa – Sievi tasoitti finaalisarjan

Sievi FS tasoitti Futsal-Liigan finaalisarjan voittamalla KaDyn perjantai-iltana Hirviöluolassa 0–2 (0–2) kahdella varhaisella kaukolaukausosumalla. Voitot ovat siis nyt 1–1 molempien haettua reissupelistä vierasvoiton.

Ennakkoasetelmat

Jyvät on eroteltu akanoista: kevät on edennyt finaaleihin. Tämän hetken Suomen kaksi parasta joukkuetta, kuntopuntarin ykkönen KaDy ja runkosarjan voittaja, hallitseva mestari Sievi FS, ottavat mittaa toisistaan kevään 2015 uusinnassa. Sarjan avausottelussa KaDy haki komean 1–2-vierasvoiton jatkoajalla. Vahvaa kevättä pelaava Jani Korpela palautui pelikiellosta Dynamon ykkösnyrkkiin. Voitolla Dynamo ottaisi suuren askelen kohti pokaalia, tappiolla palattaisiin lähtöruutuun.

Mikä ratkaisi

Perjantaista ei tullut KaDy-Hirviön juhlaa, sillä kotijoukkueen kuparinen jäi yli 600 katsojan pettymykseksi kokonaan rikkomatta. Tähän tarvittiin Sievi FS:n täydellisesti onnistunut puolustustaistelu, vieraiden parhaana palkitun Miika Toivolan huippupeli tolppien välissä, kolme täpärää tolppalaukausta ja Dynamon tuhlailua parhaissa paikoissa. Ottelu ei missään nimessä Dynamolta silti ollut huono; Monnarilla nähtiin rautaisannos kunnon playoff-futsalia, maalipaikkoja, laukauksia, taitavaa hyökkäyspeliä, tiivistä puolustamista ja useita väkeviä pystypaineja.

KaDy aloitti toisen finaalipelin ykkösketjun vauhdikkaalla pallonhallintahyökkäyksellä, joka päättyi Sergei Korsunovin oikean jalan maalin yli viuhuneeseen vetoon. Tulostaululle merkittiin jo reilun minuutin jälkeen Sievin avausmaali. Kapteeni Juho Alasuutari päätti kokeilla suoraan Henri Heikkilän rajapotkusta: 12 metristä ammuttu pallo upposi kimmokkeen kautta Juppis Savolaisen hallinnoiman maalin takanurkkaan. Heti perään Juho Väinälä haistoi keskialueelle laskeutuvan purkupallon, riensi määrätietoisesti kakkospalloon ja latasi voimalla kuulan samaan koloon kuin kaimansa avausmaalissa – toistamiseen laukaus lähti 12 metrin takaa. KaDy oli jo neljännellä minuutilla jokseenkin katastrofaalisesti kahden maalin tappiolla.

Muutoin avausjakso mentiin tasaisissa merkeissä Dynamon päästessä useammin laatupaikoille. Onnistuneeseen kulmapotkukuvioon maaliltaan noussut Savolainen osui kertaalleen tolppaan. Sievi töpeksi kaksi kardinaaliharhasyöttöä puolustuspäässään, joista avautui Dynamolle läpiajot. Keskiviikon sankarien Jussi Kaihlajärven ja Arash Muridiyazdin yritykset näistä torjui kuitenkin Toivola oikea-aikaisesti. Sievin osumat jäivät ensimmäisen puoliskon ainoiksi, mutta kotijoukkueen esitys antoi ilman muuta uskoa nousuun.

Toisella puoliajalla pelin kulku kääntyi selkeämmäksi KaDyn hallinnaksi: Ylivieskan keskiviikkoiltaa muistuttavaksi vimmaiseksi takaa-ajoksi. Sievi oli tullut määrätietoisesti ryöstämään Hirviö-luolaa ja puolusti johtoaan kurinalaisesti fyysisin ottein. Välillä nähtiin YLE:n tv-kameroiden edessä melkoista pystypainia ja taistelua palloista tuomarilinjan ollessa tasaisen salliva. Vain kapteeni Juho Alasuutari joutui katselemaan kolttosestaan keltakorttia.

Sekä tasakentällisin että KaDyn kahdeksisen minuuttia kestäneen ylivoimapelin aikana kotijoukkue löi päätään seinään ja Sievin muuri kesti. Toivola koppasi parhaat vedot ja maaliraudatkin olivat vieraiden puolella loppusummeriin saakka. Kaihlajärven ja Jukka Kytölän viuhuvat pommit kilpistyivät ylärimasta takaisin kentälle; Korsunovin laatupallo viuhui takakulmasta ohi.

KaDyn pelaaja-valmentaja Mikko Kytölä kommentoi ottelua tuoreeltaan:

– Saimme luotua selkeästi enemmän maalipaikkoja kuin Ylivieskassa, mutta olimme tehottomia. Pelisuunnitelmamme vaikeutui huomattavasti, kun päästimme Sievin kahden maalin johtoon. Harmillisesti nämä eivät olleet edes varsinaisia huippupaikkoja, ja Sievi ei koko ottelun aikana järin paljon meidän maalia hätyytellyt.

– Lentävän kuviotkin toimivat jokseenkin hyvin – maalit vain uupuivat. Luottavaisin mielin huomiseen peliin. Hieno sarja menossa, ja oikea joukkue varmasti lopulta voittaa, Kytölä päättää..

Erikoista

– Playoffien alla ja niiden aikana puhutaan usein analyyttisesti kotiedusta, joka määräytyy runkosarjan sijoitusten perusteella. Kuitenkin jo viisi perättäistä Dynamon pudotuspeliä on päättynyt vierasvoittoon – kahdesti Akaassa, kahdesti Monnarilla, kerran Ylivieskassa. Kenties lajin syväanalyytikkojen tulisi ottaa käyttöön vierasedun käsite?

– Nollille jääminen kotiyleisön edessä on KaDylle varsin harvinaista. Leijona oli neljännessä välierässä puolustustaistelullaan lähellä tuota urotekoa, mutta Korsunov sentään kavensi toiseksi viimeisellä minuutilla. Edelliskertaa saadaan etsiä yli vuoden takaa, kun GFT Panu Aution taistelumaalilla haki Monnarilta välieräpaikan niukkaakin niukemmin 0–1. Ympyrä sulkeutuu tavallaan, sillä Autio oli YLE:n asiantuntijakommentaattorina historian toisessa Monnarilta toimitetussa futsalin tv-lähetyksessä.

Kaikki kuvat Sami Virtanen

Lisää ottelukuvia KaDyn Facebook-sivulla täällä.

Yleisöä: 610

Palkitut:

KaDy: Jukka Kytölä

Sievi FS: Miika Toivola

Seuraavat ottelut

Finaalisarja jatkuu alle vuorokauden sisällä, heti lauantaina 29.4., kun KaDy matkustaa Ylivieskan jäähallille Sievin vieraaksi. Pokaaliin vaaditaan kolme voittoa. Mestaruus on katkolla Monnarilla perjantaina 5. toukokuuta tuttuun kellonaikaan 18.00.

0 - 101:13Alasuutari JuhoHeikkilä Henri
0 - 203:53Väinälä JuhoEi syöttäjää
00:00Alasuutari JuhoKeltainen