KaDy - Riemu (4 - 1)

Aika: 16.2.2018 19.00

Kuvat: Sami Virtanen

Futsal-liigakauden toinen derby ei tuonut muutoksia joukkueiden voimasuhteisiin. Syksyllä sarjakärki KaDy löylytti Riemua peräti 1–10; nyt kevätkierroksella lukemat jäivät maltillisemmiksi 4–1 Riemun tiivistettyä puolustuspelaamistaan ja KaDyn tuhlailtua maalipaikkoja.

Ennakkoasetelmat

Jyväskylän derby, monelle kannattajalle ja lajin seuraajalle runkosarjan otteluista se odotetuin. KaDy sarjakärjessä ja voittoputkessa, Riemu jälleenrakennusvaiheessa ja peräpään säilymiskamppailuissa. Edellinen kohtaaminen repesi KaDylle peräti 1–10-lukemiin.

Toisaalta: derby on aina derby. Paikallisvääntöjen ylimääräinen lataus ja yllätysmomentti oli siivittänyt nuorempaa, musta-turkoosia seuraa koviin tuloksiin aiemminkin. Varmaa olisi, että Riemu panostaisi tarkkaan ja uhrautuvaan puolustuspeliin, vastahyökkäyksiin sekä erikoistilanteisiin.

KaDyn naiset olivat päivää aiemmin hävinneet tiukan häntäpään taiston Riemulle maalein 0–3. Naisten derbyvoitto oli nostattanut toivoa Riemu-leirissä: olisiko KaDy yllätettävissä miehissäkin – kuten vuosi sitten jatkoajalle venyneessä derbyssä?

Mikä ratkaisi

Kaikkiaan ottelu eteni vahvasti KaDyn kontrollissa. Riemu puolusti ennakkoasetelmien mukaan tarkasti ja haki vastaiskuja. Jo ensimmäisestä hyökkäyksestään alkusekunneilla Riemu sai vaarallisen paikan ja laukauksen ulkotolppaan KaDyn avausnelikon sekaannuksesta. Millainen olisi ottelusta kehkeytynyt, jos Riemu olisi mennyt johtoon muutaman sekunnin kohdalla? Mene ja tiedä. Hetkeä myöhemmin Dynamon kapteeni Mikko Kytölä kuitenkin avasi maalihanat: Jukka Kytölän terävä haasto vasemmalla laidalla, tarkka diagonaalipallo takatolpalle ja isoveljen ohjaus ohi voimattoman Sami Myllymäen.

Muuten maalit olivat kortilla ensimmäisellä puoliajalla. Riemu ei enää alkusekuntien momentumiaan parempaa paikkaa luonut; KaDyn pallonhallinta oli riskitöntä ja tehotonta. Ahnaimmin laukoi Maagi Hosio, tuloksetta. Viimeisellä minuutilla suoraviivainen, yksinkertainen rajapotkukuvio lopulta tuplasi Dynamo-johdon: J. Kytölä tarjoili syötön keskisektorille, josta Jani Korpela vapautti vetojalkansa oikea-aikaisella liikkeellä: pallo vasempaan alakulmaan ja KaDy kahden maalin johdossa tauolle.

Toisella puoliajalla Riemu tuli sisuuntuneena kentälle ja oli päättänyt laittaa kaiken peliin. Nähtiinkin aktiivisempi ja hyökkäysten suhteen tasaväkisempi puoliaika. KaDy-johto oli kasvaa jo alkuminuuteilla, kun vauhdikkaan hyökkäyksen päätteeksi Jukka Kytölä laukoi lähietäisyydeltä. Punamusta nelikko ja Ultras-päädyn yleisö ehti jo tuulettaa 3–0-maalia, mutta tuomarikaksikko oli järkkymätön: alin Riemu-puolustaja näemmä ehti kuin ehtikin luutia pallon maaliviivan päältä eikä sen sisäpuolelta. Tähän tilanteeseen tuskin videotarkistuskaan tuo varmuutta, joten nopean päätöksen kanssa on elettävä.

Sitäkin suuremmalla antaumuksella sai illan tehopelaaja (1 + 3) J. Kytölä sitten tuuletella hyväksyttyä maalia muutamaa minuuttia myöhemmin: Jani Korpela tarjoili eleettömästi laidalta maalin eteen, ”Kajuk” tyrkkäsi Joman Riemu-puolustuksen keskeltä verkon perukoille.

Riemu kohensi peliään ja haastoi ajoittain vahvasti hyökkäyspäässä etenkin Sakari Holopaisen johdolla. Dynamo joutuikin rikkomaan pari–kolme kertaa 8–10 metrin tuntumassa, hyviltä vapaapotkuetäisyyksiltä. Viimeinen näistä rikkeistä johti 3–1-kavennukseen 34. minuutilla: Riemun tulokas Aleksi Leppänen herätti musta-turkooseja lupauksia oikea-aikaisesta vapaapotkukuviosta syntyneellä kavennuksella.

KaDyn voitto ei kuitenkaan ollut uhattuna Riemun ajoittaisista hyökkäyksistä huolimatta – ei edes tylpäksi jääneen ”reikäpaitapyörityksen” aikana. Loppuminuuteilla, Riemun nostettua riskitasoa, KaDy sai vielä rikottua Riemun takaa-ajon muutamalla loistopaikalla. Maagi Hosio karkasi vasemmalta laidalta kohti typötyhjää Riemu-maalia, mutta sijoitti kaikkien ihmetykseksi tyhjän maalin ohi. Hetkeä myöhemmin väsymättömän J. Kytölän vahva laitahaasto vapautti Hosion paikkaamaan pikku hassinsa: tarkasta poikittaissyötöstä pallo voimalla pitseihin ja 4–1.

Fyysisesti puolustaneen Riemun virhetili täyttyi molemmilla puoliajoilla ja 25 sekuntia ennen päätössummeria KaDy pääsi 10 metrin pilkulle. Laukaisuvuorossa olleen Mikko Kytölän matalan laukauksen torjui Riemun parhaana palkittu Sami Myllymäki oikealla kädellään. Näin loppulukemiksi jäi Dynamon selvä, muttei pröystäilevä 4–1-kotivoitto.

Kaikkiaan tämänkertainen Jyväskylän derby ei onnistunut nousemaan muutaman aiemman derbyn klassikkotasolle. KaDy teki sen mitä tarvittiin selkeään voittoon ilman tähtisuorituksia; Riemu teki voitavansa ja piti pelin näennäisen jännittävänä loppuminuuteille, muttei venynyt yllätykseen. Riemu kaivannee muutaman Jyväskylästä poismuuttaneen seuraikonin taisteluhenkeä ja lajiosaamista. Sinänsä mehevä yleisömääräkin (640) jäi selvästi tavoitteesta (1000). Erityisesti Riemun kannattajia oli paikalla edellisiä derbyjä vähemmän.

KaDyn päävalmentaja Vasko Vujović oli otteluun tyytyväinen, vaikkei Dynamon peli täydellisyyttä hiponutkaan.

Tämä oli erilainen derby kuin syksyllä. Riemu keskittyi viisaasti puolustamiseen, eikä pelistä tullut avointa ennen aivan loppuminuutteja. Silloin maalinteko on luonnollisesti vaikeampaa.

– Saimme luotua maalipaikkoja tarpeeksi voittoa varten. Tärkeintä oli tietysti napata kolme pistettä sekä välttää loukkaantumisia ja kortteja, ”Mister” jäsentää.

– Me ja kotiyleisö saimme lopulta sen, mitä halusimmekin. Varmasti hieno peli KaDyn kannattajille.

– Seuraavaksi huilaamme hieman ja käännämme keskittymisen vaikeaan vieraspeliin (su 25.2. FC Kemi), Vujović päättää.

Erikoista

– Yleisöennätyksiä ei tällä kertaa rikottu. Vaikka 640 katsojaa on liigaottelulle varsin mukava määrä, on aiemmissa derbyissä nähty satoja katsojia enemmän. Liekö syynä ennakkoon epätasaisina pidetyt voimasuhteet, liikkeellä olleen Riemu-yhteisön jakaantuminen futsalin ja jääkiekon välille, vai naapurissa Hipposhallissa pidetyt vanhojentanssit? KaDyn kannattajia paikalla oli totutusti kelpoinen määrä, joskin enemmänkin olisi lehtereille mahtunut.

– Derbyvoitto oli Dynamolle kymmenes laatuaan. Pudotuspelit ja Cup-ottelu pois lukien Liigan runkosarjassa on nyt viiden kauden aikana pelattu derbyjä tasan kymppi täyteen; jaossa olleet 30 sarjapistettä ovat menneet KaDyn hyväksi 25–5.

– Ensimmäisenä dynamolaisena tällä kaudella korttitilinsä sai täyteen joukkueen parhaanakin pelaajana palkittu Jani Korpela. Neljännen kerran keltaista katsellut ”Bambi” joutuu siis huilaamaan Kemin-vierasreissun ja palaa rosteriin maaliskuun alun tuplakotiottelussa (la 3.3. KaDy – Leijona; su 4.3. KaDy – GFT).

– Puoliaikaohjelmana pelatussa näytösottelussa nähtiin palanen jyväskyläläisen futsalin tulevaisuutta. KaDyn -06 ja -08 syntyneet pojat laittoivat pystyyn sellaisen pallorallin, että lounaskahvilan puolella olleet saavat olla harmissaan sen missaamisesta. Suosionosoituksia taitavasti ja loppuun saakka antaumuksella pelanneille pojille sateli tasapuolisesti Riemun ja KaDyn kannattajilta – tätä on junioriurheilu kauneimmillaan! Kiitos pojille ja poikien taustajoukoille; näistä pojista kuullaan vielä.