Aika: 4.2.2018 19.00
Paikka: Loimaan liikuntahalli
Sarja: Final Four -turnaus

KaDy nappasi talvipokaalin – Sievi FS kaatui Final Four -finaalissa

KaDy on vuoden 2018 miesten Futsal Final Four -mestari! Puna-mustat kaatoivat sunnuntai-iltana Loimaalla tutun kisakumppanin Sievi FS:n maalein 3–1 (3–1). Lauantain välierissä KaDy oli voittanut Someron Voiman 6–3; Sievi oli pudottanut akaalaisen Leijona Futsalin pelistä rangaistuslaukauskilpailun kautta varsinaisen ottelun päätyttyä 1–1.

Loimaalla pelattu, edellisvuoden FF-mestari Someron Voiman isännöimä Final Four 2018 -lopputurnaus korvasi kuluvalla kilpakaudella 2017–18 kokonaan Palloliiton perinteisen koko maan Futsal Cupin. Vielä viime kilpakaudella 2016–17 pelattiin sekä Cup että Final Four.

Finaalissa maalinteon aloitti Sievi FS kesken KaDy-hallinnan 8. minuutilla nopeasta vastahyökkäyksestä. Henri Heikkilä viimeisteli lähietäisyydeltä Nikola Ercegin loistavasta syötöstä ja KaDy-maalilla vastuuvuorossa ollut Juha-Matti Savolainen oli voimaton.

kajuk-2017-18.jpgKaDy kuittasi muutamaa minuuttia myöhemmin. Huippuvireessä oleva Jukka Kytölä (oik.) pelasi sivurajan tuntumassa tilanteen loppuun saakka ja pääsi oman laukauksensa reboundista sijoittamaan pallon puolityhjän maalin yläkulmaan.

Avausjaksolla Dynamo oli kokonaisuutena selvästi laadukkaampi joukkue ja onnistuikin triplaamaan johtonsa muutaman minuutin sisällä. Johtomaalin laukoi kaukaa Miika ”Maagi” Hosio (vas.) komean pallonsiirtelyn kruunuksi. Myös kapteeni Mikko Kytölä osui kaukaa tarkalla alakulmavedolla. Tauolle lukemissa 3–1 ja Sievi oli sillassa.

Toisella puoliajalla Dynamon yliote kuitenkin katosi Sievin aggressiivisen ja oikea-aikaisen prässin myötä ja ote siirtyi selvästi keltapaidoille. Sievi oli vahva prässin lisäksi etenkin jatkuvissa 1 vs. 1 -haastoissa. KaDy joutui keräämään riketilin täyteen molemmilla puoliajoilla. KaDyn huippuunsa viritetty puolustus kuitenkin kesti koko 20-minuuttisen alakynnessäkin, mukaan lukien Sievin loppuhetkien 5 vs. 4 -ylivoimapelin.

hosio-2017-18.jpgVaikka joukkueiden päätavoite on selvästi Liigan puolella, nähtiin Loimaan parketilla varsin laadukasta, fyysistä ja voitontahtoista futsalia: molemmat joukkueet selkeästi halusivat voitokkaan "välitilinpäätöksen" ja taistelivat pokaalista viimeiseen asti. Playoff-henkinen ottelu kävi ajoittain varsin kovaotteiseksi; sääntöjen rajamailla pikku koiruuksia viljeltiin tasaisesti puolin ja toisin.

Yksi selkeä ylilyöntikin nähtiin: Sievin ykköspyssy Rami Tirkkonen ei sulattanut Hosion tekemää puolustuspään oikea-aikaista liukutaklausta vaan polkaisi vauhdikkaan tilanteen jälkeen Hosiota törkeästi polvellaan. Kaikkien hämmästykseksi Tirkkonen selvisi ulosajon arvoisesta rumasta tempustaan keltaisella kortilla.

YLE Areenan loppuhaastattelussa Tirkkonen sentään antoi rehdisti ja urheiluhenkisesti tunnustusta kovatasoisesta finaalista ja myönsi paremman joukkueen voittaneen.

KaDy-kapteeni Mikko Kytölä (oik.) oli finaalin jälkeen tv-haastattelussa jo lauantaita tyytyväisempi:

– Totta kai FF4-mestaruus lämmittää: sitä tultiin tänne hakemaan ja se täältä myös saatiin.

– Avauspuolikas meni kuten pitikin ja parin maalin johtoasema oli ansaittu. Toinen puoliaika oli kuitenkin meille aikamoista myrkynjuontia, Kytölä pohti samaan hengenvetoon.komik-2017-18.jpg

– Ollaan tällä kaudella totuttu olemaan pallollisesti hallitseva joukkue jokaista vastustajaa vastaan, mutta toisella puoliajalla jouduttiin pallottomaksi vastaanottajaksi, mikä söi runsaasti energiaa. Pallollinen joukkue saa määrätä tahdin ja lopussa se oli selvästi Sievi. Hatunnosto heille siitä, Kytölä jakaa tunnustusta tutulle polkkapartnerille.

– Toki tokalla jaksolla ei meidän tarvinnut luoda mitään vaan Sievin piti vastata. Siinä mielessä pelasimme hyvin että varjeltiin tulosta.

– Sievi antoi kuitenkin tervetulleen muistutuksen meille. Oli hyvä nähdä, että meillä on vielä töitä tehtävänä tänä keväänä.

YLE Areenan haastattelun lopuksi ”Komikilta” irtosi sentään hymynkare.

– Oli hyviä vääntöjä, playoff-henkeä, sellaista ”isojen poikien kukkotappelua”, Kytölä naurahti.

Naisten Final Four -mestariksi paria tuntia aiemmin selvisi kestomenestyjä Ilves FS, joka ei häkeltynyt finaalin tappioasemasta vaan nousi Futsal Team Kemi-Tornion rinnalle ja ohi Emilia Jokisalon loppuminuuttien osumilla.

Finaalin päätteeksi palkittiin koko lopputurnauksen parhaat pelaajat seuraavasti:

Paras naispelaaja: Emilia Jokisalo, Ilves FS

Paras miespelaaja: Jukka Kytölä, KaDy

Puolustussuunnan osaamisestaan tunnettu Jukka Kytölä oli kahden ottelun tehopisteillään 4 + 2 myös turnauksen pistepörssin ylivoimainen ykkönen. Isoveli Mikko soitteli kakkosviulua tehoilla 3 + 1.