Ilves FS - KaDy (2 - 3)

Aika: 9.8.2015 15:00
Paikka: Nørrebrohallen, Kööpenhamina
Sarja: Nordic Champions Cup


Ennakkoasetelmat

Ilves vastaan KaDy. KaDy vastaan Ilves. Kahdet Futsal-Liigan finaalit ja kahdet välierät. Useita cup-otteluita ja supercup-finaaleja, puhumattakaan useista runkosarjan sähköisistä väännöistä. Ilves useimmiten voittajana loppusummerin soidessa, viime vuonna niskan päällä kuitenkin KaDy. Kalavelkoja suuntaan ja toiseen, nyt ja aina.

Tällä kertaa ensimmäistä kertaa vastakkain kansainvälisillä kentillä, panoksena seurajoukkueiden pohjoismaiden mestaruus. Alkulohkon voitto jäi Ilveksellä aivan täpärälle Göteborgia vastaan; KaDy:n perussuoritus riitti finaalipaikkaan ehkä selvemmin – joskin heikommassa alkulohkossa. Läpeensä tuttuja pelaajia puolin ja toisin, taktiikkataululla myös tuttu valmentajien taisto Kelhälä vs. Teittinen. Lisää jännitettä tuli Mikko ”Roisto” Takalan esiintymisestä viherpaidassa ja ensimmäistä kertaa elämässään KaDya vastaan.

Maalille Kelhälä laittoi tiukan valinnan edessä Juppis Savolaisen, mutta Nippe Laitiselle määrättiin lentävän maalivahdin rooli tarvittaessa. Muuten avauskokoonpano oli sama kuin lauantain ratkaisuottelussa: Kytölä – Kytölä – Muridiyazd – Keskinen. Viimeksimainitun otteista näkyi lauantaina, että suuri vastuu maistuu: ”Jekun” suoritukset olivat ratkaisevassa osassa lauantain alkulohkossa.mikko_kytola-lahikuva2015.jpg

Mikko Kytölälle ottelu olisi jäähyväiset Dynamolle; parin viikon päästä hänen työnantajansa on jo Menegatti Metalli C5 Thiene Zanè Koillis-Italiassa. Edellisen kerran (2014) ”Komikin” jäähyväiset oli heitetty vaatimattomamman kesäsarjan merkeissä; nyt mukana oli panosta ja ylimääräistä tunnelatausta; jos jollekulle niin ”Komikille” joukkue halusi pelata pokaalin.

 

Mikä ratkaisi

Näistä kahdesta joukkueesta etevämpää on ollut vuosien saatossa usein vaikea löytää ja odotetun tasaista oli nytkin. Jokaisesta tilanteesta ja taistelupallosta näki, että voitontahtoa, näytönhalua riittää. Ilves oli hienoisesti niskan päällä avauspuoliajan ja pitkälle toistakin, jos sentään Dynamollakin oli paikkansa. KaDylle sattui muutamia nukahduksia, Ilves oli huolellisempi ja riskittömämpi joukkue. Ilmiliekeissä roihunnut Juhana Jyrkiäinen laukoi alati vaarallisesti vasurillaan ja osuikin viimein sivurajapotkukuviosta kovaa yläkulmaan: 1–0 (video). Otteet kuumenivat suomalaiskaksikon tuomaroiman finaalin avausjakson loppua kohden ja Jukka Kytölä joutui rikkomaan varoituksen arvoisesti. KaDylla jäi taas parannettavaa, etenkin prässinpurkuun. Paras paikka syntyi Jose Ikosen hyvästä katkosta ja nopeasta läpiajosta, mutta Tuomas Kallioinen blokkasi vuorenvarmasti Ikosen puttausyrityksen.

Toisella puoliajalla jatkettiin siitä mihin jäätiin, mutta KaDy sai jo huomattavasti paremmin kontrollia tekemiseensä. Kortteja sateli taktisista rikkeistä puolin ja toisin; Juho Rinne oli vuorossa ensimmäisenä, minkä perään ex-KaDy Tomi Lahtinen joutui repimään ennakkoluulottomasti pelanneen Santeri ”Sandels” Paltamaan nurin. Jekku Keskiselle puhalletut kaksi rikettä hämmästyttivät KaDy-vaihtopenkkiä ja viilipyttymäisimmätkin kadylaiset kävivät raivokohtauksen partaalla. Myös Keskistä joutuivat Ilves-pelaajat rikkomaan. Rinteen kohtaloksi tuli pelin kuumetessa toinen keltainen kortti ja ulosajo; jälkimmäinen oli suhteellisen selvä tapaus, mutta ensimmäinen kortti jätti spekulaation varaa. Ilveksen 4 vs. 3 -ylivoimapeli oli murhaavan tehokasta ja kulminoitui nopeasti Jyrkiäisen takatolpalta lakaisemaan 2–0-maaliin (video).

KaDy reagoi tapahtuneeseen pikaisesti vetämällä Laitisen lentäväksi maalivahdiksi Savolaisen tilalle. Ylivoimapeli puri erinomaisesti ja hämmästyttävän nopeasti: aikalisän jälkeen kului tuskin 10 sekuntia, kun Arash Muridiyazdin poikittaissyöttö löysi luukulta Laitisen, joka kimmotti kovan syötön mahallaan (!) niukasti maaliviivan yli ennen kuin llves-vahti Kallioinen ehti kaapata pallon (video). Tuomari oli sijoittunut erinomaisesti maaliviivalle, joten maalista ei jäänyt epäselvyyttä. Välissä Ilveksen Lahtinen ehti käydä missaamassa 10-metrisen vaparin KaDy:n riketilin täytyttyä, mutta Dynamon yv-mylly jatkoi jauhamistaan ja tasoitusmaali näytti olevan vain ajan kysymys. Viisi minuuttia ennen loppua osuma lopulta syntyi, kun M. Kytölän tarkka diagonaalisyöttö löysi maalinedustalta Muridiyazdin (video).

Momentum pysyi tasatilanteessakin KaDylla ja Ilves-kippari JP Torvinen joutui rikkomaan Keskistä varoituksen arvoisesti. Jyrkiäinen vuorostaan väläytteli osaamistaan murtautumalla väkisin läpi ja pyssyttämällä ylärimaan. Nitroja haeskeltiin. Vielä viisi sekuntia ennen loppua Ilves otti vaarattomalta etäisyydeltä annettavaa rajapotkua varten aikalisän ja oli yllättävän lähellä maalintekoa; Dynamolle pyyhkeitä huolimattomasta erikoistilannepuolustamisesta tiukassa paikassa.

2–2-loppulukemissa ottelun ja mestaruuden ratkaisu jouduttiin hakemaan rangaistuspotkukilpailusta, josta muodostuikin poikkeuksellisen jännittävä useiden epäonnistumisten johdosta (video). santeri-kopis-PM2015.jpgIlves vaihtoi maalilleen kookkaan Leo Rantasen, joka blokkasi itsevarmasti kolme KaDy-yritystä kahdeksasta. Erikoisesti KaDy:lla vuorottelivat torjuntavastuussa Savolainen ja Laitinen: ”Juppis” torjui kaksi laukausta ja ”Nippe” psyykkasi yhden tolppaan, toisen ohi. KaDylla oli jälkimmäisenä laukovana joukkueena kolme pakko-osumaa, jotka Savolainen, Juha Huusko ja Keskinen vuorollaan kuittasivat. Kolme kertaa Dynamolla oli myös Ilveksen epäonnistumisten seurauksena ”ottelupallo” ja viimeinen niistä tuotti tuloksen, kun joukkueen kuopus Santeri ”Sándor” Paltamaa (kuvassa) tykitti tiukassa paikassa pallon voimalla sisään! (video) Petäjäveden nuori futsal-lupaus joutuikin heti ensimmäisistä KaDy-peleistään vastaamaan tekemisistään tiedotusvälineille (esimerkki).

Pohjoismaiden mestaruus päätyi siis niukimmalla mahdollisella marginaalilla KaDy:n ansioluetteloon; voitto antaa mukavasti itseluottamusta jatkaa kotimaisen kilpakauden alkua kohden. Tero Kelhälän ja Samu Kytölän haastattelut voi lukea matkaraportista sekä kuunnella Radio Jyväskylän arkistosta.

Erikoista

KaDy on nyt voittanut Pohjoismaiden mestaruuden voittamatta kertaakaan Suomen mestaruutta. Sen aika tulee vielä, siitä olemme varmoja. (Euroopan mestaruus onkin sitten vaikeampi rasti.)

Vaikka KaDy ja Ilves ovat kuluvalla vuosikymmenellä kohdanneet suurten panosten tasaisissa otteluissa monta kertaa, oli rankkareilta ratkaisua jouduttu hakemaan hieman yllättäen vain kerran: viime kevään toisessa välierässä Tampereella. Silloin Ilves otti ainoan välierävoittonsa, mutta tällä kertaa oli KaDyn vuoro kuitata rankkarikisavoitot tasoihin maukkaassa paikassa.

Rangaistuspotkukisan laukojien onnistumisprosentti oli hämmästyttävän heikko 56,3 % (9/16), joskin kolme maalivahtiakin loistivat.

Arash Muridiyazd osui kertaalleen turnauksen jokaisessa ottelussa. Samaan pystyivät kaikista turnauksen pelaajista vain Jyrkiäinen (yht. 5 maalia) ja Mathias Eteus (Göteborg Futsal, 4 maalia). Näiden kolmen pelaajan ympärille lehdistö olisi voinut rakentaa NCC All Stars -joukkueen.

 

Koko maalikooste (Styntty Channel)Rangaistuslaukauskilpailu:

Ilves: Jani Korpela 1–0
KaDy: Mikko Kytölä 1–1

Ilves: Jussi Nyström X
KaDy: Kimmo Tolvanen X

Ilves: Tomi Lahtinen 2–1
KaDy: Juha-Matti Savolainen 2–2

Ilves: Juha-Pekka Torvinen 3–2
KaDy: Juha Huusko 3–3

Ilves: Tatu Ahonen X
KaDy: Jukka Kytölä X

Ilves: Lassi Lintula 4–3
KaDy: Jere Keskinen 4–4

Ilves: Petri Grönholm X
KaDy: Jose Ikonen X

Ilves: Juhana Jyrkiäinen X
KaDy: Santeri Paltamaa 4–5

Maalit:
MaaliAikaMaalintekijäSyöttäjä
1 - 011:35Jyrkiäinen JuhanaAhonen Tatu
2 - 029:02Jyrkiäinen JuhanaKorpela Jani
2 - 131:12Laitinen Niila-VilleMuridiyazd Arash
2 - 234:56Muridiyazd ArashKytölä Mikko
2 - 340:00Tuntematon pelaajaEi syöttäjää
Varoitukset:
AikaVaroitettu pelaajaVaroitus
00:00Rinne JuhoKeltainen
00:00Rinne JuhoKeltainen
00:00Rinne JuhoPunainen
00:00Kytölä JukkaKeltainen
00:00Lahtinen TomiKeltainen
00:00Torvinen Juha-PekkaKeltainen
Vaihdot:
AikaUlosSisään
Kokoonpano:
No.PelaajaPelipaikka
1Laitinen Niila-Ville
Maalivahdit
6Kytölä Jukka
Kenttäpelaajat
7Tolvanen Kimmo
Kenttäpelaajat
9Muridiyazd Arash
Kenttäpelaajat
10Keskinen Jere
Kenttäpelaaja
11Kytölä Mikko
Kenttäpelaajat
15Paltamaa Santeri
Kenttäpelaaja
16Huusko Juha
Kenttäpelaaja
17Rinne Juho
Kenttäpelaajat
19Ikonen Jose
Kenttäpelaajat
30Savolainen Juha-Matti
Maalivahdit