Leijona Futsal - KaDy (3 - 4)

Aika: 30.4.2018 18:15
Paikka: Iittala-halli
Sarja: Pudotuspelit


KaDyn pitkäaikainen tavoite on täyttynyt – Suomen mestaruus on viimein meidän! Leijona Futsal näytti finaalisarjassa kyntensä, antoi Dynamolle huippuvastuksen ja vei kolme viimeistä finaalia äärirajoille. Finaalit vuonna 2018 olivat finaalien arvoiset. Yhden kerran KaDy notkahti kotiluolassaan Monnarilla Leijonan kynsissä, mutta kahdesti Iittalassa KaDy naulasi ottelun jatkoajalla.

Kolmas voitto irtosi kahteen edelliseen finaaliin nähden identtisin 3–4-vierasvoittolukemin ”Maagi” Hosion kengitettyä hattutempun ja kapteeni, KaDy-ikoni Mikko Kytölän tuikattua voittomaalin kärkkäripotkulla. Vapautunut KaDy-lauma pääsi juhlimaan seurahistorian ensimmäistä kultamitalia Iittala-hallissa vappuaattona ja mestaruusjuhlat ovat jatkuneet Jyväskylässä koko viikon!

 LeiF-KaDy-30.4.2018-Faneja.jpg

Lähtökohdat vappuaaton nelosfinaaliin olivat kaksijakoiset. Koko kausi oli mennyt Dynamolta Vasko Vujovićin luotsauksessa kerrassaan mainiosti. Playoffeissa punamustan voittokulku oli ollut lähes pysäyttämätöntä kun sekä Mad Max että Ilves FS kaatuivat puhtaasti voitoin 3–0.

Ensimmäinen loppuottelu Leijonaa vastaan Monnarilla oli etenkin toisella puoliajalla KaDy-ilotulitusta päättyen finaalille harvinaisen leveisiin 8–3-lukemiin. Kun vielä KaDy nousi vieraissa Iittalassa 2–1-tappiolta 3–4-jatkoaikavoittoon, ei monikaan laskenut Leijonaa enää varteenotettavaksi mestariehdokkaaksi.

Käsikirjoitus oli kuitenkin toinen, eikä KaDy päässyt juhlimaan kotiyleisön edessä mestaruutta. Monnarin ennätysyleisön edessä Dynamo ei onnistunut kuittaamaan sarjaa puhtaasti nimiinsä vaan joutui takaa-ajajaksi. Leijona laittoi kaiken peliin, pelasi taktisesti viisaasti, taisteli vimmatusti puolustuskolmanneksella ja onnistui hiljentämään yli tuhatpäisen mestaruutta janonneen kotiyleisön. Tulostaulun lukemat olivat symbolisesti toistamiseen 3–4 ja finaalisarja saisi jatkua Iittalassa maanantaina, vappuaattona.

Oli edessä KaDy-bussin kevään neljäs playoff-matka 9-tietä Pirkanmaan ja Hämeen suuntaan.

Ja vielä kolmannen kerran 3–4-vierasvoittoon lopulta päädyttiin, kun täydet 50 minuuttia jatkoaika mukaan lukien oli tahkottu!

KaDy Futsalin monta päivää juhlinut nettitoimitus palaa ratkaisuottelun alkuun ja kertaa keskeisimmät kultajuhliin johtaneet tapahtumat:

Iittala-halliin oli rakennettu suuri urheilujuhla; kotikannattajia oli Akaan suunnalta satoja, Dynamo-kannattajia viitisenkymmentä. Halli oli muutamaa hajapaikkaa vaille täynnä. Yle Urheilu tuotti laadukkaan televisioinnin Yle TV2:lle ja Yle Areenaan. Futsal oli valtakunnan parrasvaloissa aiempien kahden kevään tavoin; futsalväki osoitti, että huomio oli ansaittua. Järjestelyt toimivat, olosuhteet olivat kunnossa ja Suomen kaksi kiistatta kovinta joukkuetta pistivät kentällä parastaan janoten seuran ensimmäistä mestaruutta.

KaDy hallitsi avausjaksolla pallollista peliä suurimman osan ajasta, mutta taisteluvaihteen päälle saanut kotijoukkue ei myynyt nahkaansa halvalla.  KaDyn monipuolisesta pallonhallintapelistä ja etenkin ykkösnyrkin taidosta huolimatta Leijonalla oli etunaan jonkin sortin momentum – olihan se saanut kaivettua toivoa nostattavan vierasvoiton Jyväskylän Monnarilta. Pelikiellot rokottivat molempia finalisteja tasaisesti: pudotuspelien korttitili oli lauantaina täyttynyt KaDyn ässäpelaaja Jani Korpelalta sekä Leijonan pelaaja-valmentaja Jovan Stankovićilta ja rotaatiomies Yasar Elbelleriltä.

Pitkän mutta maalittoman KaDy-myllytyksen päätteeksi iski salamamaalilla kotijoukkue. Playoffeissa itsestään syöttelijän löytänyt runkosarjan maalitykki Miikka Hurme tarjoili oikealta laidalta KaDy-puolustusnelikon keskelle ja Tatu Ahonen sijoitti kuulan vasempaan alanurkkaan. Pelattu oli kolme minuuttia ja hyökkäys oli Leijonan ensimmäinen kunnollinen. Kotiyleisö repesi. Isänniltä hyvinkin ”kadymainen” maali, joka heitti Dynamon pitkäksi aikaa ottelussa takaa-ajajaksi.

LeiF-KaDy-30.4.2018-Gronholm.jpg

Ottelun supersankariksi noussut Miika ”Maagi” Hosio tasoitti viimein ajassa 17:48 Jukka Kytölän kulmapotkusta. Maagin kova laukaus pomppi Juho Laineen käsien kautta vasempaan alakulmaan ja olipa vikkelä J. Kytöläkin ehtinyt jo takatolpalle kärkkymään karapalloa.

KaDy loi lukuisia paikkoja, mutta kenkää puristi ja laukaukset olivat järjestään epätarkkoja. Ykkösketju J. Kytölä – M. Kytölä – Hosio – Sergei Korsunov pelasi odotetusti suuret minuutit, Arash Muridiyazd ja Markus Rautiainen paikkailivat luotettavasti. Tauolle siirryttiin kihelmöivissä 1–1-tasatilanteessa ja kaikki oli avoinna.

Avauspuolikkaan kuriositeetiksi jäi pelikiellossa olleen Stankovićin aktiivinen pelinohjaus katsomosta käsin; bulgarialais-serbialainen taktikko johti orkesteriaan ensin kentän pinnan tasolta, sittemmin piippuhyllyltä. Stankovićin edettyä huutelemaan ohjeitaan yläkatsomossa aivan vierassektion tuntumaan reagoivat eräät KaDyn ultra-kannattajat hyvin voimakkaasti – eikä pikku käsirysykään ollut kaukana.

Leijona-valmentaja toimi kuitenkin sääntöjen ja määräysten puitteissa aivan oikein, joten kahakansiemenet sovittiin puoliajalla sekä ottelun jälkeen vielä perusteellisemmin hyvässä hengessä tulisieluisesti mukana eläneiden KaDy-ultrien nöyrimpien anteeksipyyntöjen kera. Finaalit kirvoittavat tunteita pintaan, ja niin pitääkin! Lopulta olemme kuitenkin samaa futsal-perhettä kaikki.

Toinen puoliaika alkoi tasaisesti koti- ja vierasyleisön kannustaessa kiihkeästi omiaan. Leijona meni ottelussa toistamiseen johtoon ykköspyssynsä Dušan Milojevićin laukauksella. KaDy-puolustus purki erikoistilanteen riittämättömästi ja pallo ajautui keskiviivan tuntumaan Milojevićille, joka otti pystyseinän vahvalta pivot-pelaaja Petri Grönholmilta ja laukoi pallon oikeaan yläkulmaan. Runkosarjan pistepörssin kuningas Grönholm oli huilannut voitokkaan vierasmatsin Jyväskylässä, mutta nyt hänet oli akaalaisten iloksi parsittu osittaiseen pelikuntoon. Maskissa ollut KaDy-vahti Juppis Savolainen ei nähnyt tilanteessa mitään eikä ehtinyt reagoida kunnolla. Kellossa oli vajaat 23 minuuttia, tulostaululla 2–1, ja KaDy aloitti jälleen pitkän takaa-ajon.

Avausjaksolla Dynamon tappioasema oli kestänyt liki 15 minuuttia. Toisella puolikkaalla hetkellinen huojennus tuli reilut kymmenen minuuttia takaiskun jälkeen, kannattajakatsomon kiivaasti hakkaavia pumppuja helpottaen 33 minuutin kohdalla. Asialla oli tuttu tutkapari: Jukka Kytölä tarjoili oikealta maailmanluokan kovan diagonaalisyötön Juho Laineen ohi vasemmalle takatolpalle, josta Hosio vapaasti puttasi pallon toisen tolpan kautta sisään. Läheltä piti, ettei pallo jäänyt pyörimään maaliviivalle, mutta onneksi ”Maagi” sai juuri parahultaisen osuman kovaan maannuoliaiseen!

LeiF-KaDy-30.4.2018-Hosio.jpg

Illan tehopari Kajuk – Maagi iski kolmannen kerran 36 minuutin kohdalla.

Dynamolla oli rajapotku vasemmalta ja Leijona-nelikko teki kaikkensa puolustaakseen KaDyn pelaajat tilanteessa tarkasti pimentoon. Ahkerasti treenatut erikoistilanneaskelmerkit kuitenkin toimivat ja kadylaiset tekivät pumppiliikkeillä tilaa ahtaaseen keskustaan. Ahnaasti maalipaikkoja koko illan haistellut Hosio sai sekunniksi irtaannuttua tiiviistä miesvartioinnista ja ohjattua Kytölän oikea-aikaisen syötön vasurillaan maalinedustalta alakulmaan.

KaDy oli ensimmäistä kertaa johdossa, ja enää vain neljä tehokasta peliminuuttia erotti jyväskyläläisiä seuran ensimmäisestä Suomen mestaruudesta!

Vaan kuten draaman kaareen mahtuu, Leijona ei tietenkään luovuttanut vaan aloitti pyörityksen lentävän maalivahdin Jussi Nyströmin johdolla. Ja melkoinen déjà-vu:hän siinä KaDy-perheen valtasi, kun itse Nyström pyssytti isännät kaukovedolla pompun kautta tasoihin ajassa 37:50.

Eikö vuosi sitten Monnarilla käynyt juuri samoin? Pokaali oli perjantaina 5. toukokuuta 2017 jo puoliksi KaDy-Hirviön hyppysissä, kunnes Sievin Nikola Ercegin kaukolaukaus 5 vs. 4 -ylivoimapelissä otti kimmokkeen ja pomppasi KaDy-nuottaan. "Ei kai taas…?", kävi varmasti monen mielessä…

Vuosi sitten nelosfinaalissa siirryttiin jatkoajalle, jossa KaDyn kohtaloksi koitui tehottomuus. Maalittoman jatkoajan päätteeksi Sievi oli parin senttimetrin tarkempi rangaistuspotkukilpailussa ja venytti sarjan ratkaisevaan viitosfinaaliin tunnetuin seurauksin.

Aaargh! Tuskako siihen nyt hiipii?

KaDy sai viimeisten hetkien aikana luotua vielä pari mukavaa maalipaikkaa, mutta paraskin niistä, Jukka Kytölän matala laukaus, suuntautui hieman ohi oikealta. Siispä tälläkin kertaa Iittalassa – ja tänäkin vuonna nelosfinaalissa – siirryttiin jatkoajalle lukemissa 3–3. Historia toisti itseään huolellisesti. Tunnelma piippuhyllyllä, puhumattakaan kotikatsomoista, oli tiivis ja perin jännittynyt.

Jatkoajalla KaDyn taktinen ja taidollinen etumatka näkyi yhä pallonhallintana, mutta Leijonalla oli kaikki mahdollisuudet käsissään; etenkin isäntien vastahyökkäys- ja erikoistilannepeli oli jatkuvana uhkana Dynamolle.

Molempien joukkueiden ykkösnyrkit osoittivat ottelun venyessä jo lieviä väsymyksen merkkejä; vaihtomiehet kävivät paikkaamassa tilanteen tullen. KaDylta kokenut ja pallollisena rauhallinen Jesse Kalliokoski sai aiempaa enemmän vastuuta.

LeiF-KaDy-30.4.2018-Komik-Kioski.jpg

Ajassa 42:36 KaDy-katsomo halkesi ilosta. Hieman alavireisesti osan playoffeista polvivaivan johdosta esiintynyt kapteeni Mikko Kytölä riisti prässissä pallon Leijonan Tatu Ahoselta ja laukoi sen välittömästi ”kärkkärillä” Laineen längeistä verkon perukoille. Jälleen johdossa! Ja pelikellossa puolustettavaa 7 minuuttia 24 sekuntia!

Toisaalta… epäilyksen varjo leijui alati Dynamo-kannattajien mielessä. Lyhyempikään aika, saatikka kahden maalin jatkoaikajohto, ei ollut riittää viisi päivää sitten samassa paikassa. Jani Korpela oli samassa paikassa vienyt KaDyn johtoon vasta jatkoajan toisella viisiminuuttisella, vieläpä kahden maalin johtoon. Silloinkin LeiF tuli maalin päähän ja missattua rankkaria vaille tasoihin. Miten nyt…?

Vaan johtomaalin jälkeen KaDy-puolustus kesti kuin kestikin Leijonan hurjan ylivoimapyörityksen – paremman ja vaarallisemman kuin kakkosfinaalissa keskiviikkona. Vaarallisin tilanne syntyi jälleen Milojevićin lapikkaasta: Juha-Matti Savolainen vetäisi repertoaaristaan reaktiotorjunnan, joka saatteli tulisen laukauksen yläriman kautta turvallisemmille vesille. Huh!

Kolme sekuntia ennen loppua Milojević lähettää viimeisen epätoivoisen maannuoliaisen KaDy-maalia kohden ja Sergei Korsunov purkaa pallon roikkuna Leijona-päätyyn, läheltä pitää ettei peräti maaliin... Herrasmiespelaaja ”Segen” purkupallon pompatessa vaaksan verran yläriman yli loppusummeri soi... Maaliheittoa ajassa 50:00 ei enää suoriteta... SE ON SIINÄ! PELAAJAT RYNTÄÄVÄT HURJAAN VOITONTANSSIIN!! KANNATTAJAT OIKEASSA YLÄKATSOMOSSA MENEVÄT SEKAISIN!!!

KAMPUKSEN DYNAMO ON FUTSALIN SUOMEN MESTARI 2017–18!

LeiF-KaDy-30.4.2018-Komik-pokaali.jpg

Kauan tavoiteltu, kauan himoittu Suomen mestaruus on lopulta meidän! Monta vuotta tavoitteen saavuttaminen kesti, monta pettymystä mahtui matkaan.

Keväällä 2011 venyttiin toisella liigakaudella ensimmäiseen hopeaan; silloin kylvettiin siemenet, silloin syttyi toivo: jos parannamme peliämme ja kehitymme tästä, olisiko mestaruus mahdollinen? Keväällä 2012 se oli jo aivan mahdollinen, mutta Ilves oli lopulta etevämpi.

Keväällä 2013 oltiin samassa tilanteessa kuin nyt 2018: kova, taitava ja motivoitunut joukkue, ammattitaitoinen valmennus, runkosarjan suvereeni voitto, valtakunnallisen Cup-kilpailun voitto ja mestaruuspokaali, kotietu plakkarissa pudotuspelien loppuun saakka… Mutta Ilves onnistui vielä kolmannen kerran perättäin riistämään KaDylta unelman toteutumisen.

Keväällä 2015 oltiin jälleen finaaleissa, mutta altavastaajana. Sievi oli hiiren, pienen hiiren verran vahvempi. Keväällä 2017 pelattiin kaikkia historian aiempia finaalisarjoja kovempi ja tasaisempi sarja, joka venyi viidenteen otteluun. Kumpi tahansa olisi ollut finaalisarjan ja kovan kauden arvoinen Suomen mestari; vielä kerran oli sieviläisten vuoro nostaa pokaalia pienimmällä mahdollisella marginaalilla.

Nämä pettymykset, muutamien muiden kirvelevien tappioiden maustamana, ovat kummitelleet punamustan miehistön ja vuosi vuodelta kasvavan KaDy-yhteisön mielessä kauan. Kaikki ovat kokeneet, miten upea seura Dynamo on. Kaikki ovat tienneet, että nämä miehet osaavat pelata Pohjolan parasta futsalia, että nämä miehet ovat mestaruuden arvoisia.

Piti vain ottaa ratkaiseva askel, nousta seuraavalle tasolle. Tänä vuonna se lopulta onnistui: palaset loksahtivat kohdalleen, päävastustajat toisensa jälkeen joutuivat nöyrtymään punamustassa myllyssä. Valmennus Vasko Vujovićin ja Antti Syrjälän käsissä nosti vaatimukset ja tason uusiin sfääreihin. Pelaajat antoivat itsestään enemmän kuin koskaan ennen.

Vanhat peikot selätettiin: Sievi kaatui kilpakauden aikana kolmesti, Ilves neljästi, Riemukin rutiinilla derbyissä kahdesti. Finaalivastus Leijona voitettiin kokonaista viisi kertaa.

Vaikka kolme viimeistä finaalia olivat ”maalin pelejä”, jotka olisivat voineet kääntyä kummin päin vaan, ei mestarista jäänyt lopulta jossiteltavaa, ei kahta sanaa. KaDy oli paras kaikilla osa-alueilla, KaDy on Suomen mestari!

LeiF-KaDy-30.4.2018-MESTARITi.jpg

Finaalisarja oli upea, jännittävä ja kiihkeätunnelmainen; paikan päällä Jyväskylän loppuunmyydyllä Monnarilla rikottiin yleisöennätyksiä ja Iittala-hallikin oli lähes täysi. Yle välitti hienon lajin kilpakauden loppuhuipentuman suomalaisten olohuoneisiin.

KaDy voitti kaudella 2017–18 kaiken: mestaruuden lisäksi runkosarjan sekä helmikuun Final Four -cupturnauksen. Kotimainen futsal-kausi päättyy tähän ja KaDy jatkaa pelejä loppukesästä UEFA Futsal Champions Leaguessa. Uusi liigakausi alkaa syyskuussa.

Pudotuspelien pistepörssin voitti jälleen Jukka Kytölä tehopistein 8+10 takanaan Hosio (13 + 3) ja Leijonan tähtipelaaja Milojević. Ave, Kajuk!

Mestaruusjuhlat Jyväskylässä jatkuvat vielä viikonlopun läpi. Kooste muutaman avainpelaajan mestaruushaastatteluista julkaistaan viikonlopun aikana juhlahumun keskellä.


Palkitut:

Leijona Futsal: Juho Laine

KaDy: Miika Hosio


Yleisöä:
426


Lisää kuvia ottelusta KaDyn Facebook-sivulla täällä. Leijona Futsalin ottelukuvia puolestaan täällä.

Seuraavat ottelut:

27. elokuuta – 2. syyskuuta 2018

UEFA Futsal Champions League 201819!

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
1 - 003:02Ahonen TatuHurme Miikka
1 - 117:48Hosio MiikaKytölä Jukka
2 - 122:46Milojević Dusan Ei syöttäjää
2 - 233:01Hosio MiikaKytölä Jukka
2 - 335:57Hosio MiikaKytölä Jukka
3 - 337:50Nyström JussiAhonen Tatu
3 - 442:36Kytölä MikkoEi syöttäjää
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
12:00Jussila MikaKeltainen
34:00Laitinen Niila-VilleKeltainen
44:00Rautiainen Markus Keltainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaajat
9Muridiyazd Arash
Kenttäpelaajat
10Korsunov Sergei
Kenttäpelaajat
10Hosio Miika
Kenttäpelaajat
11Kytölä Mikko
Kenttäpelaajat
14Rautiainen Markus
Kenttäpelaajat
22Kalliokoski Jesse
Kenttäpelaajat
30Savolainen Juha-Matti
Maalivahdit