1. finaali (paras viidestä)

Monitoimitalo, Jyväskylä

KaDy – Leijona Futsal 2–1 ja., 1–1 (1–0)

Maalit:
David Parente (Mikko Kytölä) 1–0, Juhana Jyrkiäinen (Tatu Ahonen) 1–1, Kristijan Radin 2–1 ja.

Futsal-Liigan finaalisarja alkoi vauhdikkaalla ja fyysisellä ottelulla puolustavan Suomen mestarin Dynamon ja viime kevään hopeamitalisti Leijona Futsalin välillä. Sarja korkattiin KaDyn kotikentällä Jyväskylässä, sillä KaDy voitti runkosarjan maalierovertailussa ennen Leijonaa.

KaDy osui kotiyleisön iloksi heti ensimmäisessä vaihdossa, kun kapteeni Mikko Kytölän tarkka luuppipystysyöttö tavoitti maalinedustalta David Parenten. Portugalilainen otti pallon haltuun ja laukoi sydämensä kyllyydestä pallon verkkoon Leijona-maalivahti Juho Laineen längeistä.

David Parente pääsi tykittämään lähietäisyydeltä avausmaalin. (Kuva Lebbiz Productions)

Ensimmäinen puoliaika oli melko tasainen, joskin vierasjoukkue LeiF hallitsi hienokseltaan ja painoi pelin väkisin KaDy-päätyyn. Otteet olivat fyysisiä ja keltainen kortti viuhuikin kolmesti varoitusten merkiksi. Tasoitusta saatiin odottaa toisen puoliajan 5. minuutille, jolloin Tatu Ahonen laukoi kaukaa matalan kudin, jonka Leijonan parhaana palkittu Juhana Jyrkiäinen ohjasi pikku kosketuksella takakulmaan.

Tasatilanteessa ote siirtyi yhä vahvemmin maalivahti Lainetta ajoittain viidentenä kenttäpelaajana hyökkäysten käynnistyksessä käyttäneen Leijonan näppeihin. KaDyn prässinpurku ei onnistunut hallitusti eikä punamustien maankuulu syöttöralli lähtenyt lainkaan vauhtiin. KaDyn parhaana palkittu Juha-Matti Savolainen nollasi kuitenkin Leijonan kovat kudit kerta toisensa jälkeen, joten ottelu eteni jatkoajalle tilanteessa 1–1. Varoituksia jaettiin rajuista sääntöjenvastaisista taklauksista kolme: avausjakson tapaan kaksi Leijonalle, yksi Dynamolle.

2 x 5 minuutin jatkoajalla KaDy pääsi hetkeksi sillasta, kun kesken Leijona-painostuksen serbivahvistus Kristijan Radin katkaisi syötön ja karkasi nopeasti vasemmalta laidalta puoliksi karkuun LeiF-puolustukselta. Puolittaisen läpiajon päätteeksi Radin sijoitti pallon vasurillaan aivan oikeaan takakulmaan ja KaDy siirtyi jälleen johtoon.

Kristijan Radin päästi kotijoukkueen piinasta. (Kuva Lebbiz Productions)

Jatkoajan viimeiset seitsemän minuuttia Leijona painosti runsaasti lentävän maalivahdin (kapteeni Jussi Nyström) ja 5 vs. 4 -ylivoimapelin turvin. Leijona loi pari ratkaisupaikkaa, mutta KaDy-puolustusnelikko blokkasi ja peitti uhrautuvasti hieman samaan tapaan kuin Suomi edellisviikonloppuna Espanjaa vastaan tuplamaaottelussa.

KaDyn lisämaalit olivatkin selvästi lähempänä kuin LeiF:in tasoitus, sillä kotijoukkue pääsi yrittämään lukuisia kertoja tyhjään maaliin omalta puoliskolta ja paljon lähempääkin. Dynamolaisten sihti oli kuitenkin pahan kerran hukassa ja jännittävät 2–1-numerot säilyivät tulostaululla loppusummeriin saakka.

Vääntö oli välillä hurjaa ja armoa ei annettu eikä sitä pyydetty. (Kuva Lebbiz Productions)

Näin KaDy nappasi ahdistettunakin voiton ensimmäisestä finaalista ja johtaa sarjaa voitoin 1–0. Sarja jatkuu pitkäperjantaina klo 14.15 Hämeenlinnan Iittala-hallissa ja pääsiäismaanantaina 22.4. klo 14.45 Jyväskylän Monitoimitalolla. KaDyn brassivahvistus Newton Jr. vapautuu pelikiellosta perjantain otteluun; uusia pelikieltoja tai avainpelaajien loukkaantumisia ei tiedossa ole.

KaDyn ratkaisumaalin tehnyt Kristijan Radin (oik.), joka jätti väliin viimeviikkoisen kutsun ja kiki-2018-19.jpghienon Brasilia-voiton Serbian maajoukkuepaidassa, ei ollut täysin tyytyväinen kotijoukkueen iltapuhteeseen.

“Prässinpurkumme oli liian heikkoa; se pitää saada paremmaksi jo seuraavaan otteluun. Meillä on vain vähän aikaa ennen perjantain vieraspeliä, mutta yritämme analysoida ja ratkaista ongelmiamme ennen sitä.”

“Tänään ennen kaikkea taistelimme yhdessä joukkueena ja puolustusalueella. Laadussa hävisimme Leijonalle tänään, mutta voitimme halulla, tahdolla ja taistelulla. Seuraavaan peliin meidän pitää nostaa tasoamme ja tuoda joukkueessamme oleva laatu myös parketille”, Radin pohtii.

Ratkaisumaalista Serbian maajoukkuevasuri on vaatimaton:

“Olen toki onnellinen ratkaisumaalista, mutta kaiken kaikkiaan niukka voittomme 50 minuutin urakan päätteeksi tuli joukkuetyön tuloksena. Meillä oli muutama mahdollisuus tehdä maaleja ja etenkin jatkoajalla lisätä johtoamme 2–1-tilanteessa, mutta teimme useita hätäisiä ja huonoja ratkaisuja. Pitää osua paremmin ratkaisupaikoissa; ratkaisusyöttöjen tulee olla tarkempia. Pallonhallintaa ei olisi tarvinnut luovuttaa näin helposti Leijonalle”, Radin päättää.

530 silmäparia seurasi tiiviisti ottelun kulkua Monnarilla. (Kuva Lebbiz Productions)

Viime keväänä samat joukkueet kohtasivat finaalisarjassa ensimmäistä kertaa; silloin KaDy oli vahvempi voitoin 3–1 ja mestaruus ratkesi juuri Iittala-hallissa vapunaattona. Kuluvalla kaudella KaDy voitti keskinäisistä ottelusta Supercupin finaalin syyskuussa ja molemmat runkosarjan ottelut, mutta LeiF otti revanssin Cupin välierässä Jyväskylässä päihittämällä KaDyn 2–2-tasapelin jälkeen voittomaalikilpailussa.

Leijonan ennätyksellinen 19 ottelun voittoputki tammikuulta huhtikuulle päättyi viimein. Viimeksi Leijona oli hävinnyt juuri KaDylle joulukuun runkosarjakohtaamisessa; 19 ottelun voittoputken ainoa ottelu, jota LeiF ei voittanut varsinaisella peliajalla, oli juuri Cup-välierä Dynamoa vastaan. Sen jälkeen KaDyn 12 pisteen kaula runkosarjan keulilla suli tasapisteisiin, kun runkosarjan loppusuoralla KaDy hävisi kaikki viimeiset pelinsä ja Leijona voitti omansa. Vain parempi maaliero piti Dynamon sarjaykkösenä, jonka turvin se sai aloittaa finaalisarjankin kotihallissaan.